Dezvoltarea tehnologiei imprimantelor 3D.
"Exista un mare potential pe industriile de varf. De pilda noi acum avem un colectiv care lucreaza pentru dezvoltarea tehnologiei imprimantelor 3D. Dupa opinia noastra, tehnologiile 3D vor da o grea lovitura economiei chineza si vor fi in avangarda evolutiei economiei mondiale. Romania este foarte performanta in tehnologia laserului- este printre tarile de varf", a declarat ministrul Economiei Varujan Vosganian in cadrul unei conferinte avand ca tema industrializarea Romaniei. Cele mai importante declaratii ale lui Varijan Vosganian:
-
Acest concept privind reindustrializarea are in spatele sau o realitate despre care vorbim foarte putin. Industria romaneasca e privita in presa ca o industrie aflata in deriva, care vorbeste cel mai mult despre dezindustrializare. Exista o serie de prejudecati in opinia publica
-
Romania a avut un singur proiect national dupa 1990- integrarea in UE
-
In 1999 cand am semnat acordul privind demararea negocierilor de aderare ca odata aderati la UE lucrurile se vor rezolva. Ne-am dat insa seama ca noi suntem complementari si nu competitivi in UE. Complementar inseamna ca fluxurile sunt intr-o singura directive. Circulatia persoanelor e mai mult de la noi catre dansii. Cazul medicilor este de notorietate nu ca numar ci ca impact asupra cheltuielilor publice. Circa 4 mld euro au fost investiti in medicii plecati in strainatate. Pentru investitiile straine, circulatia capitalurilor miscarea e numai de la dansii spre noi. Romania nu e generatoare de investitii straine decat intr-o foarte mica masura. Avem nevoie de un nou proiect national.
-
Pornim in acest demers de la o realitate incurajatoare dar si preocupanta. Faptul ca pornim in aceasta strategie cu o tara stabila din punct de consolidare fiscal. Al doilea element incurajator este legat de pozitia stabila externa a Romaniei. Noi suntem deja o tara stabilizata. Suntem preocupati in ceea ce priveste increderea mediului de afaceri si in privinta investitiilor straine in Romania.
-
Cuvantul cheie in strategia de reindustrializare este competitivitatea.
-
Chiar daca inflatia are anumite abateri de la tintele sale, obiectivele convergentei nominale sunt indeplinite.
-
Romania are de rezolvat chestiunea marilor decalaje. In Banat, PIB/locuitor este 7500 de euro in vreme ce in Est de 3500 de euro/locuitor. In Capitala PIB/locuitor este de 14000 de euro.
-
Pe vremea cand eram merceolog la fabrica de bere Rahova si mergeam prin tara la colegii mei, unii ajunsi astazi personalitati de baza in administratia central, ei aveam in spate harta economica a Romaniei. Hartile economice ale Romaniei au disparut. A disparut si manualul de geografie economica a Romaniei . Noi trebuie sa refacem acest manual. Industria romaneasca nu e numai cazul Oltchim sau Mechel.
-
Din fericire, avem investitii straine in Romania. Din pacate, cea mai mare parte a lor inregistraza un decalaj de competitivitate fata de unitatilor lor din alte tari.
-
Modalitatea prin care putem imbunatati competitivitatea este focalizandu-ne pe anumite tipuri de industrii.
-
Romania nevoie de urmatoarele: Privatizare si retragerea completa a statului din economie- cu foarte putine exceptii, implicarea in zonele de varf si integrarea industriei prelucratoare intr-o strategie europeana.
-
Avem nevoie de diplomatie economica. Am renuntat din pacate la unele reprezentante. In Asia de SudEst am ramas cu o singura reprezentare. In Africa nu avem decat o reprezentanta in Africa de Sud. In rest, lipsim cu desavarsire. (Sursa: HotNews.ro)