IBM isi pregateste specialistii la Brasov
Studenti de la mai multe facultati ale Universitatii „Transilvania” au aflat cum se lucreaza cu volume gigant de date si aplicatii. Gestionarea volumelor mari de informatii prin conceptul Big Data va genera pe plan mondial 4,4 milioane locuri de munca, in toate domeniile de activitate. Universitatea „Transilvania” este una din cele 200 de institutii academice din lume cu care gigantul IT colaboreaza pentru pregatirea viitorilor specialisti.
2,5 pentabytes, adica 2560 terrabytes de date se genereaza zilnic pe planeta. Pentru ca o asemenea cantitate de informatie sa poata fi gestionata, este nevoie de un concept nou in gestionarea bazelor de date iar acesta este Big Data. Fiecare autovehicul ar putea avea senzori si computere care sa culeaga date despre fiecare piesa in parte si astfel s-ar cunoaste in ce conditii se uzeaza mai rapid orice piesa si ce ar trebui facut pentru ca durata de viata a pieselor sa creasca. In medicina s-ar putea cunoaste evolutia unei boli in zeci de milioane de cazuri, astfel ca un computer ar putea pune un diagnostic si chiar sa indice intreg tratamentul. Aplicatii ar fi in afaceri, in toate industriile, in politica si chiar in sport. Practic, in orice domeniu al vietii se vor face salturi uriase prin utilizarea noilor solutii.
Un mare operator de telefonie mobila din Turcia a urmarit toate drumurile parcurse de abonatii din Istanbul intr-o anumita perioada. Cu ajutorul Big Data, au fost modificate liniile de transport in comun in functie de deplasarile locuitorilor si, in loc ca un traseu sa fie parcurs in 40 de minute, s-a ajuns la un timp de 22-25 de minute. Universitatea „Transilvania” din Brasov este una din cele 200 de institutii academice din lume cu care firma de IT colaboreaza pentru pregatirea viitorilor specialisti.
Sorin Moraru, decanul Facultatii de Inginerie Electronica si Stiinta Calculatoarelor, spune ca studentii sunt pregatiti sa lucreze in general, cu baze de date, cu senzori. Exista competente pe segmente mai inguste. Provocarea mare este ca trecand la masivele de date, pregatirea lor trebuie integrata. Aici vorbim de conceptul T-Shape person, sau personalitate in forma de T. Am avut studenti de la stiinte economice, de la ingineria fabricatiei, de la calculatoare, de la tehnologia informatiei, care au din scoala competente inguste, dar vor vedea lucrurile dintr-o alta perspectiva.
Pe langa datele de baze stocate in intreaga lume, firma de IT utilizeaza si sistemul Watson care permite procesarea masivelor de date si intelegerea limbajului uman.
Vifor Rotar