DIAGNOSTICUL – cea mai raspandita boala!

DIAGNOSTICUL – cea mai raspandita boala!

0 228
Complexul medico-industrial creÅŸte în ţările dezvoltate mult mai repede decât puterea economică a ţărilor respective.  Este "sistemul" pe care vrea sa i-l bage pe gat Basescu, de mana cu un "lobbyst", dl.Gitenstein, ce nu este in Romania decat un afacerist de joasa speta, Prin aceasta privatizare in forta,ce urmareste a pune mana pe veniturile anuale uriase ale CAS,  sistemul se orientează si… orienteaza anumiti medici, care joacă astfel un rol dublu. Ei oferă servicii medicale dar în acelaÅŸi timp controlează si crearea acestora.
S-a afirmat…cu temei, ca in SUA numărul operaÅ£iilor creste in mod liniar cu… numarul chirurgilor!  EconomiÅŸtii denumesc acest fenomen, "cerere indusă". Prin acest procedeu medicii îÅŸi apără ÅŸi chiar îÅŸi sporesc veniturile.
Un exemplu:  Cand intre 1970 ÅŸi 1982 rata natalităţii a scazut cu mai mult de 13 procente, medicii din maternităţile SUA au reacÅ£ionat  prin sporirea numărului de naÅŸteri prin ''operatie cezariană'', pentru care, se încasează onorarii mai mari  de la casele de asigurări de sănătate! Astfel s-a ajuns la ''naÅŸteri prin cezariana'' intr-un procent de 23%, deÅŸi OrganizaÅ£ia Mondială a SanataÅ£ii  considera că procentul firesc in lume ar fi de 10-15%. Numărul mare de servicii medicale ÅŸi calitatea lor se pare ca nu influenÅ£ează de facto longevitatea populaÅ£iei.  Cadourile aduse de medicina moderna, cum ar fi pilulele, tehnologia performantă, secÅ£iile de terapie intensive din spitale, etc… au un aport mic la nivelul de sănătate al populaÅ£iei .O statistica:                                – In Germania se investesc anual in medie pe cap de locuitor mult mai multi  Euro, în comparaÅ£ie investiÅ£ia medie din alte ţări europene. TotuÅŸi Germania se află la multi indicatori specifici  pentru sănătatea populaÅ£iei  doar in zona de mijloc a "clasamentului".    Pare paradoxal, nu? – In USA  sumele alocate sănătăţii diferă de la un stat la altul.  In Manhattan-New York  aceste sume sunt de doua ori mai mari decât în Portland-statul Oregon.
TotuÅŸi persoanele din Manhattan  traiesc în medie mai puÅ£in decît cele din Portland.  Aceasta ''scurtare a vietii'' o fi si  datorită faptului ca in Manhattan fiecare cetăţean poate sa  mearga săptămânal la medic dispunând de o  asigurare de sănătate mai ''generoasă''.  Astfel îi sunt recomandate mult mai multe medicamente, ''pilule'' care chiar că-l termină pe bietul om.  GândiÅ£i-vă numai la câte kilograme de pastile  în plus înghite un american din Manhattan  intr-o viata (chiar daca va manca ''BIO-SANATOS''  sau  ''organic'' cum se mai zice). Afirmatia ca  medicina modernă ÅŸi intensivă prelungeÅŸte viaÅ£a, se pare ca poate fi  o iluzie ! Din studiile  asupra bolnavilor de cancer  sau asupra bolnavilor cardiaci, s-a ajuns la concluzia că în statele în care costurile terapeutice erau mai  mici decât maxima la nivel naÅ£ional, pacienÅ£ii respectivi trăiau ceva mai mult! Încă o dovadă în plus că medicina super-performanta ÅŸi intensivă aduce mai degrabă daune pacienÅ£ilor.  Medicina modernă merge atât de departe încât îl consideră pe omul sănătos ca pe o persoană care nu a fost îndeajuns "consultată ÅŸi investigata", ÅŸi de aceea încă nu i s-a găsit nici o afecÅ£iune. Åži astfel au fost inventate programele de consult preventiv gratuite. Consultatia primara e gratuita …pentru celealte pe care  le plătim însă.  Åži ''celelalte'' explorari , urmeză garantat.         CE  DESCOPERIM…statistic:  – ca un sfert dintre oamenii tineri au anomaii usoare în genunchi!  – la fiecare al doilea adult, discurile intervertebrale sunt deformate (inceput de hernie de disc).  – deja începând cu vârsta de 30 de ani, fiecare dintre noi poartă în el "începuturi de boli": adica  diabet, boli ale arterelor, cancer sau afecÅ£iuni ale  sistemului circulator ÅŸi ale inimii. Desigur că aceasta nu înseamnă că aceste boli vor afecta  vreodată  starea de bine a persoanei respective. Marea majoritate a acestor afecÅ£iuni progresează se pare extrem de încet. Dar ceea ce este grav, este faptul ca medicul " te marcheaza" ca avînd te miri ce afecÅ£iune, fapt care  are  consecinÅ£e psihice  asupra pacientului. 
 "Imbolnavit " de către medic, pacientul este stigmatizat ,  si in timp , chiar se îmbolnăveÅŸte PSIHIC . În general, cu cât o metodă de diagnoză este mai 'stufoasa', cu atît apar mai multe cazuri de îmbolnăviri in statistici. 
