Din 2013 se introduce Cartea de identitate electronică

Din 2013 se introduce Cartea de identitate electronică

0 856
Introducerea cărÅ£ii de identitate electronică a fost amânată de autorităţi de mai multe ori, termenul iniÅ£ial prevăzut pentru acest lucru fiind 1 ianuarie 2003. În decembrie anul trecut, guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea ÅŸi completarea unor acte normative privind evidenÅ£a persoanelor, care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 12 decembrie ÅŸi a intrat în vigoare la data publicării. Mai multe organizaÅ£ii creÅŸtine, reunite în Forul Ortodox Român, consideră însă că introducerea în România a actelor de identitate electronice reprezintă un "abuz grav, care pune bazele unui sistem de supraveghere permanentă a cetăţenilor, aÅŸa cum nu a mai existat niciodată până acum în istorie". "Cartea electronică de identitate conÅ£ine în plus faţă de cartea de identitate date în format electronic.
"Acestea constau în datele din formatul tipărit, prenumele părinÅ£ilor titularului, certificate digitate ÅŸi date biometrice ale titularului, constând din imaginea facială ÅŸi imaginile impresiunilor papilare a două degete", spune Laura Cusa, ÅŸefa Serviciului Juridic de la DirecÅ£ia pentru EvidenÅ£a Persoanelor ÅŸi Administrarea Bazelor de date.  Cartea de identitate electronică nu este obligatorie Până la 30 iunie anul acesta se va pune la punct sistemul ÅŸi probabil că după 30 iunie 2013 va fi emis ÅŸi primul act de identitate electronic. ReprezentanÅ£ii DirecÅ£iei pentru EvidenÅ£a Persoanelor spun că documentul electronic este mai sigur decât cel clasic.
"Pentru producerea actualei cărÅ£i de identitate se utilizează tehnologia existentă la nivelul anului 1997, care este depăşită din perspectiva posibilităţilor de contrafacere a documentului prin mijloace tehnice pe care piaÅ£a liberă la oferă. Prin introducerea unor noi cărÅ£i de identitate se asigură un grad de siguranţă mai crescut al documentelor, iar cartea electronică de identitate va putea exploata ÅŸi potenÅ£ialul oferit de existenÅ£a serviciilor electronice, în sensul că va permite autentificarea titularului în sisteme informatice" mai spune Laura Cusa, ÅŸefa Serviciului Juridic de la DirecÅ£ia pentru EvidenÅ£a Persoanelor ÅŸi Administrarea Bazelor de date.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.