Si Gitenstein acuza coruptia din România

Si Gitenstein acuza coruptia din România

0 1005
Ambasadorul SUA la BucureÅŸti, Mark Gitenstein, consideră important ca persoanele nominalizate pentru funcÅ£ia de procuror general al României ÅŸi pentru ÅŸefia DNA să fie apolitice ÅŸi la fel de "competente ÅŸi curajoase" ca predecesorii lor, arătând că interesul american faţă de JustiÅ£ia din Å£ară noastră este determinat de prezenÅ£a pe piaÅ£a românească a investitorilor americani.      
"Important este procesul prin care se realizează asta. Nu ne concentrăm asupra niciunuia dintre cei doi candidaÅ£i, iar procesul încă nu s-a încheiat. Cred că vom judeca acest proces la final, după ce vom vedea rezultatele", a declarat Gitenstein, la o emisiune difuzată duminică de Pro Tv, întrebat despre procesul de numire a noului procuror general al României ÅŸi a noului ÅŸef al DNA.  
 
Cât priveÅŸte transparenÅ£a procesului de numire în cele două funcÅ£ii, ambasadorul SUA a opinat că acesta a fost transparent în anumite privinÅ£e, însă, câÅ£iva dintre candidaÅ£i nu l-au considerat aÅŸa.  
"Cred că aceasta (transparenÅ£a numirilor – n.r.) este o grijă pentru noi. Sunt nerăbdător să văd cum vor reacÅ£iona restul. Mă refer la celelalte partide politice, instituÅ£iile româneÅŸti", a adăugat Gitenstein.  
El a spus că este interesat dacă există o opinie comună care să susţină că persoanele nominalizate pentru cele două funcţii din Justiţie sunt cele mai potrivite.
De asemenea, ambasadorul a afirmat că este interesat dacă nominalizaţii par să fie apolitici şi dacă sunt "la fel de competenţi şi curajoşi ca predecesorii lor".
 
Întrebat ce motivează interesul SUA faţă de numirile respective, Gitenstein a răspuns: "Pentru noi sunt importante stabilitatea ÅŸi credibilitatea instituÅ£iilor independente româneÅŸti, iar acum următoarele instituÅ£ii la care sunt posturi libere sunt Procuratura Generală ÅŸi DNA. După cum ÅŸtiÅ£i, în timpul verii am avut o criză serioasă referitoare la independenÅ£a ÅŸi credibilitatea tribunalelor ÅŸi a procurorilor, precum ÅŸi a structurilor anticorupÅ£ie, a statului de drept în general. Acesta este următorul pas ÅŸi suntem preocupaÅ£i ca persoanele alese în aceste funcÅ£ii să respecte criteriile expuse de mine în discurs. Stabilitatea României ca republică în care statul de drept este respectat este importantă pentru SUA din două motive elementare, în primul rând pentru că sunteÅ£i aliatul nostru, iar noi ne dorim un aliat stabil, o Å£ară stabilă ca aliat, iar în al doilea rând, avem companii americane cu interese de afaceri aici, ele sunt expuse legii privind practicile de corupÅ£ie externă ÅŸi nu se pot implica în activităţi dubioase, mituire sau orice altceva de acest gen".
 
Gitenstein a subliniat că atât el cât ÅŸi predecesorii săi, atunci când au aflat că o companie americană este implicată în acte de corupÅ£ie, au denunÅ£at-o imediat la departamentul de justiÅ£ie american.  
"Vrem să fim pe picior de egalitate, nu vrem ca firmele noastre să fie tratate diferit. În condiÅ£iile în care legile dvs nu sunt aplicate într-o manieră corectă ÅŸi obiectivă, competiÅ£ia nu este corectă", a completat diplomatul american.  
 
Întrebat dacă există probleme cu vreo companie americană, Gitenstein a răspuns că nu există acuzaÅ£ii credibile că o companie americană ar fi implicate în acÅ£iuni de corupÅ£ie.  
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.