Parada Junilor BraÅŸovului – eveniment urmarit de mii de oameni

Parada Junilor BraÅŸovului – eveniment urmarit de mii de oameni

0 238
Mii de persoane s-au aflat duminică în centrul oraÅŸului pentru a urmări Parada Junilor BraÅŸovului, obicei străvechi, transmis din generaÅ£ie în generaÅ£ie, care se desfăşoară în fiecare an în Duminica Tomii.
 

Parada Junilor, formată din cele ÅŸapte grupuri de juni, Junii Tineri, Junii Bătrâni, Junii Curcani, Junii DorobanÅ£i, Junii BraÅŸovecheni, Junii RoÅŸiori ÅŸi Junii Albiori, pleacă din PiaÅ£a Unirii de lângă Biserica Sf. Nicolae din Åžcheii BraÅŸovului.

Junii, călare pe cai împodobiÅ£i cu harnaÅŸamente din piele, străbat principalele străzi din zona istorică a oraÅŸului. În fruntea grupurilor se află Junii Tineri, urmaÅ£i de Junii Bătrâni, Curcanii, DorobanÅ£ii, BraÅŸovechenii, RoÅŸiorii ÅŸi Albiorii, fiecare grup cu costume tradiÅ£ionale specifice, cu steag propriu, purtând căciuli în funcÅ£ie de denumirea grupului.

După o oprire la TroiÅ£a Căpitanului Ilie Birt, unde cântă "Hristos a Înviat!", grupurile de juni coboară în centrul BraÅŸovului acompaniate de fanfara militară, salutând tot timpul mulÅ£imea ÅŸi fiind întâmpinate cu aplauze ÅŸi urale de către mulÅ£ime.

După ce au ajuns în centrul oraÅŸului, urcă pe strada Republicii, PiaÅ£a Sfatului, Poarta Åžchei ÅŸi se îndreaptă spre zona de agrement Pietrele lui Solomon, unde petrec până seara târziu.

Sărbătorile junilor încep de Buna Vestire, pe 25 martie, prin ieÅŸirea cu surla, un fel de trompetă, instrument preferat al junilor care scoate sunete stridente ÅŸi continuă în Săptămâna Luminată, după PaÅŸte, când au loc mai multe evenimente dedicate grupului Junilor Tineri, mersul cu stropitul la fetele nemăritate, scoaterea la joc a fetelor, MarÅ£ea Plăcintelor, aruncatul buzduganului ÅŸi aruncatul în Å£ol.

Unici în Å£ară, Junii BraÅŸovului îÅŸi au rădăcinile în istoria îndepărtată, dar existenÅ£a lor este strâns legată de lupta pentru independenţă a românilor. Prima menÅ£iune documentară datează din anul 1728 ÅŸi se află într-un hrisov din arhiva Primei Åžcoli RomâneÅŸti din Åžcheii BraÅŸovului. Membrii celor ÅŸapte grupuri de juni au fost întotdeauna români din Åžcheii BraÅŸovului care s-au constituit de-a lungul timpului în luptători pentru libertate, dreptate ÅŸi redobândirea drepturilor istorice în contextul în care Cetatea BraÅŸovului era administrată de saÅŸi.

 
Sursa: AGERPRES
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.