Sfanta surla a rasunat in Schei
Surlasul a vestit scheienilor venirea primaverii si inceputul anului dacic! Iesirea cu surla este prima manifestare din an a Junilor Brasoveni, care s-au intalnit la Biserica Sfantul Nicolae din Schei. De aici au urcat, in frunte cu surlasul, pe Coasta Prundului la Troita, unde au dansat Hora Junilor.
Surla era un fel de orologiu al anului, obiect cu valoare cultica deosebita. In ciuda sunetului nearmonios, batranii scheieni aduceau multumiri Cerului ca au trait sa auda inca o data „sfanta surla”, spune preotul Vasile Olteane, custodele Muzeului Prima Scoala Romaneasca, unul dintre cei mai buni cunoscatori ai traditiilor Scheiului.
Si anul acesta junii brasoveni au respectat traditia si au urcat cantand, pe Coasta Prundului, pana la troita. Dupa ce surlasul a „binevestit” peste Schei, tinerii au incins traditionala lor hora.
Traditia surlei dateaza din cele mai vechi timpuri; in calendarul dacilor, anul nou incepea in luna martie, iar aceasta reminiscenta calendaristica se regaseste in obiceiului de a vesti cu surla venirea noului anotimp.
Iesirea cu surla este prima manifestare din an din traditia Junilor Brasoveni.
Datina reinvie odata cu sosirea primaverii; urmatoarea iesire a junilor va fi de Florii cand se vor pomeni mortii din toate grupurile de juni.
Vifor Rotar