Fuga generalului Ioan Mihai Pacepa, în 1978, o operaţiune a KGB?
LARRY WATTS , un istoric american familiarizat cu România:dupa 35 de ani, dovedeÅŸte că fuga generalului Ioan Mihai Pacepa, în 1978, ar fi fost o operaÅ£iune a KGB.
„Am lucrat 27 de ani pentru KGB ÅŸi am defectat acum 26 de ani!“. A spus-o textual Mihai Ioan Pacepa, fostul ÅŸef adj.al spionajului românesc până în 1978, la un simpozion organizat în aprilie 2004 de revista americană Frontline ÅŸi intitulat „ResurecÅ£ia KGB“.
Vorbea acolo Pacepa într-o companie selectă: disidentul rus Vladimir Bukovski ÅŸi fostul ÅŸef al CIA între 1993 ÅŸi 1995, James Woolsey.ACOLO nu-si permitea sa faca glume.Dar a facut-o ieri seara,la B1 , intr-un interviu "regizat penibil" tot cu un fost turnator…Poate atunci , doar sa se acopere…
Pornind de la acea declaraţie, care putea fi interpretată si ca o metaforă nereusita , dar mai exact, ca un autodenunţ involuntar,treptat adevarul iese la suprafata .
Istoricul american Larry Watts, un expert în istoria servicilor secrete din fostul lagăr comunist, pregăteÅŸte de tipar o lucrare ce îÅŸi propune să dovedească faptul că vorbele lui Pacepa au fost mai degrabă un autodenunÅ£. Mai exact, Larry Watts susÅ£ine că fuga din România a generalul-locotenentului de Securitate Ioan Mihai Pacepa, în iulie 1978, a fost de fapt o sofisticată operaÅ£iune a KGB, menită a compromite relaÅ£iile cordiale ce se năşteau în acea perioadă întrre statul român ÅŸi unele cancelarii occidentale.
În iunie 1978, cu o lună înainte ca Pacepa să defecteze, Nicolae CeauÅŸescu tocmai efectuase o antologică vizită la Londra, împreună cu Elena CeauÅŸescu, ÅŸi îÅŸi aranjaseră diplomatic privilegiul de a fi plimbaÅ£i în caleaÅŸcă cu Regina Elisabeta a II-a. Anterior, CeauÅŸescu vizitase ÅŸi SUA, în 1970, la invitaÅ£ia preÅŸedintelui Richard Nixon, acelaÅŸi care vizitase România în 1969, urmat apoi de succesorul său, Gerald Ford, care a venit în România în 1975. Larry Watts susÅ£ine că lucrarea sa, care a consultat arhive ale serviciilor secrete americane ÅŸi occidentale, va dovedi faptul că fuga lui Pacepa din Å£ară a fost făcută la ordinul KGB, cu scopul de a deteriora relaÅ£iile României cu Occidentul.
El insistă pe faptul că generalul de Securitate a afirmat cu tărie, după… ce a fugit, că Nicolae CeauÅŸescu era de fapt o unealtă a ruÅŸilor ÅŸi politica sa de distanÅ£are de Kremlin ÅŸi de apropiere de cancelariile vestice ar fi fost, de fapt, o operaÅ£iune a ruÅŸilor de infiltrare a liderului comunist român în anturajul liderilor occidentali.
Watts susÅ£ine că serviciile de informaÅ£ii vest-germane ar fi avertizat încă din iulie 1978 autorităţile americane că Pacepa n-ar fi un defector tocmai sincer, ci că ar fi dirijat de către KGB, dar americanii n-au tratat cu seriozitate avertismentul.
Larry Watts spune că protecÅ£ia de care s-a bucurat Pacepa la Washington ar fi fost o simplă chestiune de geopolitică. „În primii doi ani de la fuga sa, cât timp a fost preÅŸedinte democratul Jimmy Carter, Pacepa nu prea a fost băgat în seamă. El a început să fie luat în serios abia după ce la Casa Albă s-a instalat republicanul Ronald Reagan, care a avut o politică anticomunistă mult mai accentuată ÅŸi atunci s-a folosit de Pacepa“, susÅ£ine Larry Watts.