CINE ERAU MILIARDARII DE-ACUM 70-80 DE ANI! (2)
Malaxa, nume de legenda!
Născut la HuÅŸi, în decembrie 1884, Nicolae Malaxa era fiul unui aromân cu origini greceÅŸti ÅŸi al fiicei unui dregător local. Pasionat de tehnică ÅŸi cu ajutorul familiei, Malaxa urmează cursurile Politehnicii din Karlsruhe (Germania), studii care-l vor ajuta mai târziu în afacerile sale.
În 1921, la marginea BucureÅŸtiului înfiinÅ£ează un atelier de reparaÅ£ii material rulant, unde erau reparate locomotive ÅŸi vagoane. Pentru că afacerea sa era explozivă, în 1923 începe construcÅ£ia unei fabrici mari, un proiect greenfield în termenii de astăzi, înfiinÅ£ând Uzinele Faur.
Conectat la lumea politică, Malaxa devine unul dintre beneficiarii principali ai decretelor guvernamentale prin care se dorea sprijinirea industriei româneÅŸti ÅŸi, în 1927, primeÅŸte o comandă cu plata în avans pentru construcÅ£ia primelor locomotive româneÅŸti. Trebuie spus că Uzinele Malaxa erau printre cele mai moderne din Europa, o realizare deosebită, având în vedere că industria grea era inexistentă într-o Românie care a păşit în perioada contemporană ca o Å£ară eminamente agrară.
La un an după semnarea contractului cu Căile Ferate, de pe porÅ£ile uzinei ieÅŸea prima locomotivă Malaxa, 100% românească. Remarcabile la Malaxa erau rapiditatea ÅŸi uÅŸurinÅ£a cu care adopta inovaÅ£iile într-una dintre cele mai moderne industrii ale vremii.
În 1931, a produs primul automotor cu motor Diesel, iar în 1935 producÅ£ia anuală a Uzinelor Malaxa a atins un record de 93 de locomotive. Între timp, afacerile lui Nicolae Malaxa s-au extins ÅŸi în alte domenii, înfiinÅ£ând fabrica de Å£evi de oÅ£el fără sudură, actuala Republica, iar din grupul său industrial au ajuns să facă parte Uzinele Tohani ZărneÅŸti sau Magazinele Unite de Fierărie din GalaÅ£i…
De asemenea, industriaşul avea pachete de acţiuni importante la Astra Arad, Uzinele şi Domeniile de Fier Reşiţa, IOR Bucureşti sau Unio Satu Mare.
Afacerile lui Malaxa au supravieÅ£uit instaurării regimului Antonescu, care i-a pus sechestru pe fabrici, însă nu ÅŸi comuniÅŸtilor.
Cu toate că iniÅ£ial a avut o relaÅ£ie bună cu noul regim, în 1948 i-au fost naÅ£ionalizate toate companiile ÅŸi tot în acelaÅŸi an a emigrat în SUA, unde îÅŸi transferase deja o bună parte a averii.
IndustriaÅŸul român a murit în 1965 în New Jersey, fără a reuÅŸi să repete ÅŸi în America succesul fulminant din România. Deseori, chiar ÅŸi atunci când era la apogeul puterii sale, Malaxa a fost contestat pentru metodele neortodoxe de a-ÅŸi finanÅ£a companiile.
La un moment dat, 96% din producÅ£ia fabricilor sale era achiziÅ£ionată de către statul român, de obicei cu plata în avans…! A fost un apropiat al partidelor politice, finanÅ£ând pe toată lumea, inclusiv …Garda de Fier sau… Partidul Comunist.
De notorietate sunt ÅŸi relaÅ£iile sale cu regele Carol al II-lea ÅŸi cu camarila regală, relaÅ£ii despre care se presupune că l-au ajutat în afaceri. Celebre sunt ÅŸi valizele cu bani pe care le oferea sub formă de donaÅ£ii regelui.
De cealaltă parte, contribuÅ£ia miliardarului la modernizarea industriala a ţării este incontestabilă. Pe lângă inovaÅ£iile tehnologice adoptate în fabricile saleMalaxa a fost ÅŸi un filantrop, un susÅ£inător al cercetării ÅŸtiinÅ£ifice ÅŸi al artelor.
Averea sa nu a fost niciodată cuantificată, însă, ca să vă faceÅ£i o idee, statul român a dat urmaÅŸilor săi despăgubiri de peste 300 milioane de dolari pentru proprietăţile confiscate de comuniÅŸti. Iar aici nu intră banii pe care a apucat să-i transfere în străinătate înainte de emigrare sau proprietăţile nerevendicate.
Va continua
Va recomandam si: