Agentia de Rating Politic – ultimul sondaj

Agentia de Rating Politic – ultimul sondaj

0 261
Sondaj ARP: vesti interesante pentru toate taberele
Un sondaj complex si bogat in informatii de la Agentia de Rating Politic.
Informatia pe scurt: 1. USL este in continuare intr-o "luna de miere" cu electoratul.
2. Din postura de candidat USL, Crin Antonescu este intr-o pozitie favorabila pentru prezidentiale.
3. Extremismul castiga teren. Nu este clar daca existenta unui candidat PSD ar putea anula aceasta tendinta.
4. MRU la cele mai inalte cote din ultimele luni.
 
Detaliat: acest sondaj nu este filtrat, el exprima optiunile respondentilor asa cum au fost ele inregistrate. Mai ales cand vine vorba de prezidentiale, el nu functioneaza ca un predictor al rezultatelor.
Concret: 79% din cei intervievati au o optiune de vot la prezidentiale. Asta ar insemna o prezenta de 12,4 milioane de persoane in primul tur, mai mare decat oricand in ultimii cinsprezece ani. La ultimele prezidentiale au venit la vot in primul tur 9,7 milioane persoane. In mod evident unii din cei care au acum o opinie vor renunta sa mai vina la vot, prezenta in 2014 urmand sa fie ceva mai mica decat cea declarata de respondentii sondajului ARP. Din acest motiv, toate valorile de mai jos trebuie tratate cu prudenta, nu stim cine va pierde votanti intre acest sondaj si ziua votului. Pe caprarii: USL. Sustinere mare (43% din populatia aflata in tara, fata de 24% la alegeri). Ca si procente din totalul optiunilor de vot, USL este intr-o scadere aparenta (60% la alegeri, 56% in sondaj) datorata ascensiunii mai multor optiuni din opozitie – de la PRM la ADA, detalii mai jos. Crin Antonescu. In situatia in care ar fi candidatul USL la prezidentiale, presedintele PNL ar obtine aproximativ 42% din voturi in primul tur, un scor relativ mic prin comparatie cu cel al USL (56%). Diferenta se datoreaza performantei foarte bune a lui MRU si a candidatilor marginali (Dan Diaconescu, Vadim). Scorul lui Crin Antonescu este comparabil cu cele din alte sondaje de anul trecut, in care – precum in sondajul ARP – nu exista optiunea de a vota pentru un candidat PSD (ex. Avangarde, ianuarie 2012: 48%, Avangarde, ianuarie 2013: 44%). 32% dintre respondenti cred ca Antonescu va fi urmatorul presedinte al Romaniei, o valoare scazuta prin comparatie cu sondajele din lunile si anii anteriori (cand acest indicator era pe la 40% sau mai sus). Cei care nu cred ca presedintele PNL va deveni presedintele Romaniei sunt insa rasfirati, singura predictie care depaseste 10% fiind "Victor Ponta". Un semnal interesant: 33% dintre respondenti l-ar vota pe Antonescu la prezidentiale.
32% dintre respondenti cred ca Antonescu va ajunge presedinte.
32% dintre respondenti afirma ca pactul de coabitare dintre Ponta si Basescu nu este benefic pentru Romania.
Nu vorbim despre exact aceiasi oameni, dar probabil ca o mare parte dintre respondenti fac cele trei afirmatii la pachet.
Cum despre 20% dintre respondenti stim din sondaj ca nu au o optiune de vot sau nu-i intereseaza politica, "restul" de 47-48% sunt o combinatie aparte de PPDD-isti, pesedisti nemultumiti de Antonescu si sustinatori ai partidelor din fostul ARD si/sau ai lui Traian Basescu. Nicio surpriza. PSD si PNL.
