Statul este mai autist decat copiii de cristal
La varsta de 18 ani, tinerii cu autism se vindeca brusc in Romania. Nu pentru ca s-ar face bine, ci pentru ca legea interzice medicilor sa-i mai incadreze la autism si ii declara bolnavi de schizofrenie. Daca au un nivel de inteligenta peste medie, li se taie indemnizatia de handicap, considerandu-se ca se pot descurca singuri in societate. Un ordin al ministrului sanatatii aflat pe agenda Guvernului ar putea schimba aceasta nedreptate.
In Legea autismului se prevede ca toate persoanele cu aceasta afectiune au dreptul la terapie si educatie, dar in normele metodologice se stipuleaza ca aceasta subventionare se asigura pina la virsta de 6 ani. Dupa 18 ani, statul nu mai da dreptul la insotitor copiilor bolnavi cu autism, al caror diagnostic este brusc schimbat daca au un nivel de inteligenta mai mare, spune Gabriela Plopeanu, presedintele Asociatiei “Copiii de cristal”.
Autismul nu se poate vindeca, iar copiii care au trecut de 18 ani au nevoie la fel de mult de ajutor ca si un copil mic.
Cuantumul indemnizatiei de handicap este de 175 de lei, iar cel al insotitorului copilului cu autism este de 610 lei. Banii primiti de la stat sint infimi, in comparatie cu nevoile unui copil cu autism, iar dupa 18 ani, atat copilul cat si parintele insotitor raman fara nicio resursa, dar si fara tratamentul gratuit. In momentul de fata, copiii cu autism care implinesc 18 ani devin in acte oligofreni sau schizofrenici.
Ordinul ministrului se afla acum pe masa de lucru a Guvernului si este foarte asteptat de miile de parinti care au un copil diagnosticat cu o boala din spectrul autismului.
In autism, terapia cu psiholog, logoped si kinetoterapeut este de maxima importanta, iar statul roman nu deconteaza nici un leu pentru acest lucru, in conditiile in care costul unei singure ore se ridica la 30 de lei. Ideal ar fi ca un copil sa beneficieze de 8 ore de terapie pe zi. Cu ajutorul terapiei, multi copii ajung sa urmeze o scoala normala si sa duca o viata ca a celorlalti semeni ai lor.
Vifor Rotar