EXISTA SI UNGURI CU LOGICA
Exista un site redactat de un maghiar, intitulat "Limba Cailor”. Titlul, un fel de "metafora" despre dialogul surzilor… intre romani si maghiari. Autorul nu-i un prost, dimpotriva, din postura maghiarului impaciuitor, de fapt strecoara exact ce lipsea in …dialogul surzilor! Si postarea care urmeaza evidentiaza asta:
"Argumentul istoric valorează cam cât o ceapă degerată. Dacă ar fi argumentul istoric, Ardealul ar trebui să se întoarcă la Ungaria, CRED MAGHIARII, iar tot ce-i la Est de Dunăre, să fie la România. Căci românii se consideră singurii urmaÅŸi ai dacilor, deci “istoric” ÅŸi “etnic” vorbind, România este stat succesor al regatului vajnicului Buerebista, care s-a întins până în Moravia, bla bla bla…
Când am scris sa o…“punem de un Unio Trium Nationum, ceva”, tocmai asta am vrut să subliniez, că argumentul istoric nu funcÅ£ionează – căci, poate n-ai observat, nu mai trăim în Evul Mediu, cand cele trei natiuni au fost… ungurii, sasii si secuii! Iar romanii, care erau majoritari, erau pe nicaieri…. Åži, dacă e să judecăm tot după istorie, Ardealul nu este un exemplu sublin al bunei armonii între etnii. Că dac’ar fi fost aÅŸa, nici nu am mai fi discutat aici pe forum. I-am mai scris unui prieten maghiar ," pe Limba Cailor ": maghiarii, ÅŸi nu românii, se împiedică atât de mult în istorie. A avea o astfel de abordare, e ca ÅŸi cum ai conduce o maÅŸină înainte, dar scoÅ£ând capul pe fereastră ÅŸi privind înapoi… Că tu nu poÅ£i pricepe ce nu-i convine românului din BucureÅŸti cu autonomia, e de înÅ£eles: neavând ataÅŸament faţă de România (mă întreb faţă de care Å£ară ai – nu faţă de “pământul natal”, amice, te întreb faţă de care Å£ară, cu nume, graniţă ÅŸi poziÅ£ie distincte pe hartă!) nu prea poÅ£i pricepe. Åži, iată niÅŸte aspecte la care poate nu te-ai gândit, sau le ignori în mod voit: 1) Crearea unei regiuni autonome ar putea (subliniez, “ar putea”) legifera abuzurile comise împotriva românilor în acele locuri. Vorbesc de abuzuri, nu de crime, să fim înÅ£eleÅŸi. Să-Å£i spun ce mi-a zis un inginer agronom din Covasna, care are casă într-un sat de acolo (am vorbit cu el pe forum, prin urmare nu ÅŸtiu exact unde locuieÅŸte): “deci sunt bani pentru patru porÅ£i secuieÅŸti, dar pentru o troiţă românească nu sunt bani?”. Vezi tu, maghiarii se plâng că sunt neglijaÅ£i în România, dar românii de acolo se plâng, la fel de mult, de exact aceeaÅŸi neglijare. 2) Crearea unei regiuni autonome ar putea fi baza unei secesiuni viitoare (subliniez, “ar putea”). Una din precondiÅ£iile recunoaÅŸterii internaÅ£ionale a secesiunilor este ca ele să se producă de-a lungul graniÅ£elor administrative deja existente.
OBS: d’aia Rep. Moldova s-a procopsit cu Transnistria, dar nu a putut îngloba partea de Sud-Est a Å¢inutului Hotinului deÅŸi aceasta ultimă zonă e locuită majoritar de români (moldoveni).
Majoritatea românilor poate nu articulează la fel aceste lucruri, dar le intuiesc.
Autonomia unui Å£inut NU afectează DOAR pe locuitorii acelui Å£inut – căci o naÅ£iune e un organism unitar – dar poate nu pricepi, neavând “ochi” pentru anumite lucruri. Fără acest sentiment al coeziunii populare, niciun stat nu s-ar putea Å£ine laolaltă, caci, slavă Domnului, epoca imperiilor a trecut ÅŸi ceea ce garantează existenÅ£a statelor în ziua de azi este voinÅ£a locuitorilor lor de a trăi laolaltă – chiar dacă anumite segmente ale acelei mase de locuitori , au alte tendinÅ£e.
De ce să nu fie Ardealul autonom?
De ce ar fi? Pentru cei mult-lăudaÅ£i “1000 de ani”? Hai se ne-ntoarcem cu sute de ani înapoi, fârtaÅ£ilor. Un "Unio Trium Nationum", ceva? Să-Å£i spun eu de ce nu are sens să fie Ardealul autonom, amice: pentru că majoritatea locuitorilor săi NU o doresc! Judecând după succesul "răsunător" al lui Gherman la alegerile din 2004, s-a văzut cât de mult iubesc clujenii asemenea aberaÅ£ii. Dacă a făcut un lucru bun Gherman, a fost să se… retragă din politică. Acum scrie articole intitulate “De ce trebuie futută presa” – mai în linie cu nivelul dsale.
Că vor ardelenii mai multă descentralizare?
Cu siguranţă. Vezi ÅŸi iniÅ£iativele premierului Boc din ultima vreme – ÅŸi n-a ieÅŸit niciun român în stradă să protesteze. Dar autonomie a Ardealului? Să fim serioÅŸi. Românii de acolo nu ar avea nimic de câÅŸtigat. Singurii care ar avea ceva de câÅŸtigat ar fi ungurii, din două motive: 1) ar legitima o desprindere, fie ÅŸi parÅ£ială, a Ardealului de restul României, restabilind – fie ÅŸi indirect – o legătură cu un trecut al Ardealului în care maghiarii au dat clasa dominantă a provinciei. 2) ponderea maghiarilor ar urca brusc de la 7% la 25%, iar influenÅ£a lor ar fi mult mai mare, căci ei ar vota, ca ÅŸi până acum, cu un singur partid (UDMR), pe când românii, fiind mai mulÅ£i, ar vota cu mai multe partide (ei votează cu mai multe partide ÅŸi în Secuime, unde-s… minoritari). Åži astfel ai vedea din nou, mai iute decât te-ai aÅŸtepta, cum minoritatea conduce majoritatea – pentru simplul motiv că-i mai disciplinată ÅŸi mai înregimentată politic. Foarte câÅŸtigaÅ£i ar fi românii, pe ambele direcÅ£ii, n-am ce zice!
Când voi vedea românii ÅŸi ungurii umblând de gât pe stradă, cu drapelul istoric al Ardealului pe piept, atunci voi zice că Ardealul are ÅŸanse să fie autonom. Până una alta, realitatea e că atât românii cât ÅŸi ungurii iubesc un tricolor. Doar că nu-i acelaÅŸi tricolor – asta e, ce să-i faci".
István