BATUTUL MUIAREI DUPE PRAVILA
Motto:
Unde sunteti voi,vitejii mei?
La Brasov,Maria Ta!
Există un stereotip; că moldovenii care au facut industrializarea ÅŸi-ar bate si azi nevestele aiurea (stereotip la care contribuie ÅŸi mass-media ticaloshita, prin răspândirea inconÅŸtientă a ÅŸtirilor despre aÅŸa-numita violenţă conjugală).
De fapt moldovenii, inca de pre vremea Fratilor Basesti , îÅŸi bateau nevestele pentru că legea le permitea acest lucru. Legiuirea lor veche avea denumirea oficială: „Carte românească de învăţătură de la pravilele împărăteÅŸti ÅŸi de la alte giudeaÅ£e cu zisa ÅŸi cu toată cheltuiala lui Vasile Voivodul ÅŸi domnul Ţării Moldovei”.
La glava 23, Pravila lui Vasile Lupu, din anul 1646, zice negru pe alb: „Poate să îndirepteze ÅŸi să cearte bărbatul pre muiare-ÅŸ ÅŸi încă să o bată când va fi cu vină mare, au preacurvie, după deală ce va fi făcut ÅŸi atunce cu măsură, să nu o prea treacă, cu blândeaÅ£e, iară nu cu vrăjmăşie”.
Deci boiarul, razesul au iobagul, ma rog, cetateanul moldav îÅŸi putea bate nevasta, dar nu cu vrăjmăşie. Bine, veÅ£i întreba, dar cum era bătaia cu vrăjmăşie?
Tot legea ne lămureÅŸte: „Fără de măsură ÅŸi cum nu să cade ÅŸi cu vrăjmăşie să cheamă bătaia când să face cu toiagul ÅŸi mai vârtos când să va svărâma lemnul sau să facă cu acesta rane să margă sânge sau când o va lovi cu lemnul în obraz sau în cap”. Deci bătaia cu vrăjmăşie este de fapt bătaia cu toiagul, pe care nu iaste voie să îl rupi pe spinarea nevestei…
De asemenea nu e voie să dai la cap ÅŸi la faţă (am discutat problema cu un moldovean contemporan, care mi-a explicat că în zona Bucovinei, "datul la faţă" este considerat o mare prostie, citez: „este ca ÅŸi cum Å£i-ai zgâria singur maÅŸina”!
Ceea ce, sa recunoastem, chiar este foarte plastic… Legiuitorul de peste vreme a vrut totusi să aibă o precizie maximă ÅŸi de aceea a adăugat: „Dea-ÅŸ va bate in neÅŸtire muiarea prinsa in fapt, ori cu pumnul sau cu palma, nu să cheamă că iaste cu vrăjmăşie asupra ei, de o ar bate cât de mult ÅŸi cât de des”.
Nu-i asa ca principala calitate a unei drepte pravile este claritatea ? Acum e mult mai lamuritor…