La Garda Financiara un mare sef suspectat de spionaj economic
Fostul comisar general adjunct al Garzii Financiare Dragos Rusu este acuzat de procurorii anticoruptie ca a vandut informatii economice unor straini si ca ar fi derulat operatiuni economice sub coordonarea altui stat. El a fost interceptat de SRI in baza unui mandat de siguranta nationala, informatia aparand in rechizitoriul procurorilor DNA in dosarul in care fostii procurori George Balan si Marcel Sampetru, judecatoarea Georgeta Barbalata de la Inalta Curte si fostul sef al Serviciului de informatii Ilfov Mihai Vlad au fost trimisi in judecata. Dragos Rusu, fost adjunct al Garzii Financiare in mandatul lui Sorin Blejnar, este acuzat ca a pus in pericol siguranta nationala prin divulgare de informatii clasificate. Potrivit Romania TV, aceste informatii apar in mai multe note ale Serviciului Roman de Informatii (SRI), care a cerut monitorizarea si interceptarea lui Dragos Rusu la Inalta Curte de Casatie si de Justitie. El a fost monitorizat tot anul 2012, iar notele provin din perioada aprilie-iulie-octombrie. Atunci, Dragos Rusu a fost filat de cei de la SRI pentru ca existau suspiciuni ca ar fi divulgat informatii economice altui stat, dar si ca ar fi derulat diferite proiecte economice sub coordonarea serviciilor altui stat. Totodata, el se ocupa si de contrainformatii si de partea operativa: verifica diferite firme, dadea informatii acestor puteri din estul Europei si avea tot felul de intalniri operative cu strainii. El ar fi tinut legatura cu ceilalti agenti prin intermediul unei femei din Republica Moldova cu care ar fi avut o relatie intima. "Rusu Dragos, comisar general adjunct al Comisariatului General al Garzii Financiare desfasoara activitati cu potential ridicat de risc la adresa sigurantei nationale: obtinerea de informatii din domeniul economic in interesul altui stat, derularea unor proiecte de natura economica sub coordonarea serviciilor altui stat (…) Legatura dintre Rusu Dragos si cetatenii straini este asigurata de o femeie, cetatean al Republicii Moldova, cu care Rusu Dragos este in relatii intime", scrie o nota SRI, potrivit dosarului din instanta, citat de Romania TV.
Un caz pornit de la o sesizare a Serviciului Roman de Informatii "Este un caz care a pornit de la o sesizare a Serviciului Roman de Informatii (SRI) in perioada 2011. Tot ceea ce va pot spune este ca SRI a cooperat in acest caz cu Directia Nationala Anticoruptie (DNA)", a declarat pentru adevarul.ro Sorin Sava, purtatorul de cuvant al SRI.
In 2012, Rusu s-a suspendat din functia de conducere pe care o avea la Garda Financiara, dupa ce au aparut diverse informatii legate de implicarea lui in cazuri de coruptie. In 2012, Rusu s-a suspendat din functia de conducere pe care o avea la Garda Financiara, dupa ce au aparut diverse informatii legate de implicarea lui in cazuri de coruptie. Informatiile au iesit la iveala in dosarul in care au fost fost trimisi in judecata, pentru divulgarea unor informatii nedestinate publicitatii, unele dintre acestea fiind din cauze ce privesc siguranta nationala, fostii procurori Marcel Sampetru si George Balan, judecatoarea de la ICCJ Georgeta Barbalata si fostul sef al SIPI Ilfov Mihai Vlad. Judecatoarea Georgeta Barbalata a autorizat, in doua randuri, supravegherea lui Dragos Rusu, insa ulterior a dezvaluit informatii din dosarul acestuia ofiterului Mihai Vlad. Iar acesta din urma a fost interceptat in timp ce discuta despre caz cu magistratii George Balan si Marcel Sampetru, se arata in rechizitoriul DNA.
In 2012, Rusu s-a suspendat din functia de conducere pe care o avea la Garda Financiara, dupa ce au aparut diverse informatii legate de implicarea lui in cazuri de coruptie. In 2012, Rusu s-a suspendat din functia de conducere pe care o avea la Garda Financiara, dupa ce au aparut diverse informatii legate de implicarea lui in cazuri de coruptie. El a ocupat functia de comisar general adjunct al Garzii Financiare in perioada 2008-2012, sub mandatul lui Sorin Blejnar. Fostul sef ANAF a declarat la Realitatea TV ca Rusu trebuie sa "raspunda in fata legii" daca se dovedeste vinovat, dar a precizat ca nu stia nimic despre actiunile acestuia. "Eu cand am avut vreo banuiala sau vreun indiciu minim de incalcare a legii am sesizat", a spus Blejnar.