2200 de cazuri noi de cancer anul acesta in Brasov

2200 de cazuri noi de cancer anul acesta in Brasov

0 220
Bolnavii au nevoie de citostatice dar si de radioterapie, care nu se mai poate face in sistemul de stat. Oamenii se trateaza acum la privat, unde exista un singur aparat pentru care se fac liste de asteptare de 2 luni. Consiliul Judetean promite sa construiasca la Marzescu un buncar pentru amplasarea unui  accelerator linear de particule, pe care urmeaza sa-l achizitioneze Ministerul Sanatatii.
Statistica celor care deconteza serviciile de sanatate din programele nationale pentru diverse boli arata o crestere a numarului persoanelor bolnave de cancer. Diversele tipuri ale bolii nemiloase care nu tine cont de varsta sau statut social au atins din ce in ce mai multi brasoveni, dezvaluie Calin Rautea, presedintele CAJS Brasov.
Daca medicamentele citostatice sunt in stoc si ajung pe o perioada de 2-3 luni, radioterapia nu mai exista in spitalele de stat din Brasov de cand a fost scos din functiune aparatul de cobaltoterapie de la sectia de Oncologie a Spitalului Judetean din Brasov. Solutia este achizitionarea unui aparat de radioterapie denumit accelerator linear de particule care costa 3 milioane de euro :
Pana cand acest aparat costisitor va ajunge si in spitalul de stat, radioterapia se poate face doar intr-o unitate privata din Brasov. Numarul mare de pacienti face ca listele de asteptare sa se intinda pe mai bine de 2 luni.
Chiar si asa pacientii sunt nemultumiti ca trebuie sa plateasca aceste sedinte, mai ales in cazul in care pensia este o farama din costul tratamentului pentru o sansa la viata :
La  Sectia de Oncologie oamenii se declara multumiti de noile conditii si de personalul medical. In sectia care functioneaza acum in curtea Spitalului Marzescu exista 50 de paturi care sunt permanent pline.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.