Acordul cu UDMR a fost facut public
Sub presiunea formatiunilor maghiare dar si a mass-media prevederile preelectorale ale intelegerii USL-UDMR au fost facute publice. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a postat, joi, pe site-ul formatiunii, acordul de colaborare semnat de Ponta, Antonescu, Kelemen si Borbely, care a fost incheiat in 1 octombrie 2012 si prin care USL si UDMR se angajau sa formeze, dupa alegeri, o alianta politica parlamentara si guvernamentala, relateaza Mediafax.
Acordul a fost semnat la 1 octombrie 2012 de co-presedintii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, pe de-o parte, si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si vicepresedintele politic al Uniunii, Borbely Laszlo. "In baza prezentului acord, cele doua formatiuni politice se angajeaza sa formeze, dupa alegerile din 9 decembrie, o alianta politica parlamentara si guvernamentala. In conditiile in care USL va detine majoritatea absoluta a mandatelor parlamentare va anunta inca din seara de 9 decembrie cooptarea in majoritatea parlamentara si in structurile guvernamentale a UDMR", se arata in documentul citat.
Liderii celor doua formatiuni au mai convenit ca, in cazul in care USL nu va detine majoritatea absoluta, UDMR urma sa anunte in seara alegerilor sustinerea unui guvern USL-UDMR, cu un premier desemnat de USL. "In ambele situatii, cele doua parti se angajeaza sa participe la consultarile prevazute de Constitutie sustinand in comun candidatul USL pentru functia de prim-ministru, sa negocieze si sa asigure reprezentarea UDMR in cadrul Guvernului si a celorlalte structuri guvernamentale, in functie de ponderea parlamentara UDMR in cadrul coalitiei de guvernare", se mai arata in document.
In acord se mentioneaza ca USL si UDMR trebuiau sa promoveze in perioada 2012-2016 initiative politice referitoare la modificarea Constitutiei, reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei tinand cont de traditiile, cultura si istoria zonelor tarii, reglementarea drepturilor culturale ale minoritatilor nationale printr-o legislatie adecvata, reprezentarea proportionala a cetatenilor de etnie maghiara in diferite institutii, structuri deconcentrate si institutii la nivel judetean si local.
"Pe cale de consecinta, si cetatenii de alta etnie vor fi reprezentati proportional in structurile administratiei locale conduse de reprezentantii UDMR", se sublinia in acordul politic. De asemenea, USL si UDMR trebuiau sa solutioneze problema liniei maghiare prin departamente separate la UMF Targu Mures in conformitate cu intelegerea semnata in 22 septembrie 2012, la Targu Mures, in prezenta ministrului Educatiei.
"Partile semnatare se vor consulta in legatura cu toate problemele ce tin de identitatea culturala, lingvistica, educationala a minoritatii maghiare, cu orice modificare a Legii Invatamantului si nu vor modifica legea decat cu acordul celor doua parti, in special capitolele privind minoritatile nationale", se mai sublinia in acord.
Liderii USL si UDMR au mai cazut atunci de acord ca, pana la alegerile din 9 decembrie 2012, sa se consulte in legatura cu orice problema care tine de specificul problematicii minoritatilor nationale si in ceea ce priveste realizarea investitiilor publice in infrastructura zonelor locuite de minoritatea maghiara, dar si sa clarifice protocoalele judetene, unde cele doua formatiuni asigura majoritatea in consiliile locale si judetene.
Una s-a prevazut alta s-a …finalizat! Presedintele PNL, Crin Antonescu, declara, in 18 decembrie, ca a existat un acord semnat de el si Victor Ponta cu UDMR inaintea campaniei, pentru guvernare in comun, el adaugand ca de la declansarea campaniei si pana alegeri "foarte multe lucruri" nu au decurs potrivit celor stabilite. Imediat dupa anuntarea primelor rezultate ale alegerilor, premierul Ponta a declarat ca USL incepe discutii cu UDMR, pentru crearea unei majoritati constitutionale. O saptamana mai tarziu, Ponta anunta ca decizia finala este ca UDMR sa nu faca parte din Guvern.