KRONOSPAN LA ANANGHIE ! DEOCAMDATA…

KRONOSPAN LA ANANGHIE ! DEOCAMDATA…

0 834

Potrivit Jurnalul Naţional,  Peter Kaindl este unul dintre patronii off-shore-ului Kronospan Holding Ltd. Însă, în timp de austriacul Peter Kaindl îşi făcea planuri măreţe pentru fabricile din Braşov şi Sebeş, procu­rorii germani l-au acuzat pe Kaindl că, în calitate de comanager al concernului Kronospan, între anii 1997 şi 2002, a fraudat cu 25,5 milioane de euro sistemul de taxe şi alte 5,7 milioane de euro sub formă de subvenţii Banca de Dezvoltare a Saxoniei.

În ceea ce priveşte celelalte capete de acuzare, procurorii germani au ajuns la o înţelegere cu Kaindl. “El regretă fapta şi este gata pentru a găsi împreună o cale de înţelegere. Kaindl doreşte repararea completă a prejudiciului”, declara procurorul de caz. În declaraţia sa, Kaindl susţinea că şi-a plătit datoriile către Finanaţe şi Banca de Dezvoltare a Saxoniei, în valoarea de 31,2 milioane de euro, exact cât a fost estimată chiar valoarea fraudei.

Credit de 152 de milioane de euro, luat cu declaraţii în fals: La aproape cinci ani după scandalul din Germania, Kronospan România a contractat un credit ipotecar în valoare de 152.000.000 euro de la băncile austriece Erste Bank, Raiffeisenlandes Bank, Investkredit Bank AG .KRONOSPAN bv

Creditul a fost gajat cu terenurile de la Braşov, iar rolul de agent de garantare a creditului şi l-a asumat Banca Comercială Română! La capitolul “Declaraţii şi garanţii” din contractul de ipotecă se specifică clar că nu există nici un litigiu semnificativ, acţiune în justiţie, investigaţie sau procedură în curs de soluţionare împotriva Kronospan România ca urmare a titlului sau proprietăţii. Totodată, se mai precizează că Kronospan România nu are cunoştinţă despre existenţa vreunei ameninţări din partea vreunei persoane sau stat, sau autoritate locală,care ar putea să emită vreo măsură.La acelaşi capitol,se menţionează că imobilul nu face obiectul vreunui litigiu cu privire la dreptul de proprietate (…).

Dar se pare că reprezentanţii firmei au uitat să le aducă la cunoştinţă creditorilor că în  2007, Kronospan România a deschis un proces împotriva familiei Oancea, prin care solicita anularea documentelor de proprietate deţinute de aceştia. Sau poate că nu „au uitat”, din moment ce băncile şi-au asumat riscul acordării creditului.

Consiliul Concurenţei a constatat că societatea Kronospan a încălcat Legea concurenţei, prin săvârşirea unui abuz de poziţie dominantă în România, după ce a decis să majoreze preţul cu până la 50% pentru produsele de tip PAL. În urma acestei majorări, producătorii de mobilă s-au plâns faţă de această decizie a austriecilor.

Pentru această ilegalitate, Consiliul Concurenţei a decis să amendeze firma cu 3,5 milioane de lei. Nemul­ţumiţi de această decizie, austriecii au contestat amenda la Curtea de Apel Bucureşti, reuşind în primă fază anularea acesteia. Dar, după câţiva ani de procese, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au constatat că Kronospan a încălcat legislaţia, fiind obligată să îşi plătească amenda.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.