Raportul dintre PSD si PNL ramane la cotele binecunoscute: aproape-2-la-1-dar-nu-chiar. Precum in alte sondaje, PSD bate la portile lui 40% dar nu ajunge acolo (37,8%). PNL pare sa fie cu cateva procente mai puternic decat in 2008 sau 2009 (22% fata de 18% sau 20%), iarasi o situatie confirmata de mai multe sondaje de dupa alegeri. Forta Civica / ADA. Fara brandul 'Alianta DA', partidele componente obtin voturile a 1,9% din romanii aflati in tara. Cu acest brand, ele obtin 3,7%, adica aproape dublu. MRU … este la cea mai inalta cota inregistrata in ultimele luni intr-un sondaj care are de-a face cu optiunile la prezidentiale: 22% din voturi = 17% din populatia aflata in tara = 2,6 milioane voturi. Aproape patru cincimi din aceste voturi ar veni de la oameni care nu voteaza Forta Civica / ADA ci alte partide, ceea ce reprezinta o vulnerabilitate. De exemplu, daca Miscarea Populara ar propune un candidat la prezidentiale MRU ar pierde procente. O alta sursa de potentiale probleme ar fi un candidat solid din partea PDL. Ceea ce ne duce la urmatorul subiect: PDL/ prezidentiabilul PDL. Daca Vasile Blaga ar fi candidatul la presedintie al acestui partid, el ar obtine aproximativ 58% din voturile care s-ar indrepta acum spre PDL, cea mai slaba conexiune dintre candidat si partid dintre toate cele inregistrate in sondaj. Explicatie: Cat din voturile potentiale ale partidului ar obtine prezidentiabilul acelui partid? Crin Antonescu = 79% din voturile USL.
  • MRU = 459% din voturile ADA (adica de 4,6 ori mai mult).
  • DD = 155% din voturile PPDD
  • Vadim = 222% din voturile PRM
  • Becali = 537% din voturile PNG
  • Blaga = 58% din voturile PDL.
Pe baza acestui sondaj, PDL ar putea juca acelasi rol ca in 2000, cand o mare parte din sustinatorii partidului au votat la prezidentiale candidatii altor partide. Mentionarea Miscarii Populare drept optiune de vot ia cam un sfert din bazinul PDL. Datorita MP, scorul democrat-liberalilor este de 10% din totalul optiunilor de vot, un minim pentru ultimii zece ani dar deasupra pragului psihologic de un scor format dintr-o singura cifra. In planul populatiei cu drept de vot, PDL este unde era si in timpul guvernarii Boc – pe la 8% din populatia aflata in tara (pe atunci oscila intre 7% si 12%).
Restul scenei politice.
Pentru fiecare doua voturi pe care PPDD, PNG si PRM le-ar obtine, candidatii lor potentiali la prezidentiale ar primi trei.
Mai important este ca, la prezidentiale, aproape un vot din patru s-ar indrepta spre triada Diaconescu-Vadim-Becali.
Aceasta directie este aproape de recordul absolut in materie (Vadim, 2000, primul tur: 28%). Spre deosebire de 2000, voturile sunt insa impartite… O posibila explicatie consta si din necesitatea votantilor PSD care nu-l plac pe Antonescu de a se reorienta, in contextul in care nu puteau opta pentru un candidat al partidului lor favorit. Lucruri importante care n-au de-a face cu alegerile: Optiunea pentru monarhie este la o cota mai inalta decat inainte de 2011 dar nu senzationala (17% – 20%), coerenta cu rezultatele altor sondaje efectuate recent pe aceasta tema.
35% dintre respondenti nu vor ca in Constitutie sa se faca legatura intre romani si crestinism, o cota poate surprinzator de inalta pentru cine crede ca Romania este o tara eminamente conservatoare.
Un procent similar considera ca religia n-ar trebui predata in scoli. Probabil ca aici vorbim despre o puternica disonanta urban vs. rural.
Gazele de sist si Rosia Montana sunt privite cu scepticism de majoritatea celor care au o opinie asupra subiectului, dar opinia publica ca atare nu este decisa intr-un sens sau altul (41% din respondenti considera ca gazele de sist sunt un pericol, 45% cred ca exploatarea aurului cu cianuri de la Rosia Montana este un pericol).
Apartenenta Romaniei la UE este un lucru pozitiv pentru 62% dintre respondenti si negativ pentru 21%. Nu suntem la cotele de acum cinci-opt ani, dar nici n-am devenit o natie eurosceptica. Comenteaza pe Sociollogica.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.