In Brasov, 6.000 de brasoveni sufera oficial de cancer

In Brasov, 6.000 de brasoveni sufera oficial de cancer

0 327
6.000 de brasoveni, dintre care 1500 in tratament, sunt diagnosticati cu cancer. Desi oficialii declara ca au rezolvat criza citostaticelor, multe medicamente continua sa nu se gaseasca. 120 de pacienti au facut anul trecut investigatii cu singurul aparat din Brasov care detecteaza orice fel de celule canceroase, aflat in dotarea clinicii private de oncologie din oras. Conducerea acesteia a solicitat pentru acest an Ministerului Sanatatii decontarea a 500 de investigatii de acest tip.
4 februarie a fost decretata Ziua mondiala de lupta impotriva Cancerului. La nivel national 480.000 de romani sufera de cancer, maladie care secera in fiecare an 50.000 de bolnavi. 6.000 de brasoveni din judet sunt diagnosticati in prezent cu o forma de cancer iar 1500 dintre ei se afla in tratament. Chiar daca in urma cu cateva zile criza citostaticelor a fost rezolvata in declaratii, multe medicamente continua sa nu se gaseasca, dupa ce firmele au produs doar in limita cererilor contractate deja.
In Sectia de oncologie a Spitalului judetean sunt in tratament in prezent 60 de persoane bolnave de cancer. Gheorghe Oprisan din Rasnov are 57 de ani si a fost depistat cu cancer la stomac; dupa operatie, a trecut la curele de citostatice care, din fericire, in cazul sau, sunt gratuite.
Sunt insa si pacienti care au ales sa faca chimioterapie in unitatile private unde au beneficiat de medicatie gratuita, dar a trebuit sa plateasca spitalizarea.
Cu cat este mai devreme descoperit cancerul, cu atat sansele de vindecare ale bolnavului sunt mai mari mai, spune dr. Catalin Iacob – medic primar specialist oncologie la Clinica privata de Oncologie de pe strada Carierei. 
Tratamentul corect are nevoie de investigatii riguroase, care pot fi obtinute doar de aparate foarte performante. Singurul de acest fel la Brasov se gaseste numai la Clinica privata de oncologie, si depisteaza orice forma de celula canceroasa printr-o singura procedura, spune dr. Claudia Buzumurga – medic primar, sef sectie PET-CT si medicina nucleara in institutia privata.
Pana acum, investigatia nu a putut fi oferita gratuit dar chiar si in aceste conditii au solicitat-o peste 120 de pacienti bolnavi de cancer. Pentru anul acesta spitalul privat a depus documentatia la ministerul sanatatii pentru decontarea a 500 de investigatii de acest tip.
 
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.