Reabilitare de 26 de milioane de lei in Cetatea Rupea

Reabilitare de 26 de milioane de lei in Cetatea Rupea

0 213
Cetatea Rupea s-a transformat din ruina in atractie pentru turisti. Ansamblul arhitectural atestat documentar in secolul al 14-lea si-a deschis portile dupa un proces de restaurare care a durat de trei ani. Cetatea medievala nu este singurul vestigiu istoric al localitatii ridicate pe ruinele cetatii dacice Ramidava si ale castrului roman Rupes, de unde a imprumutat si numele.
Panglica cetatii proaspat restaurate a fost taiata sambata in prezenta a sute de persoane de autoritatile care si-au propus, a dezvaluit primarul Flavius Dumitrescu, sa atraga cat mai multi turisti in zona.
Lucrarile de restaurare au inceput in urma cu mai bine de trei ani, iar pe ziduri s-a lucrat numai cu alpinisti.
Cetatea prevazuta cu turnuri, bastioane si drumuri de straja a servit atat ca fortificatie cat si ca loc de refugiu pentru populatia satelor din imprejurimi in fata repetatelor asedii. In 1688 cetatea a fost ocupata si reparata de asutrieci, care si-au instalat aici si o garnizoana. In timpul lucrarilor de restaurare au fost decoperite vase si obiecte cu o valoare arheologica deosebita:
InvestiÅ£ia din fonduri europene se ridica la aproape 26 de milioane de lei, dintre care 2 % a reprezentat contributia locala.  Cetatea Rupea este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul Romaniei, primele semne de asezări omenesti datând din paleotic si neoliticul timpuriu. Prima atestare documentară datează din anul 1324 când sasii răsculaÈ›i impotriva regelui Carol Robert Robert al Ungariei s-au refugiat în interiorul cetății. Inaugurarea lucrarilor de restaurare a Cetatii s-a incheiat sambata cu un spectacol folcloric.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.