Actiunea Podul salveaza traditia de la uitare
Brasovenii care vor sa patrunda in atmosfera saseasca a unei case din Feldioara o pot face la ei acasa. Podul Casei Baiulescu este decorat pana joi cu obiecte specifice unui interior sasesc autentic. Vartelnite, fedelesuri, coveti, fiare de calcat sau ocale au fost restaurate si salvate de la uitare de catre studenti ai Facultatii de Ingineria Lemnului.
Obiectele au fost mutate, practic, dintr-un pod intr-altul, la distanta de un an, dupa ce au fost recuperate din mansarda unei case sasesti din Feldioara pentru a fi expuse timp de cateva zile in podul Casei Baiulescu. Operatia se numeste sugestiv Actiunea Podul – Die Brucke, in limba germana, unde cuvantul inseamna si punte, cea care leaga abandonul de punerea in valoare.
Sub coordonarea profesorului dr. Maria Cristina Timar, studentii Facultatii de Ingineria Lemnului a Universtitatii Transilvania au identificat obiectele expuse acum in Podul Casei Baiulescu in urma cu un an. A urmat o munca de restaurare de cateva luni, la capatul careia fiecare din piesele micului univers traditional sasesc recuperat de la Feldioara a fost curatata si reabilitata. O punte aruncata intre lumea saseasca amenintata de uitare si cea a valorificarii traditiei autentice, pe care pasesc de ceva studentii prof. Maria Timar, care ii invita si pe brasoveni sa li se alature.
Prilejul de a expune obiectele pe care le-au salvat de la uitare le-a fost oferit studentilor de la Ingineria Lemnului de cea de-a 24-a editie a Festivalului Etnovember, care a debutat la finele saptamanii trecute la Brasov, iar Podul Casei Baiulescu s-a dovedit o locatie foarte potrivita pentru a semnifica salvarea componentele universului domestic sasesc din zona Feldioarei.
Sub coordonarea profesorilor lor, studentii si masteranzii de la Ingineria Lemnului vor continua actiunea de recuperare a bunurilor uitate, intr-un demers inceput cu ceva vreme in urma, intitulat sugestiv Patrimoniu parasit – Patrimoniu regasit. Expozitia de la Casa Baiulescu, unde brasovenii pot descoperi autenticul sasesc restaurat, va ramane deschisa pana joi.
Vifor Rotar