Deutsche Welle: Conduita preşedintelui Băsescu în cazul CFR Marfă este nepotrivită
PreÅŸedintele Traian Băsescu are deplina libertate de a convoca CSAT indiferent de subiect ÅŸi dacă nu o face este doar urmarea propriei decizii pur subiective, se arată, marÅ£i, într-un comentariu Deutsche Welle.
"Conduita preÅŸedintelui Băsescu în cazul CFR Marfă este nepotrivită. El ar fi trebuit, aÅŸa cum am mai arătat, să denunÅ£e ceea ce i se pare în neregulă înainte de încheierea procedurii ÅŸi de sosirea FMI în Å£ară ÅŸi nu abia după aceea. E ca ÅŸi cum un martor la o crimă refuză să depună mărturie de teamă să nu fie cumva implicat, dar, după ce poliÅ£ia clasează cazul, începe să-l ÅŸantajeze pe criminal. Chiar ÅŸi unii dintre prietenii preÅŸedintelui care i-au trecut cu vederea erori mari preferă să tacă, căci gestul său este ignobil. Grav este că preÅŸedintele pare să acÅ£ioneze din pur resentiment, ceea ce ne îndreptăţeÅŸte să bănuim că viaÅ£a politică va mai cunoaÅŸte multe tulburări distructive", susÅ£ine autorul articolului.
În opinia acestuia, dacă ar avea consilieri ÅŸi nu "adulatori servili", preÅŸedintele ar trebui să audă că acÅ£iunea sa este nedemnă de un preÅŸedinte.
DeÅŸi nu are decât atribuÅ£ii executive limitate, preÅŸedintele este investit prin ConstituÅ£ie cu o autoritate politică superioară, una menită să integreze ÅŸi nu să dividă, una aptă să ofere răspunsuri din perspectiva întregului ÅŸi nu a interesului partizan sau personal.
Dacă 'a închis ochii' la privatizarea CFR Marfă cu scopul conservării relaÅ£iei cu FMI, ar trebui să accepte că primul ministru, Victor Ponta, a făcut un lucru bun. Iar dacă privatizarea este totuÅŸi contestabilă, ea ar mai putea fi stopată fără scandal.
Întrunirea CSAT este cel mai bun pretext pentru ca toÅ£i oamenii cu înalte răspunderi în stat să discute serios problema acestei privatizări.
Faptul că CSAÅ¢ nu ar avea atribuÅ£ii legale este un subterfugiu stângaci. CSAT este un organism autonom, care îÅŸi dă cu alte cuvinte singur legea, iar ceea ce Å£ine de 'siguranÅ£a naÅ£ională' este întotdeauna interpretabil în funcÅ£ie de circumstanÅ£e indiferent de precedente. PreÅŸedintele are aÅŸadar deplina libertate de a convoca CSAT ÅŸi dacă nu o face este doar urmarea propriei decizii pur subiective, mai scrie DW. PreÅŸedintele ar mai trebui să audă de la consilierii săi (dacă ar mai exista categoria superioară de sfetnici) că nu poate acÅ£iona ca ÅŸi cum ar fi ÅŸeful OpoziÅ£iei ÅŸi că are obligaÅ£ia constituÅ£ională de a face un efort de obiectivare.
Obiectivitatea este imperativă ÅŸi nu facultativă, este regimul însuÅŸi în care preÅŸedintele Republicii ar trebui să-ÅŸi desfăşoare activitatea. "Am arătat cu altă ocazie că viaÅ£a publică românească decade mereu în intrigă meschină din cauza acestui exces subiectiv. Oamenii au dimensiuni mici, nu văd dincolo de vârful propriului pantof ÅŸi se atacă unii pe alÅ£ii cu cuÅ£itele, căci spada nobilă este prea lungă pentru miopia lor. Or, cuÅ£itul se potriveÅŸte omului trivial, este arma care poate fi mânuită de la mică distanţă ÅŸi fără nicio regulă după cum pretinde ocazia. Spada implică însă o artă complicată cu reguli severe, cere imperativ privirea sus ÅŸi o gândire înaltă ÅŸi obiectivă. Un spadasin nu îÅŸi loveÅŸte adversarul pe la spate, nu organizează ambuscade, oferindu-i adversarului întotdeauna ÅŸanse egale.
Ceea ce tulbură pe bună dreptate este să vezi o mulÅ£ime de persoane de bună condiÅ£ie intelectuală care continuă să scrie satire fluviale despre plagiatul lui Victor Ponta ÅŸi despre semnificaÅ£ia politică a fraudei intelectuale, dar care întorc privirea complice când preÅŸedintele mânuieÅŸte briceagul în locul spadei, când sacrifică interesul general lăsându-se în voia resentimentului. Este ca ÅŸi cum ai vedea un preot care, deghizat, se strecoară pe căi lăturalnice în speluncile în care se Å£in luptele de cocoÅŸi, aclamând 'popular' sfâÅŸierile sângeroase.
Cine spune astăzi (cu interese politice camuflate) că nu este nevoie de o nouă ConstituÅ£ie care să traseze un cadru mai ferm pentru acÅ£iunea preÅŸedintelui de Republică se înÅŸeală. Este nevoie de o nouă ConstituÅ£ie care să limiteze arbitrariul acÅ£iunii personale a preÅŸedintelui, oricare ar fi acesta. Dar se înÅŸeală cu siguranţă ÅŸi aceia care speră că o nouă ConstituÅ£ie va lecui trivialitatea publică ÅŸi patima vulgară ascunsă până ÅŸi sub înfăţişările cele mai nobile", semnalează redactorul DW.