Masuri de simplificare pentru beneficiarii de fonduri
– Noul Regulament Financiar al Uniunii Europene
Ministerul Fondurilor Europene – Centrul de Informare Instrumente Structurale a publicat un rezumat explicativ legat de Noul Regulament Financiar al UE care a intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 2013.
"Noul Regulament stabileste pentru beneficiari – intreprinderi, ONG-uri, cercetatori, studenti, municipalitati si altii – reguli mai simple si proceduri de implementare mai clare. Scopul acestor simplificari este de a asigura un acces mai usor si mai rapid la finantarea UE pentru toti solicitantii si de a permite efectuarea mai rapida a platilor catre beneficiari."
"Beneficiarilor li se vor rambursa banii in termen de 30, 60 sau 90 de zile, in functie de timpul necesar pentru a verifica rezultatele livrate conform obligatiilor contractuale. In timp ce, inprezent, Comisia aplica, in mod voluntar, termene similare, noile prevederi vor insemna ca, daca se vor depasi aceste termene limita, beneficiarul va avea dreptul la dobanda aferenta sumei solicitate pentru perioada de intarziere a efectuarii platilor.", se arata in rezumatul publicat de Centrul de Informare Instrumente Structurale (CIIS).
Noile norme vor creste gradul de responsabilizare al celor care gestioneaza banii contribuabililor din UE. In viitor, autoritatile din statele membre care gestioneaza fonduri UE vor trebui sa semneze si sa prezinte Comisiei declaratii anuale care sa ateste ca fondurile UE au fost utilizate in mod corect.
Exemple de masuri de simplificare prevazute de noile regulamente: "Utilizarea mediului digital in loc de hartie: Un beneficiar al Fondului Social European a trebuit sa pastreze biletele de autobuz ale participantilor la un eveniment de formare pentru a justifica cheltuielile proiectului. Din pacate, in momentul in care auditorul a venit pentru a verifica, cerneala de pe biletele de autobuz se estompase si astfel echipa de proiect nu a putut dovedi eligibilitatea cheltuielilor. Cu noul sistem de inregistrare digitala, pastrarea documentelor justificative pe hartie nu va mai fi necesara."
"Reducerea incarcarii administrative: In momentul de fata, nu exista o limitare a numarului de auditari prin care trece un proiect. Unele proiecte care beneficiaza de finantare din Fondul European de Dezvoltare Regionala pot ajunge sa fie auditate intern sau de catre Comisie de mai multe ori pe an. Aceasta verificare frecventa a auditorilor deviaza resursele de la indeplinirea obiectivelor principale ale proiectelor. Conform noilor norme, Comisia propune o mai buna coordonare cu auditorii nationali. Proiectele care vor avea o valoare de sub 100.000 de euro vor fi auditate doar o singura data pe parcursul implementarii, in vreme ce proiectele mai mari vor fi auditate cel mult o data pe an."