Ati fi crezut? Tradatori sau vanzatori de tara?!

Ati fi crezut?
Tradatori sau vanzatori de tara?!

0 269
Recent am fÇŽcut o vizitÇŽ la castelul Bran, pe care-l mai vÇŽzusem de câteva ori înainte ca "duetul" CÇŽlin Popescu-TÇŽriceanu, primul ministru ÅŸi Adrian Iorgulescu, ministrul sau de Cultura…, sÇŽ decidÇŽ retrocedarea acestuia moÅŸtenitorilor principesei Ileana. Documentul a fost semnat la 26 mai 2006, la mai puÅ£in de ÅŸase luni de la constituirea guvernului de pomina: P.N.L.-P.D.-U.D.M.R.- P.U.R. M-am întrebat atunci, ÅŸi mÇŽ întreb ÅŸi acum: De ce atâta grabÇŽ cu retrocedarea? Castelul Bran era unul dintre cele mai renumite monumente istorice ÅŸi de arhitecturÇŽ din România, din Europa ÅŸi chiar din lume (a contribuit la aceasta ÅŸi legenda despre Vlad TepeÅŸ – Dracula).
De ce "ne-au facut-o" cu asa iuteala de mana? „Actul de naÅŸtere” al cetÇŽÅ£ii Bran dateazÇŽ din 19 noiembrie 1377. IniÅ£ial a avut un rol militar, care s-a diminuat în timp, astfel cÇŽ în 1888 a trecut în proprietatea oraÅŸului BraÅŸov, fiind utilizat de… Oficiul Silvic, care avea si bani sa-l intretina…
La 28 decembrie 1916, dr. Karl Schnell, primarul oraÅŸului, anunÅ£a cam…neinspirat, cÇŽ a decis sÇŽ-l omagieze pe proaspÇŽtul împÇŽrat al Austro-Ungariei, „din adâncul inimii”, rugându-l „sÇŽ primeascÇŽ drept cadou modest din partea comunitatii, proprietatea oraÅŸului BraÅŸov, castelul Bran ÅŸi parcul”.
EvoluÅ£ia evenimentelor a fÇŽcut ca respectivul împÇŽrat sÇŽ nu-ÅŸi poatÇŽ lua în primire cadoul, iar peste mai puÅ£in de doi ani a fost nevoit sÇŽ abdice. AcelaÅŸi primar…descurcaret, Karl Schnell, folosind cuvinte chiar mai mÇŽgulitoare, se adresa Reginei Maria, la 1 decembrie 1920 – când se împlineau doi ani de la Unirea Transilvaniei cu România – rugând-o sÇŽ primeascÇŽ actul de donaÅ£ie a castelului Bran.
Regina a acceptat, dupÇŽ care a început sÇŽ dea „viaţǎ zidurilor moarte”, dupÇŽ propria sa expresie. A efectuat reparaÅ£ii ÅŸi transformÇŽri, a adus mobilÇŽ dupÇŽ gustul ei, a amenajat camere pentru membrii familiei regale, a adus aici tablouri, obiecte de artÇŽ, veselÇŽ, a plantat pomi, a cultivat flori, a populat lacul cu peÅŸti, a amenajat fantani, terenuri de cÇŽlÇŽrie etc etc.
Regina Maria, care a murit în iulie 1938, sentimentala, a lÇŽsat prin testament castelul Bran principesei Ileana. Acesta se cÇŽsÇŽtorise în iulie 1931 cu arhiducele Anton de Habsburg, stabilindu-ÅŸi – la cererea regelui Carol al II-lea,– reÅŸedinÅ£a în afara României. A revenit în Å£arÇŽ ÅŸi a locuit la Bran din mai 1944, pânÇŽ în ianuarie 1948, când – dupÇŽ abdicarea regelui Mihai, la 30 decembrie 1947 – a fost nevoitÇŽ sÇŽ ia drumul exilului. In 1948, castelul Bran a intrat în posesia statului român, care,pentru a demonstra …superioritatea Republicii, a efectuat ample lucrÇŽri de restaurare, iar în 1957 a devenit muzeu.In anii 1987-1993, acelaÅŸi stat român a cheltuit sume uriaÅŸe pentru consolidarea castelului, inclusiv pentru stabilizarea stâncii pe care este construit.
