O mama de doi gemeni autisti a invins sistemul
Radu, un copil cu gradul I de handicap si autism, si-a facut mama fericita. Desi a
invatat 8 ani dupa programa adaptata, baiatul a intrat la un liceu normal, specializarea Protectia Mediului, intensiv engleza, cu prima medie din clasa. Radu devine primul copil cu autism si insotitor care reuseste sa ia evaluarea nationala in aceleasi conditii cu ceilalti copii. Gabriela Plopeanu, mama a doi gemeni diagnosticati cu autism, ambii perfect integrati, este in al noualea cer.
Radu nu este precum ceilalti copii. A fost diagnosticat cand avea 3 ani cu autism, odata cu fratele sau geaman. A facut ani intregi de terapie, a studiat alaturi de copiii obisnuiti, la scoala 6, dupa o programa adaptata afectiunii de care sufera. A facut, insa, progrese uimitoare iar anul acesta a reusit sa treaca de evaluarea nationala, dand acelasi examen ca restul copiilor, pe care l-a luat cu nota 7.42. A intrat primul la specializarea Protectia Mediului la colegiul Mircea Cristea. Cum desenul e pasiunea lui, ar vrea sa incerce si la Liceul de Arta.
Desi se descurca bine la scoala, Radu are nevoie de insotitor permanent inca. Corina Iordachioaie, terapeuta si insotitoarea care a fost alaturi de el din prima zi de scoala este mandra si fericita de reusita baiatului.
Punctele forte ale lui Radu sunt calculatorul si desenul. Cea mai importanta contributie in dezvoltarea lui Radu a avut-o mama sa, o adevarata eroina. S-a luptat enorm pentru cei doi copii ai sai, iar cu Radu, care are o forma mai accentuata de autism, a dus batalia cea mai grea. Gabriela Plopeanu are acum, insa, toate motivele sa fie fericita.
Fratele geaman al lui Radu, Robert, este si el diagnosticat cu sindromul Asperger, sindrom asociat cel mai adesea cu genialitatea. Robert are un IQ de 160, vorbeste 15 limbi, este elev la Saguna si a reusit, cu ajutorul terapiei, sa duca o viata normala, in ciuda afectiunii care tinde sa il tina izolat de lume.
Cu reusita lui Radu, Gabriela Plopeanu a mai demonstrat inca o data ca si copiii autisti se pot integra si pot duce o viată normală. Dar asta numai după o luptă grea si surdă cu mentalitatile, cu obtuzitatea sistemelor si birocratia.
Vifor Rotar