Eu am apucat regiunile. UN FIASCO!
Eram student in practica si apoi ziarist la ziarul din Brasov, pe atunci cotidian regional. Modelul – si politico-economic si de presa – era ca functionalitate, de-a dreptul catastrofal. Iar “shtabii”, baronii de azi, ca… si azi, de neatins nici cu o floare… Nu cel mai grav era faptul ca primul secretar, de exemplu, avea un Mercedes negru de protocol, o Volga, tot neagra …de seviciu si un Gaz (capitonat, cu radio&casetofon…) pentru teren, la sate si pentru vanatoare. El era in "Regiunea" lui, la fel de sus, ca Ceasca! Caci si el facea partide de vanatoare sau de pescuit in “rezervatii si crescatorii’de stat, incepand de la nivel de raion. Iar cele mai de “pomina”, mai ales acolo se desfasurau… Nomenclatura se structurase de-a dreptul malefic, pe intreaga scara ierarhica, desi era interzisa promovarea in zonele de natale sau de bastina.
Reteta e aceeasi! Cei din Ardeal se bucurau insa cand le veneau “shtabi” olteni, ca erau mai activi, mai bagareti, mai vocali… Acum vad ca ii injura pe la televizor pe…sudisti, desi, Brasovul bunaoara le datoreaza mult! Merita insa de analizat de catre CNA ce autonomie deshantzata antiromaneasca promoveaza Tv. Transilvania Live din Cluj… cu pivotul ei principal, prostanacul Sabin Gherman. Este inspaimantator cat sovinism transpira acest blebedoc in fiecare seara, sustinand agresiv "viitorul" unei Transilvanii "regionalizate unitar"(urias pericol !) si indirect despartirea de Romania. CNA se uita oare doar la Badea? De fapt, guvernul Orban asta si vrea!! Abia cand Ungaria a renuntat la aceasta idee ce parea imposibila cu actuala Constitutie, au inventat schema cu Tinutul Secuiesc! Si cominternistii i-au propus lui Stalin exact un Statut pentru Transilvania, exact precum acadeaua aratata rivalilor istorici Romania si Ungaria! Petru Groza a reusit un lucru extraordinar, convingandu-l pe Stalin sa renunte la pedepsirea Romaniei. Un argument serios a fost rolul important al capitularii de la 23 august!
Prin reforma administrativa comunista, Regiunea Autonoma Maghiara devenise, pe bune, stat in stat! Am fost ca ziarist martor la prima vizita de lucru a lui Ceausescu la Tg. Mures. Ceasca a fost primit cu onoruri la…nivel de sef de stat strain, (cu translator, pe cuvant de onoare(!), in prezenta ambasadorilor din URSS si Ungaria!) La Gheorgheni parca, si pentru ziaristii …romani am avut translator! Imi amintesc, in cuvantarea lui Janos Fazakas i s-a urat “Bun venit” din partea secuilor!!
Atunci “chestia” dadea bine, in sensul …distantarii de Budapesta. Ceasca insa se inverzise ca steagul maghiar! Ca de, era de fata ambasadorul lor… Dar reintoarcerea la administrarea judeteana interbelica, era deja stabilita. De ce sa "stricam"ceva ce poate fi imbunatatit, dupa birocratizarea din ultimele doua decenii? Cum se poate ca functionarimea intr-un judet sa se tripleze in 20 de ani? Adevarat, pe vremea regiunilor, investitiile erau dirijate tot pe simpatii si caprarii politico-teritoriale, asa ca orase ca Agnita, Copsa, Rupea, chiar Sf.Gheorghe, Fagaras, Sighisoara si Medias pareau …in conservare. Tocmai trecerea la judete le-a reactivat! Deocamdata nu doar la nivel de anecdotica, regionalizarea pare o catastrofa!
Nu de pledoarii avem nevoie, ci de mecanismul in sine, care sa fie eficient economic. Cum se justifica renuntarea la judete, structuri teritoriale existente de pe vremea lui Mircea cel Batran, dar mai bine stabilizate si asezate de catre Cuza!?
Strici ceva care nu mai merge cum trebuie dar repara, prin reducerea ecxcesului de functionare, cu prea multele directii judetene. Nu prin desfiintarea stupului este solutia, ci prin disiparea trantorilor! Dar in 1968 trecerea la judete a fost o treaba judecata serios vreme de 2 ani, s-a facut pe structura teritoriala a vechilor judete, dar dupa efectuarea unor studii serioase de teren (vorbind cu oamenii locului!), de catre colective de profesori universitari (inclusiv de la Facultatea de Silvicultura din Brasov), apoi istorici, economisti, sociologi, specialisti agricoli, chiar medici, etc. In nici-un caz asa, la plezneala, in doua sedinte de 2-3 ore cu niste “titluri” de profesori… Care habar nu au ca, de exemplu, in Orasul Victoria (fostele Ucea de Jos si de Sus, cu mii de hectare arabile!) nu s-a inmamnat nici-un titlu de proprietate! Ca tot vorbim pe sarite, de unde are habar dl.Dragnea, fostul hiperbaron de Calarasi, un inginer oarecare, despre rivalitatile “istorice” Braila-Galati; Timisoara-Arad; Sibiu-Brasov; Iasi-Suceava…
Ce se va intampla cu actualele ”zone metropolitane”- azi un fel de judet …in judet, care au deja nise structuri comune cu …comunele arondate? (d.d.rujan)