Muzeul de Etnografie dezvaluie ce erau darstele
Darstele, care au dat si numele cunoscutului cartier brasovean, erau instalatii traditionale folosite la finisarea tesaturilor groase. Muzeul de Etnografie a organizat expozitia "Darstele Brașovului" menita sa reconstituie specificul cartierului Darste. Descendent al unei vechi familii de darstari, inginerul Dumitru Voina a construit o astfel de instalatie in miniatura.
In secolul 18 si la inceputul secolului 19, in localitatea Darste existau 12-13 instalatii traditionale numite darste, pe firul apei, a dezvaluit Ligia Fulga, directorul Muzeului de Etnografie.
O macheta din lemn, lucrata cu multa migala de inginerul brasovean Dumitru Voina, in varsta de 89 de ani, ne dezvaluie cum arata o darsta.
Descendent al unei vechi familii de darstari, inginer de meserie, Dumitru Voina a fost fascinat de mecanismul darstei din copilarie. Fara el, nu ar fi fost posibila reconstituirea localitatii Darste, asa cum arata acum un secol. Expozitia poate fi vizitata la Muzeul de etnografie, in fiecare zi a lunii aprilie.
Vifor Rotar