DISTINCTII DE REFERINTA MONDIALA: Premiul Pulitzer!

DISTINCTII DE REFERINTA MONDIALA: Premiul Pulitzer!

0 214

In testamentul sau, scris in 1904, Joseph Pulitzer, editor sef la jurnalul de renume – World – propune crearea unui premiu de excelenta al Americii, acordat in diverse domenii, de la jurnalism la muzica, pentru a stimula valoarea, calitatea profesionala, corectitudinea si loialitatea fata de adevar .

El nu mentioneaza la acel moment, decat 13 premii: 4 la jurnalism, 4 la literatura, 4 la teatru si unul pentru educatie.  Sensibil la schimbarile epocii sale, Pulitzer da dreptul a nu se acorda premiul, daca persoana nu a indeplinit criteriile juriului de excelenta.

Creat in 1904,premiul Pulitzer este pus in aplicare din 1917.

Conform vointei lui Pulitzer, presedinte la vestita Universitate Columbia, anunta si decerneaza premiile , la recomandarea juriului. (Joseph Pulitzer, a fost iniÈ›ial prima È™coală de jurnalism cu sediul în Columbia).  

Astazi,Comisia este independenta si decide singura atribuirea premiilor. O suma mai degraba simbolica de 5.000 $ SUA, insoteste premiul.

In 1997, la a 150–a aniversare de la nasterea lui Pulitzer, distinsa Comisie, adaptind cerintele initiatorului la schimbarile sociale,a inceput sa recunoasca si  importanta textelor jurnalistice pe NET.

Aceasta recunoastere, va fi chiar marcata in 1999, data la care Comisia a recunoscut prezentarile pe retele net,ca suplimente la editiile tiparite in categoria ”serviciu public”   

Până în 1997, au implicat numai programele audio-video de muzica clasica. Comitetul a decis să extindă domeniul de aplicare al juriului, lăsând loc pentru alte tipuri de muzică.

În domeniul jurnalismului, Comisia a decis, abia în decembrie 2008, că cele 14 tipuri diferite de premii sunt extinse pentru formatele publicaÈ›iilor , în întregime on-line.

Textele propuse, publicate sau on-line, trebuie să provină de la ziare sau organizaÈ›ii de È™tiri din Statele Unite ale Americii, publicarea cel puÈ›in o dată pe săptămână, cu scopul principal de informatie  È™i "aderă la cele mai înalte principii jurnalistice"

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.