Cum reabilitam Centrul istoric?
Proprietarii de cladiri istorice trebuie sa inteleaga valoarea lor si sa nu le lase in paragina. La randul lor, autoritatile locale au nevoie de o lege care sa le permita sa intervina prin reabilitari. Sunt concluziile intalnirii autoritatilor locale si judetene cu specialisti in conservarea cladirilor monumente din Germania si Anglia, pe tema imobilelor vechi din centrul Brasovului. Bancherii straini ne sugereaza chiar ca am putea face din reabilitari o afacere pe bani europeni.
Problema fatadelor caselor si cladirilor din centrul istoric al Brasovului este, pe cat de grava, pe atat de complexa. Municipalitatea nu poate interveni prin al
Chiar daca au fost somati sa-si repare fatadele care devin – asa cum s-a intamplat deja – pericol public si pot produce accidente grave, unii proprietari fie nu sunt de gasit, fie pur si simplu nu doresc sa-si repare locuintele. In cazul in care exista mai multi proprietari care se opun reavilitarii, ii impiedica si pe vecini sa ia masuri pentru salvarea cladirii.
Multe astfel de exemple se regasesc chiar in buricul targujlui; pe o cladire a crescut vegetatie iar pe strada Muresenilor o banca comerciala refuza sa renoveze fatada cladirii in care functioneaza. Pe Postavarului, dar si pe alte strazi adiacente, situatia este similara. Specialistii straini prezenti la Brasov cred ca singura solutie ar fi ca proprietarii sa constientizeze valoarea caldirilor pe care le detin si sa vada partea economica din care ar putea castiga dupa ce reabiliteaza cladirile . Dr. Gotz von Thadden – reprezentant al Bancii Europene de Investitii, a declarat ca "este important sa vedem si afacerea in spatele ideei de conservare a acestor cladiri. Trebuie gasita modalitatea de a face aceste cladiri istorice utile din nou si sa recuperam astfel in timp banii investiti in reabilitare. Ideea poate fi sutinuta de fonduri de la Banca de Investitii sau de la Comisia Europeana. Trebuie ca aceste cladiri sa aiba din nou un scop si sa ajute la dezvoltarea zonei."
Asa s-a intamplat la Viscri, satul atat de indragit de Printul Charles al Marii Britanii. Aici s-a reusit restaurarea caselor dupa multe intalniri si munca de lamurire cu localnicii care au ajuns acum sa castige bani de la turistii care ii viziteaza, a dezvaluit Caroline Fernolend – presedintele Fundatiei Mihai Eminescu Trust.
Intalnirea de la Brasov a fost organizata de Forumul Democrat German sub patronajul Institutului Regiunilor Europene si s-a incheiat cu o expozitie a Ordinului Arhitectilor din Brasov despre proiecte de restaurare.
Vifor Rotar