EXISTENTA LUI DUMNEZEU, DEMONSTRATA MATEMATIC?

EXISTENTA LUI DUMNEZEU, DEMONSTRATA MATEMATIC?

0 265
Grigori Perelman, cel mai mare geniu în viaţă din domeniul matematicii, omul care a rezolvat singur una dintre cele ÅŸapte Probleme ale Mileniului (conjectura lui Poincaré), va decide, la cei 44 de ani ai săi, daca vrea să continue să trăiască în sărăcie sau, din contră, preferă să îmbătrănească cu un milion de dolari în buzunar. Oricum se va bucura de recunoÅŸtinÅ£a mondială pentru activitatea sa ÅŸtiinÅ£ifică. Genialul matematician rus a primit, în 2006, Medalia Fields, o distincÅ£ie considerată Premiul Nobel pentru matematică, în valoare de 10.000 de dolari.
Anul acesta, când Institutul Clay a decis să-i acorde premiul de un milion de dolari pentru munca sa, Grigori Perelman s-a limitat în a le spune ziariÅŸtilor, prin uÅŸa întredeschisă a micuÅ£ului său apartament din Sankt Petersburg, unde locuieÅŸte împreună cu mama lui, că "are tot ce-i trebuie ÅŸi că nu are nevoie de bani". Potrivit vecinilor săi, Perelman trăieÅŸte practic… din ce câÅŸtigă cu meditaÅ£iile sale la matematică. Caci nu-i de colo sa te mediteze un laureat al Nobelului pentru matematicieni!
Premiul Mileniului instituit de FundaÅ£ia Clay a devenit astfel a doua distincÅ£ie pe care o primeÅŸte Perelman ÅŸi care îi răsplăteÅŸte eforturile întreprinse pentru rezolvarea conjecturii lui Poincaré. TotuÅŸi, preÅŸedintele Institutului Clay, Jim Carson, care crede in genialitatea rusului, considera cu fireasca discretie ca "dl. Perelman încă se gândeÅŸte. Åži, probabil, se va decide în ce moment ar fi mai convenabil să accepte premiul. Încă nu a dat răspunsul final". Între timp, Perelman, ne asigură că deocamdata a renunÅ£at la matematică pentru a nu se converti într-o "maimuţă de laborator". Dar se spune ca ar lucra intens la demonstraÅ£ia matematică a existenÅ£ei lui Dumnezeu"o mare provocare pentru el".
Senzationala preocupare l-ar putea aseaza in Top-ul Geniilor, chiar deasupra lui Albert Einstein afirmă David, un prieten foarte bun din copilărie. "Apartamentul lui este plin de icoane ÅŸi crucifixuri, el poartă barbă ÅŸi are mereu în buzunar un ÅŸirag de mătănii. Se roagă în fiecare noapte ÅŸi este convins că poate demonstra matematic existenÅ£a lui Dumnezeu", a mai adăugat prietenul matematicianului. Daca nu s-a scrantit, e pe drumul cel bun…
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.