Basescu le are cu politica …externa! Pe cand si cu cea interna?

Basescu le are cu politica …externa! Pe cand si cu cea interna?

0 239
Romania va putea fi un candidat serios la intrarea in zona euro "in 2-3-4 ani", la "orizontul anilor 2017-2018", iar o Europa care nu este suficient de integrata nu va avea sanse sa faca fata competitivitatii globale, a declarat, joi, presedintele Traian Basescu, la evenimentul "Zece ani de companii italiene in Romania", organizat de Confindustria Romania. "An de an, competitivitatea Europei scade in raport cu competitivitatea SUA, vedem o China tot mai performanta. Este greu de presupus ca o Europa care nu este suficient de integrata va putea sa faca fata competitiei intr-o lume globala in care numarul celor care constituie o natiune este foarte important, in care calitatea educatiei este foarte importanta, in care a avea natiuni sanatoase este extrem de important. Tratatele UE  vor trebui revuzite pentru a garanta o mai puternica integrare a statelor UE. E foarte dificil sa ai o moneda unica cu 27 de politici fiscale, moneda unica trebuie sustinuta de politici fiscale cat mai apropiate. E foarte dificil sa ai decizia politica atat de distribuita. In acelasi timp, e nevoie sa ne pastram identitatea natiunilor noastre. Este credinta mea ca in aceasta evolutie accelerata  catre globalizare, guvernele sunt astazi in situatia de a culege efectele globalizarii", spune Traian Basescu. "Este credinta mea ca in aceasta evolutie accelerata  catre globalizare, guvernele sunt astazi in situatia de a culege efectele globalizarii. Am convingerea ca in 15 ani, in 20 de ani, si Maltei, si Romaniei, si Germaniei le va fi la fel de greu sa faca fata globalizarii daca vor decide sa actioneze separat in aceasta lume globalizata. Europa trebuie sa fie cat mai integrata, cu respect deplin pentru identitatea fiecaruia, pentru traditii. Nu politicienii au creat procesul de globalizare,  ci companiile multinationale. Nu politicienii au capacitatea sa gestioneze efectele globalizarii, ci marile firme, oamenii de afaceri. Politicienilor le ramane sa gestioneze protectia sociala. In aceasta viziune a viitorului, eu sunt convins ca impreuna vom reusi", a afirmat seful statului.
Declaratiile lui Traian Basescu: Sarbatorim 10 ani de activitate a Confindustria Romania. Italienii au fost printre pionierii care au deschis economia de piata din Romania. Impreuna am reusit, sigur nu intotdeauna usor, nu intotdeauna fara piedicile birocratice. Putem spune astazi, la 10 ani de Confrindustria Romania, ca am reusit. Mi-aduc aminte gluma unui important politician italian, rememoram invazia romanilor din 101-102 si 105-106: "Noi v-am invadat in 101-102 si 105-106 dar voi ne-ati invatadat acum cu vreun milion de romani". Pare un schimb istoric echitabil. (rasete si aplauze ale salii – n.red.) Natiunile noastre s-au integrat si au luat una de la alta ce au avut mai bun. Prezenta mea aici este in primul rand pentru a va da un mesaj de incredere, care porneste de la dorinta noastra de a va avea in Romania. Asigurati 60.000 de locuri de munca in economia romaneasca si ati investit 1,6 miliarde de euro. Vom gasi resurse sa va intoarcem increderea pe care o aveti in Romania. Italia este al doilea partener comercial al Romaniei. Oamenii de afaceri italieni asigura 60 de mii de locuri de munca in Romania. Este loc de investitii si de afaceri in multe alte domenii: turismul – Romania are un potential urias, inca nevalorificat, industria alimentara, sectorul energetic. Probabil aceasta este cea mai mare neimplinire a momentului: dezvoltarea infrastructurii.
Poate nu vom mai avea situatii ca cea despre care se vorbeste astazi in presa. Partenerii italieni din contractele de infrastructura si-au castigat intotdeauna contractele prin proceduri care au asigurat transparenta. Avem nevoie de consolidarea justitiei, de continuarea cu succes a luptei anticoruptie. Romania este astazi una dintre putinele tari UE stabilizata macroeconomic, care a iesit din procedura de deficit excesiv. Avem prea multe privatizari ratate in ultimele luni, prea multe declaratii, prea putina concentrare a resurselor pentru generarea de crestere economica si prea putina capacitate administrativa pentru a valorifica fondurile pe care le avem la dispozitie de la UE. Romania are anul acesta la dispozitie 6,5 mld euro de la UE din taxele cetatenilor europeni. Nu e o problema a acestui moment, ci o problema care vin din 2007 incoace, lipsa de capacitate administrativa care face ca Romania sa nu ia bani gratuit.
  Autostrazi, mediu, cai ferate – aici avem o capacitate redusa, in agricultura suntem aproape in grafic. Sansa Europei este mai multa Europa, integrarea tot mai puternica a statelor. Romania are doua obiective arhicunoscute: accesul in zona Schengen si integrarea in zona euro. Criza ne-a aratat ca lucrurile nu sunt foarte simple cand vorbim de integrare in zona euro. Din pacate criza a intarziat procesele. Atunci cand economistii se uita la criteriile din Tratatul de la Maaastricht, 3 din cele 5 obiective sunt indeplinite. Dincolo de cele 5 criterii insa, pentru a fi competitiv in eurozona trebuie sa ai o economie competitiva. Am vazut tari cu criteriile de la Maastricht indeplinite, dar din pacate cu economii necompetitive. Sectorul de stat al economiei romanesti nu este competitiv si nu este pregatit sa intre in zona euro. Ma intreb ce s-ar intampla cu sectorul de cai ferate romanesti – ar fi un dezastru din lipsa de competitivitate. Ce s-ar intampla in energie? Este clar si acesta este obiectivul acordului cu FMI si UE – cresterea parametrilor de competitivitate a economiei de stat.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.