Să fim înÅ£eleÅŸi , EU cer  un mai mare discernământ ÅŸi corectitudine din partea medicilor, căci investigatiile preventive sunt  ''manipulari cu intenÅ£ii financiare clare'' , adica , o fraudă. Alt exemplu din patologia tiroidei : Analizele clasice constată că un procent de 20% dintre oameni pot avea disfunctii tiroidiene. La o analiză cu ultrasunete însă, acest procent creÅŸte până la 60%.     AceÅŸti noduli, în marea lor majoritate inofensivi, sunt însă  de cele mai multe ori înlaturaÅ£i chirurgical, ceea ce in 90% dintre cazuri este complet inutil !  ÎnÅ£elegeÅ£i acuma, cum se pot face bani punînd în pericol sănătatea unei persoane ? Mai simplu spus, îi fac unuia o  sonografie  la tiroidă, îl anunÅ£ în  cadru festiv  că are noduli la tiroidă, îl întind pe masa de operaÅ£ie ÅŸi încasez costurile respective de la Casa  de sănătate.  Dacă aceste Case de sănătate n-ar exista (minunată invenÅ£ie pentru corpul medical,o  mana cerească) pacientul  s-ar gândi de zece ori înainte de a se lăsa tăiat ÅŸi să mai ÅŸi plătească din propriul buzunar pentru aceasta.    AÅŸa însă…încasăm ''asigurari de sănătate'' de la oameni , după care-i operam pentru ''boli nechirurgicale''  pe gratis.  Gratis… nu ÅŸi  pentru contribuabili , care cotizeaza lunar sume mari de bani  caselor de sănătate.
O altă modalitate 
…de a-i face pe oameni bolnavi cu de-a sila, este modificarea valorilor de referinţă pentru analizele (îndeobÅŸte cele de sânge). Scandalul colesterolului poate că vă este deja cunoscut. Prin anii 90,o serie de medici profesori universitari au reuÅŸit să impună modificarea valorii superioare de referinţă pentru colesterol , de la 240 miligrame pe decilitru sânge la 200 de miligrame.
În acest fel, peste noapte, jumătate din persoanele masculine între 30 ÅŸi 40 de ani devin bolnavi, cu colesterolul mărit, ÅŸi astfel, potenÅ£iali pacienÅ£i buni de muls.
În mod normal o valoare de 250 pentru o persoană de 50 de ani este o "valoare buna ".
Dar la o limită de referinţă maximă de 200, suntem cu toÅ£ii bolnavi !!! Ei, asta da afacere. Sau … escrocherie? ApreciaÅ£i singuri. Modificarea unor valori limită stricte a reuÅŸit crearea unui nou catalog de pseudo-boli. O serie  de astfel de afecÅ£iuni nici nu ar fi resimÅ£ite vreodată de-a lungul vieÅ£ii, dacă nu am face imprudenÅ£a ca, mergând la medic, să luăm  toate "gogoÅŸile" care pot să ne fie servite acolo. Desigur, nu toÅ£i medicii folosesc aceste…tertipuri.Dar posibilitatea exista si rămâne deschisă.  Diagnoza este cea mai răspândită boală!!!  Åži încă un aspect speculat de medicină este durata de supravieÅ£uire a unui bolnav. Medicina susÅ£ine că a reuÅŸit să mărească, durata de viaţă a unei persoane bolnave. SpeculaÅ£ie măiastră! Åži mulÅ£i o cred. Această durată de viaţă se calculează statistic vorbind, din momentul depistării unei afecÅ£iuni ÅŸi pînă în momentul în care bolnavul este răpus de aceasta. Păi, bine….dar dacă descopăr bolnavi cu colesterolul mărit la 40 de ani, ÅŸi ei moare în mod normal, ca ÅŸi in trecut, pe la 80 de ani, asta înseamnă că este meritul medicinei, ca  l-a  Å£inut pe bolnav în viaţă 40 de ani, ÅŸi că astfel a reuÅŸit să-i prelungească viaÅ£a? Fals! Poate eventual sa-l innebunesca  cu bună ÅŸtiinţă, chinuindu-l 40 de ani cu teama unei afecÅ£iuni inexistente!  `
Un rol  important pentru o durata de viaţă mai mare , îl joacă ÅŸi in prezent îmbunatăţirea permanentă a condiÅ£iilor de trai ale oamenilor începînd cu sfârÅŸitul secolului XIX. 
Bolile contagioase …Holera, tifosul, tuberculoza, scarlatina sau meningita au avut  o incidenta  din ce in ce mai mica datorita generalizarii igienei sistemelor moderne de apa curenta si canalizare. Casele au ferestre mai mari, luminoase ÅŸi etanÅŸe. Sistemele de încălzire sunt mai eficiente in locuinÅ£e (nu si in satele din Romania)
Prin educatie chiar si ''igiena personala'' .. si nu in ultimul rand o hrana din ce in ce mai buna . Nu cred că ne închipuiam vreodată că si pentru asta, suntem aici, pe lumea asta. Se pare însă că medicina ÅŸtie  ca suntem aici….. suntem Pentru ea ! 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.