Labirintul cumparaturilor – 10 metode pentru a reduce cheltuielile la supermarket

Labirintul cumparaturilor –
10 metode pentru a reduce cheltuielile la supermarket

0 340
 
Strategia de marketing a marilor lanturi de magazine are drept scop sa va convinga in a cheltui cat mai multi bani atunci cand le treceti pragul.
De cate ori vi s-a intamplat sa mergeti la supermarket pentru paine, apa si cateva legume si ati ajuns la casa cu cosul arhiplin de bunatati, majoritatea la promotie, aproape gratis?
In cele mai multe cazuri necesitatea unor astfel de cumparaturi este doar iluzorie. Cumparam pe principiul "ca e la promotie, incredibil de ieftin" si "cu siguranta o sa ne trebuiasca la un moment dat". Pana sa ne trebuiasca ce am cumparat la promotie, fie a iesit din garantie, fie am uitat unde le-am depozitat.
 
Atunci de ce continuam sa cheltuim?
Raspunsul este simplu: competitia dintre marile magazine le determina pe acestea sa investeasca in practici de marketing care sa ii determine pe consumatori sa cumpere cat mai mult, in asa fel incat afacerea sa se mentina profitabila.
Tertipurile sunt dintre cele mai ingenioase: de la ambalajele tentante, ofertele de nerefuzat de tipul "2 la pret de 1" pana la asezarea produselor pe rafturi si muzica din magazine, mereu vesela si in ton cu sezonul, care te ajuta sa intri in atmosfera, sa iti amintesti ca trebuie sa cumperi cadouri celor apropiati, sau macar sa te rasfeti cu cateva achizitii.
Sa nu uitam de "promotiile" care va imbie sa cumparati produse reduse cu pana la 90% in conditiile in care cu o saptamana inainte, acelasi produs, care nu era la promotie avea aproximativ acelasi pret cu cel redus cu multe procente.
In cele ce urmeaza vom divulga cele mai uzuale dintre "strategiile" supermarketurilor care va conving sa scoateti bani din buzunar pentru a cumpara lucruri de care nu aveti nevoie.
 
Asezarea marfurilor pe rafturi este in sine o strategie de marketing.
Produsele asezate la nivelul privirii sunt si cele mai scumpe. Companiile producatoare negociaza si platesc locul pe raft al produsului lor, de aceea este indicat sa comparati intotdeauna produsele usor accesibile cu cele mai putin accesibile ale unui alt producator. Astfel veti putea cumpara produse similare calitativ dar la un pret mult mai mic.
Chiar mai mult, dispunerea raioanelor in magazine este gandita in asa fel incat sa incurajeze cumparaturile.
Ati observat ca periodic, raioanele isi schimba locul in magazine? Unde data trecuta erau cosmeticele, acum gasiti raionul de dulciuri…
Ideal, am putea intra in magazin si cumpara produsele uzuale, din zonele deja cunoscute, in timp record, fara sa mai trecem pe la raioanele cu produse care nu ne intereseaza. Pentru a preveni un astfel de comportament, supermarketurile schimba periodic dispunerea marfurilor in magazine, in asa fel incat consumatorul sa fie nevoit sa treaca pe la toate raioanele pentru a gasi ceea ce cauta.
In acest periplu, cu siguranta atentia ii va fi atrasa de alte cateva produse pe care le va cumpara fie pentru ca sunt la promotie, fie pentru ca are impresia ca ii sunt necesare, sau pur si simplu dintr-un capriciu. Daca este insotit de copii, riscul abaterii de la lista initiala de cumparaturi, devine o certitudine.
Produsele aflate la promotie sunt expuse intotdeauna la capat de rand. Foarte putini sunt cei care au curiozitatea sa verifice cat inseamna de fapt o reducere de 50%. Ar putea sa constate cu stupoare ca in ciuda reducerii de 50%, produsul promovat este in continuare in categoria celor mai scumpe din gama lui.
De asemenea, in cazul reducerilor de tipul 2 la pret de 1, putini sunt cei curiosi sa afle cat costa de fapt produsul singur, ce gramaj are si ce data de valabilitate.
 