DupÇŽ 1989, Muzeul Bran ÅŸi-a amplificat activitatea, devenind – aÅŸa cum menÅ£iona directorul sÇŽu, dr. Narcis Dorin Ion – cel mai vizitat ÅŸi cunoscut monument istoric din România”. Era unul dintre puÅ£inele muzee din Å£arÇŽ care se autofinanÅ£au,dupa ultima restaurare neavând nevoie de alocaÅ£ii de la bugetul statului. Firul acestei prestigioase instituÅ£ii de culturÇŽ, care face parte din patrimoniul naÅ£ional, a fost rupt prin decizia lui CÇŽlin Popescu TÇŽriceanu ÅŸi Adrian Iorgulescu din 2006. Pentru a demonstra cÇŽ sunt „capitaliÅŸti adevÇŽraÅ£i”, care promoveazÇŽ proprietarea privatÇŽ…a altora, aceÅŸti doi oameni politici, s-au lÇŽsat,te miri cum, convinÅŸi de pledoariile unor avocaÅ£i bine "chititi" pe reusita.
Poate de aceea nu au vrut sÇŽ facÇŽ mÇŽcar un minimum de cercetÇŽri privind situaÅ£ia acestui castel în momentul când au decis, doar cu avocatii partii adverse, retrocedarea aiurea a unui important bun national.
Poate de aceea "actele" au fost semnate de un "inlocuitor" anonim… Ca de exemplu, faptul elementar cÇŽ, spre bÇŽtrâneÅ£e, principesa Ileana s-a cÇŽlugÇŽrit. Din câte ÅŸtim, pentru ca cineva sÇŽ fie primit la mÇŽnÇŽstire, trebuie sÇŽ renunÅ£e la toate bunurile lumeÅŸti… Si principesa Ileana a renunÅ£at, „de bunÇŽ voie ÅŸi nesilitÇŽ de nimeni”, la toate bunurile sale materiale, inclusiv la cele moÅŸtenite de la mama sa, regina Maria.Guvenul TÇŽriceanu nu a încercat sÇŽ afle dacÇŽ acest fapt este real, ci s-a grÇŽbit sÇŽ înstrÇŽineze o valoare naÅ£ionalÇŽ. Nu este de mirare.In timpul aceluiaÅŸi guvern TÇŽriceanu, ministrul de externe RÇŽzvan Mihai Ungureanu a semnat,neasteptat, la 20 octombrie 2005, împreunÇŽ cu omologul sÇŽu de la Budapesta, un acord privind renunÅ£area la averea pe care marele patriot român Emanoil Gojdu a lÇŽsat-o prin testament „acelei pÇŽrÅ£i a naÅ£iunii române din Ungaria ÅŸi Transilvania care se Å£ine de religia rÇŽsÇŽriteanÇŽ ortodoxÇŽ”. . Astfel, Testamentul patriotului român Emanuil Gojdu, respectat zeci de ani chiar de catre guvernele Ungariei, a fost cÇŽlcat în picioare chiar de catre Guvernul si Primul Ministru al tarii sale natale si de catre ministrul sau de externe.
Sa fie doar ca nu erau de credinta ortodoxa? Se vede aici nu doar dubla mÇŽsurÇŽ,dar si inconstienta tradatoare cu care acest guvern a tratat problema valorilor naÅ£ionale: In cazul castelului Bran – cedarea inexplicabila cÇŽtre copii principesei Elena…
In cazul FundaÅ£iei Gojdu – renunÅ£area iresponsabila de cÇŽtre statul român,datorita unui siretlic ordinar. Adica, in momentul refuzului Parlamentului Roman sa voteze o asa magarie, s-a folosit subrefugiul unui OUG ticalos,dezlegand de obligatia testamentara guvernul de la Budapesta, care au "vandut" repede "Mostenirea Gojdu" unui fond de investitii israelian!! O paguba adusa Romaniei de aproape 1 miliard de euro! AdicÇŽ cedare pe toatÇŽ linia: înstrÇŽinarea ÅŸi abandonarea,cu buna stiinta a valorilor naÅ£ionale.Care pute de la o posta: a usturoi si a tradare.
DeÅŸi Legea privind restituirea se referea la bunurile confiscate de „statul comunist”, adicÇŽ dupÇŽ 6 martie 1945, guvernele române – mai ales cel condus de TÇŽriceanu ! – au acceptat restituirea unor monumente de arhitecturÇŽ datând din evul mediu. Astfel, bisericile catolice ÅŸi luterane au intrat în posesia unor imobile vechi, dar care care aparÅ£ineau statului român încÇŽ din 1918-1920 pentru multe dintre acestea fiind platite despagubiri, dupa Marea Unire. 
