Fumatoarele pot castiga nouă ani de viata

Fumatoarele pot castiga nouă ani de viata

0 713
SperanÅ£a de viaţă a femeilor care se lasă de fumat înainte de 40 de ani creÅŸte faţă de cea a celor care continuă să fumeze, arată un studiu publicat sâmbătă.
Dacă încetează să fumeze înainte să împlinească 40 de ani, femeile pot spera să trăiască cu nouă ani mai mult decât cele care o fac în continuare, chiar dacă speranÅ£a de viaţă a fostelor fumătoare rămâne mai mică decât a femeilor care nu au fumat niciodată, conform studiului apărut în revista medicală britanică The Lancet, citat de 20minutes.ch.
Studiul s-a desfăşurat pe circa 1,2 milioane de britanice, selecÅ£ionate între 1996 ÅŸi 2001 ÅŸi observate până în 2011. Femeile, cu vârste cuprinse între 50 ÅŸi 65 de ani, au fost intervievate în privinÅ£a stilului de viaţă ÅŸi a stării de sănătate la interval de trei ani.
Dintre participantele la studiu, 20% erau fumătoare, 28%, foste fumătoare, iar 52% nu fumaseră niciodată. Rezultatele au arătat că fumătoarele aveau în medie o speranţă de viaţă cu 11 ani mai mică decât cele care nu au fumat niciodată, riscul de deces înainte de 70 de ani fiind de 24% în cazul fumătoarelor ÅŸi de 9% la nefumătoare.
Cercetătorii britanici s-au interesat îndeosebi de ce s-a întâmplat cu femeile care s-au lăsat de fumat la diferite vârste. Ei au aflat că, lăsându-se de fumat înainte de 40 de ani, pot avea o speranţă de viaţă cu nouă ani mai mare ÅŸi cu zece dacă încetează să fumeze înainte de 35 de ani.
'Fie că sunt bărbaÅ£i sau femei, fumătorii care se lasă de fumat la vârsta de mijloc vor câÅŸtiga zece ani de viaţă', arată unul din coautorii studiului, Richard Peto de la Universitatea Oxford. 'Nu înseamnă totuÅŸi că femeile pot fuma fără grijă până la 40 de ani, după care să se lase, fiindcă ele prezintă în deceniile care urmează o rată a mortalităţii mai mare cu 20% decât nefumătoarele', se mai spune în studiu.
Decesul prematur al fumătoarelor este provocat în general de cancerul la plămâni ÅŸi afecÅ£iunile respiratorii cronice, precum ÅŸi de boli cardiovasculare. La cele care se lasă de fumat între 45 ÅŸi 55 de ani, riscul de deces prematur este mai mare cu 56% decât la nefumătoare, însă câÅŸtigă ÅŸase-ÅŸapte ani de viaţă faţă de cele care continuă să fumeze.
Dacă se face o comparaÅ£ie între femeile care continuă să fumeze ÅŸi nefumătoare, riscul global de moarte prematură creÅŸte de aproape trei ori.
Riscul creÅŸte în funcÅ£ie de numărul de Å£igări fumate pe zi ÅŸi de vârsta la care femeile încep să fumeze; cele care încep înainte de 15 ani prezintă riscul cel mai crescut, îndeosebi în privinÅ£a cancerului la plămâni.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.