Oficial rus despre colaborarea romano-rusa

Oficial rus despre colaborarea romano-rusa

0 237

Colaborarea in domeniul gazelor naturale dintre Rusia si Romania merge "normal", dar ar putea aparea probleme din cauza reglementarilor europene, a declarat luni, la Bucuresti, presedintele Agentiei Federale Rossotrudnicestvo din Rusia, Konstantin Kosaciov, intr-o conferinta de presa, transmite Mediafax.

"In domeniul gazelor cooperarea merge normal, dar nu excludem ca in viitor pot aparea probleme. Nu din cauza Romaniei sau a Rusiei, ci a Comisiei Europene si a pachetului 3 energie", a afirmat Kosaciov. Federetia Rusa tranziteaza gaze naturale pe teritoriul Romaniei de 37 de ani. Gazele rusesti intra in Romania pe la Isaccea (judetul Tulcea) si ies din tara prin localitatea Negru Voda (Constanta) spre Bulgaria si alte tari de pe culoarul balcanic. Pentru tranzitul gazelor Rusia plateste Romaniei o taxa. Comisia Europeana nu recunoaste notiunea de "tranzit" si vrea sa impuna un nou mod de calcul al tarifelor pentru tranzitul gazelor, care ar avea ca efect cresterea costurilor pentru grupul rus Gazprom, potrivit oficialului rus.
"Contractele de tranzit sunt incheiate pana in 2015 si 2023. Rusia nu vede niciun obstacol legal, ne vom indeplini toate obligatiile contractuale. Intrebarea este ce se va intampla dupa aceea, deoarece conditiile noilor contracte sunt inacceptabile pentru Rusia. Misiunea noastra este sa favorizam contractele directe. Uniunea Europeana nu recunoaste notiunea de tranzit al gazelor si are alte formule de calcul a tarifelor de tranzit", a spus Kosaciov, adaugand ca Rusia cauta alte modalitati de export al gazelor in Europa. Prezent in conferinta, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a spus ca a discutat cu Kosaciov si problema importului direct de gaze.
"Exista aceasta oportunitate. Partea rusa a manifestat interesul de a ramane un partener al Romaniei. Nu am discutat un termen, dar este un obiectiv inevitabil", a afirmat Vosganian. Subiectul importului direct de gaze de la Gazprom este unul sensibil in Romania. Guvernarile din ultimii ani au promis ca vor realiza acest obiectiv, insa toate l-au ratat. In prezent, Romania importa de la Gazprom prin intermediul companiilor la WIEE si Imex Oil. WIEE este detinuta de WIEE Zug Elvetia, societate mixta infiintata in 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) si grupul rus Gazprom, cu copul de a furniza gaze naturale rusesti tarilor sud-est europene.
Potrivit datelor companiei, WIEE a furnizat peste 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale in Romania. Imex Oil este detinuta de firma Conef, care este controlata de Vimetco, actionarul majoritar al producatorului de aluminiu Alro Slatina.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.