De luni coplata! Se percepe o singura data, la externarea din spital
Coplata la externare va intra in vigoare luni, 1 aprilie, potrivit noului contract cadru, iar valoarea acesteia urmeaza sa fie stabilita de fiecare spital in parte, fiind minim 5 lei si maxim 10 lei. Coplata la externare este prevazuta in Contractul cadru privind acordarea asistentei medicale in perioada 2013-2014, valoarea acesteia urmand sa fie stabilita de catre fiecare spital in parte, dar nu la mai putin de cinci lei si nu mai mult de 10. Altfel spus, pacientii vor plati la externare, indiferent de durata spitalizarii, intre 5 si 10 lei. Iulian Petre, vicepresedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), a declarat ca introducerea coplatii la externare va genera frustrare printre pacienti, pentru ca nu este insotita de cresterea calitatii serviciilor medicale. "Va fi o taxa care va genera frustare printre pacienti, mai ales ca nu este dublata de o crestere a valorii serviciilor medicale".
Ministrul Nicolaescu isi exprima speranta ca "aceasta coplata modesta" sa fie inteleasa in scopul descurajarii internarilor fictive, care consuma bani fara niciun fel de ratiune medicala, ci mercantila.
Noul contract-cadru privind acordarea serviciilor medicale pentru 2013-2014, care a intrat în vigoare luni, (1 aprilie), prevede ca activităţi importante pentru medicina de familie prevenÅ£ia ÅŸi monitorizarea bolilor cronice. Acestea rămân cele mai importante activităţi din agenda medicilor de familie, care rezolvă peste 70% din toată patologia populaÅ£iei, aducând astfel economii în sistem prin costuri reduse.
Cea mai importantă modificare adusă de noul contract-cadru se referă la numărul minim de pacienÅ£i pentru deschiderea unui cabinet de medicină a familiei, care a scăzut de la 1.000 la 800, o ÅŸansă în plus pentru medicii care îÅŸi termină pregătirea ÅŸi intră în sistem.
Noul proiect de act normativ stabileÅŸte valoarea minimă garantată pentru fiecare pacient de pe lista medicului la 3,5 lei iar per serviciu – la 1,8 lei.
Valoarea punctului per capita, care a fost fixă în ultimii doi ani, va putea fi ajustată trimestrial, în funcÅ£ie de populaÅ£ia asigurată, iar medicii vor putea primi diferenÅ£e în plus sau în minus.
Plata medicilor de familie se va face 50% pentru servicii ÅŸi 50% per capita, adică pentru numărul de pacienÅ£i aflaÅ£i pe listă. Plata în funcÅ£ie de performanţă rămâne un subiect de perspectivă, luat în calcul pentru următorul contract-cadru. De asemenea, a fost introdusă telemedicina ca serviciu decontabil în medicina de familie.