Intalnirea Victor Ponta Traian Basescu – serioasa, tehnica si institutionala!

Intalnirea Victor Ponta Traian Basescu – serioasa, tehnica si institutionala!

0 300
 
Palatul Cotroceni, in urma unei “invitatii”, dictata in maniera cunoscuta de Basescu trebuia sa fie gazda unei sedinte de guvern. In urma interventiei lui Ponta aceasta s-a redus la “consultari”, intre acesta insotit de consilierul Eugen Teodorovici si Basescu, alaturi de alti 7 consilieri. Intalnirea de la Cotroceni, a durat cca, o ora, s-a incheiat in jurul orei 12:00
"Intalnirea cu presedintele a fost o discutie serioasa, tehnica si institutionala. Imi doresc ca atat inainte de alegeri cat si dupa, aceste discutii sa fie pe aceasta linie, institutionala", a afirmat miercuri premierul Victor Ponta, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Victoria la cateva ore dupa consultarile cu seful statului de la Palatul Cotroceni. Victor Ponta a adaugat ca o decizia finala privind reprezentarea Romaniei la viitorul Consiliu European din 22-23 noiembrie de la Bruxelles va fi luata intr-o noua intalnire cu Traian Basescu, dupa data de 13 noiembrie.
Premierul a mai subliniat ca, in cele 6 luni de mandat la conducerea Guvernului, "Romania a reusit o macrostabilizare economica si bugetara, iesind dintr-o zona periculoasa” si, extrem de interesant, “iesind din punct de vedere tehnic din recesiune. Este in primul rand meritul ministrului de Finante Florin Georgescu." Declaratiile lui Victor Ponta: "Intalnirea cu presedintele a fost o discutie serioasa, tehnica si institutionala. Imi doresc ca atat inainte de alegeri cat si dupa, aceste discutii sa fie pe aceasta linie, institutionala. Romania a reusit in aceste 6 luni o macrostabilizare economica si bugetara, iesind dintr-o zona periculoasa si biesind din punct de vedere tehnic din recesiune. Este in primul rand meritul ministrului de Finante Florin Georgescu. Reforma sectorului energetic – cea mai imporanta reforma structurala a Guvernului pe care il conduc. Cea mai importanta a fost curatarea Hidroelectrica de acele contracte. Referitor la cursul de schimb – la intrarea in atributii a actualului Guvern era 4,4, astazi este 4,5. Eu cred ca este o veste buna ca avem un curs de schimb stabilizat. Acea diferenta de 0,1 a fost produsa, asa cum a explicat si  guvernatorul BNR, de seceta si de fluctuatiile pe piata europeana. Deficitul bugetar se va incadra in 2,2% pe cash si sub 3% pe sistemul european, o scadere practic la jumatate fata de deficitul inregistrat de Romania in 2011. Nu inseamna doar o cifra, inseamna o scadere a cheltuielilor bugetare cu 10 miliarde de lei. Doresc sa mai fac o precizare, fara a face o batalie de orgolii intre actualul si fostul ministru de Finante: in momentul in care am preluat conducerea Guvernului, Ministerul Finantelor avea un buffer de 4,2 miliarde de euro pentru finantarea deficitului, astazi are 6,35 miliarde de euro. Cel mai probabil in decembrie sau la inceputul lunii ianuarie vom avea o noua vizita FMI pentru semnarea scrisorii de intentie. Am discutat cu seful statului despre reluarea/deblocarea acelor programe cu fonduri europene blocate in mod real de la inceputul anului 2012, din perioada auditurilor. Am mai abordat inca doua subiecte: MCV – am prezentat concluziile informarii pe care doamna ministru Mona Pivniceru a facut-o ieri in sedinta de Guvern. Ultimul subiect: bugetul UE 2014-2020 – am avut o consultare pe aceasta tema cu presedintele Basescu vizavi de perpectivele Romaniei ca membru al grupului Prietenii Coeziunii. Dupa ultimele negocieri de la Bruxelles, pe data de 13 voi avea o noua intalnire cu presedintele Basescu in care urmeaza sa se ia o decizie privind reprezentarea la summit-ul din 22-23 noiembrie. Acesta este modul in care mi-as dori sa functioneze institutiile statului si dupa data de 9 decembrie."
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.