In cele mai multe situatii, promotiile ascund false avantaje.
Ati observant ca produsele de stricta necesitate sunt dispuse cel mai departe de intrarea in magazine?
Pentru a cumpara paine sau lapte trebuie sa traversam intreg supermarketul, trecand prin cea mai mare parte a raioanelor. Sansele sa cumparam si altceva cresc proportional cu numarul raioanelor strabatute.
Produsele preambalate sunt mereu tentante deoarece ne scutesc de efortul de a le alege din vrac, infruntand aglomeratia si de statul la coada pentru a le cantari. In schimbul acestui confort platim intotdeauna mai mult pentru produsele preambalate, beneficiind de aceeasi calitate.
Spre capatul supermarketului, dupa un interval considerabil de timp petrecut in magazin, ajungi la raionul cu produse preparate si descoperi cu surprindere ca iti este foame. In plus, acasa nu e nimic pregatit si familia s-ar bucura de o masa calda imediat dupa intoarcerea de la cumparaturi, asa ca in cos isi gasesc locul si cateva sortimente de mancare gatita.
Produsele de stricta necesitate nu sunt asezate unele langa celelalte, ci la cateva raioane distanta, in asa fel incat intre lactate si cereale sa poti trece si prin raionul cu dulciuri, de exemplu. Daca cei mici te acompaniaza la cumparaturi, veti opri cu siguranta pentru ciocolata sau bomboane, cu atat mai mult cu cat rabdarea lor se apropie de final, mult mai repede decat sesiunea de cumparaturi.
Legumele congelate sunt asezate in asa fel incat sa nu poti rata vitrina cu inghetata. De piatra sa fii (sau de gheata) si tot ar fi greu sa rezisti atator sortimente de inghetata delicioasa.
Sa nu crezi ca ai scapat de capcane odata ajuns la casa. In timp ce astepti sa platesti produsele, ai la dispozitie mai multe reviste sau ziare pe care sa le rasfoiesti ca sa treaca timpul mai repede. Cum nu apuci sa le citesti inainte de a ajunge la casa, insa ti-au captat deja interesul, va trebui sa le cumperi…
Alte cateva dulciuri sunt asezate strategic pentru a fi vazute de copii tai sau pentru a-ti incarca bateriile dupa atata timp petrecut la cumparaturi.
 
In aceste circumstante lupta pare inegala.
Iata de aceea cateva reguli care respectate cu strictete pot scurta simtitor lista cumparaturilor inutile si implicit suma platita la final, indiferent ca va duceti la cumparaturi la Carrefour, Kaufland, Real, Lidl, Cora, Metro, Selgros sau alt magazin.
 
1) Fa-ti o lista de cumparaturi si nu te abate de la ea;
2) Mananca intotdeauna inainte de a merge la cumparaturi;
3) Compara produsele, marcile si preturile inainte sa alegi;
4) Lasa-i pe cei mici acasa, iar daca asta nu este posibil nu ceda rugamintilor lor. Fa-le o singura favoare, la alegere;
5) Verifica perioada de valabilitate a produselor cumparate;
6) Analizeaza cu grija ofertele speciale si nu cumpara inainte sa te asiguri ca iti aduc un avantaj economic real;
7) Cumpara produsele disponibile la vrac in locul celor preambalate;
8) Nu cumpara cantitati mari decat daca te asiguri ca pretul este intr-adevar avantajos si intreaga cantitate va putea fi consumata inainte de expirare;
9) Verifica etichetele pentru a vedea ce cumperi si in ce cantitate;
10) Ultima regula, dar nu cea din urma, compara ofertele supermarketurilor pe moneycenter.ro. Aici poti gasi fiecare catalog online al fiecarui mare comerciant din Romania.
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.