Sosele patriei un cosmar cu tendinta de reducere
Lucian Dinita, directorul Directiei Rutiere de la IGPR, aflat la conferinta “Progres Constant si Durabil al Sigurantei Rutiere” organizata de Inspectoratul General al Politiei Romane – Directia Rutiera si Consiliul European pentru Siguranta Transporturilor (ETSC), a facut cateva seclaratiile extrem de interesante legate de evolutia accidentelor de circulatie cu victime.
Conform statisticilor, in ultima perioada, se pare sunt si lucruri pozitive pe soselele din Romania. Numarul de morti din accidente rutiere a scazut cu circa 1.000 in cativa ani, adica de la aproximativ 3.000, la 2.000. “Asta dovedeste ca s-a facut mult in ultimii ani. Chiar si unele organizatii internationale au ramas cu ideea ca in Romania mor pe sosele 3.000 de oameni anual, insa e gresit fiindca numarul de victime a scazut mult, iar anul acesta ne asteptam ca numarul sa scada sub 2.000 de morti”, declara Dinita.
Evolutii 1955 – 2012
Comisarul sef Lucian Dinita a prezentat mai multe date ce arata ca maximul accidentelor a fost prin ’90, peste 3.700 de morti, iar intre 1982 si 1990 a fost o crestere, insa acele date nu pot fi luate in serios din cauza restrictiilor de atunci legate de masinile cu numar cu sot si fara sot, dar si rationalizarea benzinei.
Oficialul a explicat si de ce numarul a scazut in ultimii ani, precizand ca, pe langa mobilizarea unui numar mai mare de echipaje, s-au organizat si actiuni diferite de cele standard.
“Am trimis politisti dintr-un judet in altul fiindca stim ca in judetele mici oamenii se cunosc intre ei si nu am vrut ca, din cauza asta, politistii sa fie indulgenti cu anumiti soferi”, a explicat Dinita,
El a mai spus ca si pregatirea in scolile de soferi este mult mai slaba: “Prin anii ’90 se credea ca soferul roman e cel mai bun, acum iata ca noi cream probleme altora”.
Seful Directiei Rutiere a criticat si relatarea accidentelor rutiere in presa.
“Cand deschizi televizorul dimineata, ce vezi? Unul a intrat cu masina intr-un stalp, altul intr-un pom, doi morti intr-un accident rutier. A ajuns un subiect cotidian, cand n-ai subiecte, treci la accidente si se creeaza o dezbatere, insa macar daca ar fi fost una pozitiva! Dar este distructiva fiindca apar unii cunoscatori care dau numeroase sfaturi. Ar trebui cu totii sa avem alta abordare”, crede el.