O LECTIE PENTRU COLEGII MAI TINERI DIN SRI!
Intr-un interviu televizat,seful SRI,dl.George Maior, a explicat incruntat de ce a fost prezenta institutia condusa de Domnia sa in "problema" BAC-ului de la liceul Bolintineanu. Ia cititi: "Eu nu pot, ca institutie a statului, care se ocupă de securitatea naÈ›ională, să stau pasiv la elemente de fraudare È™i elemente de corupÅ£ie legate de principala resursă a țării, nu pot, pentru că eu ipotechez viitorul acestei țări È™i îi afectez fibra naÅ£ională în esenÅ£a ei, dacă stau pasiv". (…)
Brrr!! Te ia cu frig gandindu-te ca …totusi "Lantul slabiciunilor" era la moda inca pe vremea lui Caragiale! Si de atunci, de cand Nenea Iancu a scris aceasta schita, a trecut binisor peste un secol! Am recitit un articol scris de un redutabil profesor si specialist in informatii, credem noi, chiar un patriot autentic, cum sunt destui intre ofiterii si cadrele SRI. Omul, o personalitate, isi da adresa, nr. de telefon si data reverificarii datelor (martie 2013). Iar "cazul" povestit, chiar era si este de stricta competenta, ba chiar si de datoria celor de la SRI, pentru a preintampina o uriasa frauda nationala!
Sigur, e bine sa-i pridem pe astia cu fituicile in pantof sau in sutien si pe profesorii, cati or fi, care iau mita! Speram insa ca fibra nationala a unui popor, daca il credem pe Iorga, are cu totul alt Piedestal material si moral decat mizeria de la Bolintineanu!
Si acum articolul. Grupul petrolier OMV Petrom, care a obtinut anul trecut un profit de aproape un miliard de euro, este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, platind taxe si impozite in valoare de 8 miliarde de lei, in 2012. In total, primii zece contribuabili la bugetul de stat au platit aproximativ 30 de miliarde de lei, in 2012, reprezentand 15 procente din buget, relateaza Digi24.
Pe al doilea loc se afla producatorul de tigari British American Tabacco (5,6 miliarde de lei) si Rompetrol Rafinarie (4,6 miliarde de lei), urmata de Petrotel-Lukoil Ploiesti.
Iata clasamentul:
1. OMV Petrom: 8 miliarde de lei
2. British American Tobacco Trading: 5,6 miliarde de lei
3. Rompetrol Rafinare: 4,6 miliarde de lei
4. Petrotel-Lukoil 2,2 miliarde de lei
Intrebare…
ESTE POSIBIL CA DIFERENTA DINTRE PROFITUL OMV PETROM SI O
…COMPANIE DE TIGARI SA FIE DE DOAR 2,4 MILIARDE LEI? SA INTELEGEM CA FUMAM APROAPE TOT ATAT CAT CONSUMAM PRODUSE
ENERGETICE???
Acum 2-3 ani, la o conferinta pe tema energiei, la HILTON, dupa ce reprezentantul OMV prezenta REALIZARILE de exceptie ale grupului OMV-Petrom, m-am ridicat in picioare si am facut urmatoarele precizari:
1. Inainte de privatizare, productia de titei extras era de cca 6 milioane de tone/an. Dar in 1976 , Romania inregistrase 14,2 milioane tone, si 33,4 miliarde Nmc(normali metri cubi) gaze naturale.
2. In URMA CU 2-3 ANI OMV, care se lauda cu investitii de miliarde si aport CORESPUNZATOR de tehnologie, producea doar 4 milioane tone de titei! DIN SALA, CINEVA (o voce feminina) a STRIGAT, contrazicandu-ma: 4,7 milioane tone!!
3. Corect, am spus, asa sa fie… Dar daca in ROMANIA, nu prelucrati decat cel mult 1,8 milioane tone titei, la rafinaria Brazi (ARPECHIMUL fiind inchis), ce faceti cu restul productiei?? Unde o stocati? Sau o duceti in Austria pe barje, incalcand normele internationale, in materie vamala …
Sau nu o declarati, sa nu platiti acea infima redeventa de 4% (in intreaga lume, redeventa este de 16-22%)!!! Linistea si stupoarea celor de fata, inclusiv a unor inalte fete oficiale guvernamentale si consilieri de rang inalt, au fost intrerupte de un zgomotos ropot de aplauze!!
4.Din grupul OMV-Petrom, cineva a intrebat "pe ce ma bazez" (replica celebra din MOROMETII) si am realizat ca este un roman, o coada de topor… Calm, desi mi se ridicase sangele la cap, i-am raspuns ca sunt ofiter de informatii (inainte si dupa “lovilutie”) , petrolist practicant on/offshore, ca am avut in atributii sectorul energetic peste 15 ani, profesor in informatii strategice si riscuri energetice; pasiunea mea este aceea de a face bilanturi energetice, sectoriale, pe care le public semestrial, la sesiunile de comunicari stiintifice cu participare
internationala... (Cat petrol se extrage, cat se raportaeza , cat se prelucreaza, cat se vinde la pompa, dar si produse auxiliare…)
APLAUZELE AU CONTINUAT SPRE DEZNADEJDEA CELOR DE LA OMV-PETROM!
Dupa sedinta, am fost abordat de reprezentantii Grupului si mi-au
propus sa le devin partener in echipa… Mi-au spus ca citisera cartea
publicata la Editura ANI Bucuresti , “PETROL DEZVOLTARE SI (IN)
SECURITATE"… Am cerut (conform uzantelor, fiind ofiter in activitate)
timp de gandire (spre a ma consulta cu sefii…). Nici nu va puteti inchipui ce "suturi" verbale si morale am primit, a doua zi, de la un sef tembel, ajuns ulterior, general la apelul bocancilor… Ca nu am fost orientat, ca nu am pic de bun simt fata de cei care aduc nu stiu cat la bugetul de stat… L-am ascultat si in final, in cea mai sanatoasa atitudine de copil trait la tara (in campia Buzaului si muntii
Zarandului), instruit si educat la scolile inalte din bariera Bucuresti (zona Mimiu Ploiesti-liceul de petrol-chimie, Universitatea de petrol si gaze…) l-am bagat in p….. ma-sii, pe romaneste si i-am spus ca-l astept sa iesim la pensie, sa-i pot trage una in botul lui de nemernic…
La cateva zile, un alt mare sef, un om deosebit, care ma aproba scrasnind din dinti, m-a sfatuit sa fiu mai bland… Dupa cateva saptamani, ajuns la cateva luni de varsta biologica a trecerii in rezerva si a peste 25 de ani de militarie, scarbit si informat ca ni se vor micsora salariile si evident cuantumul soldelor compensatorii si pensiile, m-am pensionat!!
DE ATUNCI, SUNT LINISTIT PERSONAL, DAR NU IMPACAT CU SOARTA!
SPER CA, INTR-O ZI, TRADATORII DE TARA, SA DEA SOCOTEALA IN FATA NEAMULUI ROMANESC, PENTRU INCALCAREA art. 136, "Proprietatea", alin. (3) DIN CONSTITUTIA ROMANIEI!
IAR CEI CARE SIMT SI GANDESC ROMANESTE SA LE FIE JUDECATORI!
DOAMNE, OCROTESTE ROMANIA !
Cu mare amaraciune, acelasi,
Prof.univ.dr.ing. Marian RIZEA