La rândul ei,si Biserica OrtodoxÇŽ RomânÇŽ a declanÅŸat o amplÇŽ campanie vizând anularea „de facto” a legii privind secularizarea averilor mÇŽnÇŽstireÅŸti din 1863, adpotatÇŽ în timpul lui Alexandru Ioan Cuza !!! Printr-o suitÇŽ de legi ÅŸi OrdonanÅ£e de Guvern au fost retrocedate localuri de ÅŸcoli, spitale, teatre, filarmonici, case memoriale ÅŸi alte instituÅ£ii de culturÇŽ, fapt fÇŽrÇŽ precedent în Europa.
Totul pentru a slabi si "subtia" cat mai mult Statul Roman. In nici o Å£arÇŽ fostÇŽ socialistÇŽ nu s-a aplicat o asemenea politicÇŽ de devalizare a patrimoniului naÅ£ional. S-a creat o situaÅ£ie bizarÇŽ: urmaÅŸii unor nobili unguri, nu pot revendica retrocedarea castelelor ÅŸi a altor bunuri aflate pe teritoriul Ungariei, pentru simplul motiv cÇŽ legea nu le permite. Ei primesc o rÇŽscumpÇŽrare, într-o sumÇŽ limitatÇŽ, stabilitÇŽ de guvernul de la Budapesta.Pe de altÇŽ parte, urmasii acestora pretind ca Statul Român sÇŽ li se restituie „in integrum” palatele, castelele,mii de ha. paduri, etc. etc. din Transilvania, chiar dacÇŽ respectivele proprietÇŽÅ£i fuseserÇŽ vândute imediat dupÇŽ Unirea din 1918. Iar guvernele României – cu o iresponsabilitate vecinÇŽ cu trÇŽdarea – au acceptat.
Am avut o strângere de inimÇŽ vizitând castelul Bran, unde au fost plasate tot felul de obiecte de mobilier, care nu au nici o legÇŽturÇŽ cu ceea ce a creat, cu talent ÅŸi pricepere, Regina Maria. Se cuvine subliniat un fapt esenÅ£ial: aceasta a primit respectivul castel din partea primÇŽriei BraÅŸov în calitate de ReginÇŽ ÅŸi nu de bunicÇŽ… Prin retrocedatea din 2006, Regina Maria a fost tratatÇŽ doar a bunica unor habsburgi, deÅŸi ea a fost – înainte de toate ÅŸi de toÅ£i – Regina României.
Semnificativ este faptul cÇŽ, ultima ei scrisoare nu a fost adresatÇŽ nepoÅ£ilor, ci României ÅŸi poporului român: „Te binecuvântez, iubitÇŽ Românie, Å£ara bucuriilor ÅŸi durerilor mele, frumoasÇŽ Å£arÇŽ care ai trÇŽit în inima mea ÅŸi ale cÇŽrei cÇŽrÇŽri le-am cunoscut toate… Fii veÅŸnic îmbelÅŸugatÇŽ, fii tu mare ÅŸi plinÇŽ de cinste, sÇŽ stai veÅŸnic falnicÇŽ printre alte naÅ£iuni, fii cinstitÇŽ, iubitÇŽ ÅŸi priceputÇŽ.Si acum vÇŽ zic un rÇŽmas-bun pe veci, de acum înainte nu vÇŽ voi putea trimite nici un semn, dar mai presus de toate aminteÅŸte-Å£i poporul meu, cÇŽ te-am iubit ÅŸi cÇŽ te binecuvântez cu ultima mea suflare”.
Faţǎ de aceste cuvinte, rostite de cea care a primit în dar castelul Bran, reclama care se face acum acestui monument istoric ÅŸi de artÇŽ mi se pare o adevÇŽratÇŽ blasfemie:„Contele Dracula vÇŽ invitÇŽ la o petrecere de Halloween la castelul Bran“, unde se serveÅŸte vinul "Chateau Bran”.
Ar fi cazul ca actualul Parlament sÇŽ punÇŽ capÇŽt înstrÇŽinÇŽrii a ce a mai rÇŽmas din patrimoniul naÅ£ional al României ÅŸi sÇŽ adopte o Lege prin care sÇŽ alinieze România la standardele aplicate în celelalte state, foste…surori socialiste. Ca prea ne jeg-manesc toti, incepand cu propriile cozi de topor!
   
 
 
 

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.