Bani cu chitanta in locul spagii din spitalele de stat
Asa califica brasovenii proiectul Ministerului Sanatatii, aflat in dezbatere publica, prin care medicii din spitalele publice pot acorda consultatii in privat dupa program. Multi spun ca initiativa nu face decat sa legalizeze atentiile banesti pe care oricum le dau medicilor. Altii se tem ca doctorii vor profita pentru a-i consulta cu precadere in privat. Unul din cele 12 spitale din tara in care se va deruleza proiectul pilot ar putea fi Spitalul Judetean Brasov.
Prin proiectul de lege implementat pilot in 12 unitati sanitare din tara, medicii vor putea lucra norma intreaga la stat. La terminarea programului, tot in cadrul spitalului, vor putea oferi si servicii private contra cost. Fiecare spital ar trebui sa puna la dispozitie si paturi private in sectii. Din sumele incasate la privat, 10% va reveni spitalului, 60 de procente medicului sau echipei si 30% personalului auxiliar. Medicii vor trebui sa aleaga daca lucreaza cu norma intreaga la stat sau cu jumatate de norma. In cazul in care opteaza pentru norma intreaga la spitalul de stat, doctorii nu vor mai putea profesa si la privat – in spitale sau cabinete private. Potrivit proiectului de lege, ar putea sa isi suplimenteze veniturile din servicii medicale prestate la stat, dar in sistem de tip privat. Multi pacienti considera ca o astfel de decizie ar descuraja spaga din spitale.
Brasovenii spun ca oricum, dupa o vizita la cabinetul de stat, au fost nevoiti sa mearga la privat, fie ca asa li s-a sugerat fie ca listele de asteptare pentru servicii compensate sunt foarte lungi.
Programul pilot s-ar putea aplica la Brasov la spitalul judetean insa conducerea unitatii spitalicesti nu a fost informata oficial in legatura cu acest aspect. Nu toti medicii si nu in toate sectiile se vor putea acorda consulatii in regim contra cost, cele cu un grad mare de ocupare sau medicii care oricum consulta in clinici private ar putea sa nu fie interesati de acest proiect.
Vifor Rotar