Intre procurori – plagiatul lui Victor Ponta a primit NUP

Intre procurori – plagiatul lui Victor Ponta a primit NUP

0 243
Parchetul General a decis sa nu inceapa urmarirea penala in cazul presupusului plagiat al lui Victor Ponta, dupa cum arata rezolutia Parchetului. Plangerea penala impotriva lui Ponta pentru plagiat a fost depusa la Parchet in august 2012 de catre Mihail Neamtu si Adrian Papahagi.
Plangerea penala se refera la lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman.
In martie 2013, Parchetul a solicitat Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) expertizarea cartii pentru care prim-ministrul Victor Ponta a fost acuzat de plagiat.
  • Rezolutia publicata de Parchetul General sintezizeaza: pe 14 martie 2013 Parchetul a dispus efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice a lucrarii de catre un expert din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA)
  • Expertizarea ORDA s-a finalizat pe 15 mai 2013, se mai arata in rezolutia Parchetului. HotNews.ro l-a contactat insa pe Razvan Casmoiu, directorul Directiei de Expertize din cadrul ORDA, pe data de 16 mai cand a acesta a declarat urmatoarele: "Nu am terminat inca expertizarea. Nu putem estima cand se va finaliza, ea este in lucru in continuare si incercam sa o terminam cat mai repede cu putinta. (…) Am mai avut astfel de expertize, aceasta nu este prima, am mai avut chiar si anul acesta 3 sau 4 situatii. A fost vorba despre 2 sau 3 luni pentru finalizarea acelor expertize". Intrebat pe 16 mai daca si in acest caz estimarea este tot de 3 luni pana la finalizarea analizei, Casmoiu declara: "daca spun 3 luni si vor fi 3 luni si 2 saptamani nu este bine. Deci nu pot estima". 
  • Rezolutia Parchetului: "Raportul de constatare tehnico-stiintifica al ORDA nr. 11414 din 15.05.2013 a concluzionat ca intre lucrarea cu titlul "Raspunderea in dreptul international umanitar" autori Daniela Coman si Victor Ponta pe de o parte si lucrarile "Drept international penal", autor Vasile Cretu, "Curtea Penala Internationala. Istorie si realitate" autor Dumitru Diaconu si "Dreptul International Penal si Infractiunile Internationale" autor Dumitru Geamanu nu exista identitate totala de structura, ci doar o identitate partiala de structura".
  • "Nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrarilor, tipul caracterelor utilizate si paginatiile sunt diferite"
Iata ce declara Razvan Casmoiu, directorul Directiei de Expertize din cadrul ORDA: "Am terminat expertiza si am si trimis-o catre Parchet. Am terminat-o saptamana trecuta, nu mai stiu exact ziua. Noi am constatat ce s-a constatat, dar nu va pot spune ce este scris in constatare pentru ca reprezinta o proba in cadrul acelui dosar si datele despre ce e in dosar nu vi le poate da decat Parchetul. Una dintre probele folosite de Parchet este si expertizarea noastra, dar nu cred ca este singura piesa a dosarului. Expertizarea s-a desfasurat in perioada martie – mai". (HotNews.ro,)
 
Ce au declarat autorii operelor mentionate in lucrare.
  • Ion Diaconu, autor al lucrarii "The International Criminal Court, A New Stage" (redactata numai in limba engleza), a declarat la data de 9.04.2013 ca nu considera ca drepturile si calitatea sa de autor au fost insusite sau prejudiciate prin publicarea lucrarii "Raspunderea in dreptul international umanitar", avand ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman si nu intentioneaza sa formuleze plangere deoarece nu a fost prejudiciat in nici un fel.
  • Vasile Cretu, autor al lucrarii "Drept International Penal", a declarat la randul sau la data de 9.04.2013 ca nu este interesat de imprejurarea daca si in ce masura cartea sa a servit drept inspiratie altor autori, care s-ar fi folosit de aceasta. A subliniat faptul ca nu are nici un fel de pretentii, intrucat nu se considera prejudiciat material sau moral, chiar in cazul in care in lucrarea lui Victor Ponta s-ar afla texte preluate din propria lucrare, fara a se face trimitere la aceasta. 
  • In ceea ce il priveste pe Dumitru Diaconu, autor al lucrarii "Curtea Penala Internationala, Istorie si realitate", acesta nu a consimtit sa fie audiat, sustinand ca nu are de facut nicio declaratie in cauza, iar pozitia sa este cea exprimata si in presa.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.