75.000 dolari la International Science pentru un elev roman
Ionut Budisteanu, un elev in varsta de 18 ani din Ramnicu Valcea, a castigat vineri seara premiul cel mare la un important concurs de cercetare pentru elevii de liceu – International Science and Engineering Fair (ISEF), organizat de compania Intel in Arizona, SUA, in valoare de 75.000 de dolari si denumit Gordon E. Moore, dupa fondatorul Intel, informeaza Agerpres. Inventia cu care a castigat este o masina care se conduce singura cu ajutorul unui radar 3D.
"Este primul premiu castigat de un roman. Saptamana a fost una de exceptie pentru Ionut, dupa ce in urma cu doar trei zile a castigat la Houston alt premiu", a declarat, sambata, pentru Agerpres, prof. Remus Grigorescu, inspectorul general al ISJ Valcea.
Ionut Budisteanu a castigat, pe langa Gordon E. Moore, si primul loc la categorie, alaturi de Best of Category (primul loc la categorie a fost acordat mai multor elevi). De asemenea, a castigat si doua premii speciale din partea companiilor care sponsorizeaza premiile. Potrivit comunicatului de presa de pe pagina oficiala a concursului, cel mai mare de acest gen din lume, "Ionut spune ca cercetarea sa se adreseaza unei probleme globale majore. In 2004, accidentele de masina au provocat 2,5 milioane de decese la nivel mondial, iar 87% dintre accidente au avut drept cauza eroarea soferului. Cu un radar 3D si camere, Ionut a creat un design fezabil pentru o masina cu control autonom care ar putea detecta liniile si curbele din trafic, precum si pozitionarea in timp real a masinii – si ar costa doar 4.000 de dolari."
Budisteanu s-a aflat la a treia participare la Intel ISEF. Dupa ce anul trecut a castigat premii in valoare de 14.000 de dolari cu proiectul care utiliza senzorii de pe limba pentru a crea imagini, dedicat nevazatorilor, anul acesta a decis sa faca o masina care se conduce singura cu ajutorul unui radar 3D.
Intregul sistem include si sapte computere menite sa decodeze informatia primita de la radar, ar costa aproximativ 7.000 de dolari. Radarul, cea mai importanta parte a sistemului, necesita 3.000 de dolari si mai are nevoie de perfectionare. Varianta utilizata de Ionut la experimente si prezentata la Intel ISEF a costat 400 de dolari. Ionut Budisteanu are 18 ani si este elev la Grupul Scolar Oltchim. Are deja in palmares 90 de premii nationale si internationale.