Deutsche Welle: ADEVĂRUL CRUD DESPRE ROMÂNIA

Deutsche Welle: ADEVĂRUL CRUD DESPRE ROMÂNIA

0 238
În ciuda prejudecăţilor bine înrădăcinate despre nivelul înalt de educaÅ£ie al românilor, statistica ne arată o imagine dezamăgitoare, scrie Deutsche Welle.
Recensământul fie el ÅŸi deficitar ne oferă câteva date relevante. Aflăm de pildă că ”din totalul populaÅ£iei stabile de 10 ani ÅŸi peste, 44,2% au nivel scăzut de educaÅ£ie (primar, gimnazial sau fără ÅŸcoală absolvită), 41,4% nivel mediu (posticeal, liceal, profesional sau tehnic de maiÅŸtri) ÅŸi 14,4% nivel superior”.
O comparaÅ£ie cu alte ţări este uÅŸor de făcut. Vom lua doar câteva exemple.
Potrivit datelor Băncii Mondiale, în anul 2010 în Marea Britanie forÅ£a de muncă cu nivel de educaÅ£ie elementar reprezenta 19,20%, cei cu studii medii 44,40%, iar cei cu studii de nivel universitar 35,40%.
 În Germania, nivelul de jos însemna 14,90%, cel mediu 58,50%, iar cel superior 26,50%.
 În FranÅ£a nivelul primar era de 24,20%, cel mediu de 44,10%, iar cel superior 31,70%.
Cam acestea sunt proporÅ£iile în ţările dezvoltate ale Europei: o medie largă ÅŸi două extreme înguste.
Sudul stă mult mai rău ÅŸi se apropie de situaÅ£ia României:
În Portugalia de exemplu nivelul primar era de 65,20%, cel mediu de 18,60%, ial cel superior 16,20%.
Italia stă ca proporţii puţin mai bine: nivelul de jos 36,50%, cel mediu 46,50, iar cel superior 17%.
Există ţări cu o situaÅ£ie cu totul diferită: în Israel de pildă avem o piramidă inversată – nivelul elementar reprezenta în 2010 abia 11,58%, cel de mijloc 40,80%, iar nivelul superior 46,02%. La fel stau lucrurile în SUA unde, spre desopebire de România ÅŸi cîteva alte ţări din sudul ÅŸi estul Europei, forÅ£a de muncă de nivel superior este cea mai numeroasă (62%).
Să menÅ£ionăm totuÅŸi că aceste statistici se referă nu la nivelul total al populaÅ£iei, ci la acela al forÅ£ei de muncă înregistrate ca atare. În România de pildă, Banca Mondială oferă pentru 2012 o estimare de 17,10% pentru forÅ£a de muncă de nivel universitar, înregistrând în 2010 15,70%.
Chiar ÅŸi aÅŸa, făcând micile corecÅ£ii necesare, putem obÅ£ine o imagine relevantă. Ţările dezvoltate au în general un nivel mediu bine reprezentat ÅŸi un nivel superior de peste 20%. Iar cât priveÅŸte România s-ar impune ÅŸi o altă corecÅ£ie. Statistica este serios deformată de industria diplomelor din universităţile particulare. O mulÅ£ime de posturi din sectorul de stat de nivel universitar ocupate de candidaÅ£i cu diplome câÅŸtigate uÅŸor nu îÅŸi merită numele.
Dacă administraÅ£ia e atât de incompetentă, încât o spune ÅŸi primul ministru, este ÅŸi din cauza posturilor ocupate de aÅŸa-numiÅ£i absolvenÅ£i de studii universitare. Nu dispunem de o statistică la nivel privat, căci aici am găsi poate o imagine mai apropiată de realitate. În orice caz, aceste statistici sunt o oglindă maliÅ£ioasă, care oferă românilor o imagine mai puÅ£in măgulitoare despre ei înÅŸiÅŸi.
 
Sursa: www.capital.ro
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.