Autostrada Transilvania – avanseaza cu cca 9 km
Asocierea UMB – Tehnostrade, detinuta de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, a castigat contractul de proiectare si executie a 8,7 km din autostrada Transilvania. Desi este un tronson scurt de autostrada, acesta este unul important pentru ca vine in continuarea Autostrazii A3 Campia Turzii – Gilau de la intersectia cu DN1, ocoleste municipiul Cluj Napoca prin partea de vest si se opreste aproape de localitatea Nadaselu intr-o intersectie cu un alt drum national, DN1F spre Zalau si Satu Mare. Contractul prevede proiectarea si executia autostrazii in maxim doi ani si s-a semnat la aproximativ 6 luni de cand UMB si Tehnostrade au castigat licitatia, intarziere cauzata de o contestatie. Tronsonul in cauza din Autostrada Transilvania este primul scos la licitatie dupa ce a fost abandonat de catre firma americana Bechtel, cea care trebuia sa construiasca toate tronsoanele Autostrazii Transilvania, de la Brasov la Bors. Potrivit informatiilor de pe portalul electronic de licitatii publice, CNADNR a semnat pe 22 aprilie contractul cu asocierea UMB Spedition si Tehnostrade pentru proiectarea si executia unui tronson din Autostrada Transilvania: sector 3A, Cluj Vest (Gilau) – Mihaiesti, km 0+000 – km 25+500, tronsonul 3A1, km 0+000 – km 8+700. Pentru acest proiect CNADNR a primit 13 oferte dintre care a admis 5. Criteriul de atribuire a fost cel mai mic pret. Pentru a proiecta si construi tronsonul de autostrada Gilau-Nadaselu, lung de 8,7 kilometri asocierea va incasa circa 59 de milioane de euro (258,2 milioane de lei, fara TVA).
Initial, potrivit anuntului de participare, CNADNR estima valoarea contractului la 316,7 – 348,4 milioane de lei, finantarea lucrarilor urmand a fi realizata de la bugetul de stat.
Potrivit informatiilor de pe e-licitatie.ro, durata contractului este de 6 ani, din care 6 luni perioada de proiectare, un an si jumatate executia si 4 ani de perioada de garantie. Contractul s-a semnat la aproximativ 6 luni de cand UMB-tehnostrade castigase licitatia, din cauza unei contestatii formulate de asocierea Selina, Doprastav AS si Sodi Constructii, contestatie admisa la finele anului trecut de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor.