O concluzie şocantă: în Transilvania aplicăm în continuare legile horthyste

O concluzie şocantă: în Transilvania aplicăm în continuare legile horthyste

0 250
Prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop: ,,Suntem puÅŸi astăzi în situaÅ£ia paradoxală că punem în aplicare ÅŸi reconstituim dreptul de proprietate după decretele lor în Ardeal. Pentru că ei vin cu cărÅ£i funciare de la Viena, de la Budapesta, care au fost sustrase, furate, iar magistraÅ£ii noÅŸtri se uită consternaÅ£i ÅŸi dau mii de hectare ca ÅŸi cum ar da o cutie de chibrituri" 
În cadrul lucrărilor în plen ale Sesiunii de comunicări ÅŸtiinÅ£ifice ,,Istorie, Cultură ÅŸi CivilizaÅ£ie, Credinţă Străbună", ce au avut loc la TopliÅ£a, în cadrul Zilelor ,,Miron Cristea", ediÅ£ia 2013, prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop  a prezentat ,,o documentare în privinÅ£a proprietăţilor din Transilvania". Iar concluziile sunt pe cât de interesante, pe atât de cutremurătoare. Constatându-se într-un final că ,,toate guvernele din 1990 până în prezent au fost "trădătoare", girând o fraudă de peste 70 de miliarde de lei din patrimoniul statului.
Prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop predă la Universitatea ,,Petru Maior" din Târgu-MureÅŸ, este avocat ÅŸi este membru al CurÅ£ii de Arbitraj InternaÅ£ional de pe lângă Camera de Industrie ÅŸi ComerÅ£ a României. În cele ce urmează vom puncta din argumentaÅ£ia prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop, care nu numai că prezintă cum este înÅŸelat statul român, dar ÅŸi soluÅ£iile pe care le-a identificat pentru remedierea acestei situaÅ£ii. 
Un decret din 1941 anulează Reforma agrară din 1921 pentru Transilvania, Banat şi Crişana
O afirmaÅ£ie ÅŸocantă: "Noi, prin aplicarea legilor fondului funciar, în Transilvania, aplicăm în continuare legile horthyste. Am la mine colecÅ£ia de legi-decrete ale Ungariei horthyste. Åži mă voi referi la Decretul din 1941 referitor la orânduirea ÅŸi organizarea proprietăţii în Transilvania – teritoriul, spun ei, recucerit de la imperialismul român. Am la mine tradus în limba română acest decret din 1941, cu nr. 1441, prin care statul maghiar, odată realipită la coroana sfântă a Ungariei partea din Ardealul de Nord, unde suntem ÅŸi cei de aici, a statuat două lucruri esenÅ£iale. Primul: că Reforma agrară din 1921 pentru Transilvania, Banat ÅŸi CriÅŸana este anulată. Reformă agrară care avea o particularitate esenÅ£ială ÅŸi diferenÅ£iată de restul statului român, în sensul că a expropriat ÅŸi a dat o justă despăgubire foÅŸtilor proprietari, în special magnaÅ£i unguri. Am documente în această privinţă. A doua măsură care a fost luată în acest decret al primului-ministru ungar (…): toate convenÅ£iile, actele juridice ÅŸi contractele generale de reforma agrară din 1921, de asemenea, au fost în marea lor majoritate anulate, pe o procedură judiciară favorabilă celor care erau la puterea zilei. Chiar conÅ£ine în art. 6 un text ipocrit. Anume, spune că vor fi chemaÅ£i la conciliere cei care sunt implicaÅ£i în cedarea proprietăţii ÅŸi cel care urmează să o reprimească".
DeÅŸi Tratatul de la Trianon obliga statul ungar să predea arhivele, acest lucru nu s-a întâmplat nici până în ziua de azi. S-a amintit de Tratatul de pace de la Trianon. Avea un text, 232, care obligă statul maghiar să predea arhivele istorice ale Transilvaniei, României. Pe mine, în acest cadru, mă interesează arhivele de proprietate – cărÅ£ile funciare. Nu s-au predat nici în ziua de astăzi. În 1947 se repetă acest lucru, chiar ÅŸi în 1952, în faÅ£a lui Stalin, s-a propus să facem un aide-memoire prin care să se reglementeze această situaÅ£ie a arhivelor ÅŸi a conflictelor de proprietate între cele două state". Revenind la Reforma agrară din 1921, prof. univ. dr. Sabău explică faptul că situaÅ£ia era asemănătoare cu cea din ziua de azi. Åži anume, ,,românii nu ÅŸi-au intabulat după 1921 proprietăţile, din varii motive. Că au fost români, că au fost unguri, au primit câte un hectar de pădure, sau cât au primit, s-au bucurat că au acest bun ÅŸi nu au făcut lucrări de carte funciară. Nu erau bani, erau scumpe, ca ÅŸi acum. Nu au făcut lucrări cadastrale. Nu avea cine. Odată cu plecarea spre Ungaria ÅŸi lumea Apusului a foÅŸtilor grofi ÅŸi baroni, au plecat ÅŸi specialiÅŸtii. Trebuie să recunoaÅŸtem că specialiÅŸtii erau puÅ£ini ÅŸi le aparÅ£ineau. Ca atare, astăzi ne trezim cu următorul lucru, dintr-o greÅŸeală a unui expert actual român. E o ironie a sorÅ£ii. Când face o expertiză de la Lunca Bradului la RăstoliÅ£a, specialistul încurcă stânga cu dreapta. Se întâmpla acum câÅ£iva ani. Eu am apărat statul român în acest proces. În loc să spună că versantul din dreapta pe curgerea MureÅŸului este proprietatea în discuÅ£ie care a fost obiect al optanÅ£ilor, o încurcă cu cea din stânga. Åži iată că se dau 1.073 de hectare care nu au fost niciodată ale familiilor respective". Un alt exemplu, ca ÅŸi o consecinţă a celor amintite, se referă la satul Idicel, din judeÅ£ul MureÅŸ, care ,,e în pericol astăzi să fie retrocedat cu case, cu biserică, unui fost proprietar".
 
SoluÅ£ii; Prof. univ. dr. Ioan Sabău susÅ£ine că a venit ÅŸi cu soluÅ£ii pentru această problemă gravă. Åži anume: ,,în primul rând am propus, mi-a cerut ÅŸi premierul anul trecut acest lucru, un fascicul de 12 articole. Niciodată nu a fost reglementată această problemă după 1990, deÅŸi avem foarte multe legi, avem peste 290 de mii de pagini de legi. Eu sunt considerat specialist în proprietate, mi-am dat ÅŸi doctoratul în domeniu. (…) Eu am în propunerile mele de legiferare ÅŸi încerc să sensibilizez pe toate cărările, inclusiv politice, în această privinţă, un articol care spune: ,,Efectele Reformei agrare de la 1921 privind părÅ£ile de Å£ară Transilvania, Banat ÅŸi CriÅŸana se menÅ£in. E greu de spus asta?".
,,Apoi: se menÅ£in toate modificările ÅŸi transferurile de proprietate efectuate în condiÅ£ii legale între 1921 ÅŸi 1940. Pentru că în materie de proprietate noi am aplicat în Transilvania dreptul civil austriac. A fost o Lege, nr. 260, redactată de LucreÅ£iu Pătrăşcanu, în 1945, lege care a încercat să atenueze decretele statului maghiar despre care am discutat. Legea nu a putut fi pusă în aplicare niciodată. În primul rând pentru că ocupaÅ£ia sovietică nu a permis autorităţilor româneÅŸti să se ocupe de acea perioadă. Au fost o serie de evenimente grele, foarte multe ÅŸi încurcate. S-a uitat repede, cum uităm noi, ÅŸi Legea 260 nu putea fi pusă în aplicare din cauza lipsei cărÅ£ilor funciare. Nu aveam, de asemenea, specialiÅŸti. Suntem puÅŸi astăzi în situaÅ£ia paradoxală că punem în aplicare ÅŸi reconstituim dreptul de proprietate după decretele lor în Ardeal!!. Pentru că ei vin cu cărÅ£i funciare de la Viena, de la Budapesta, care au fost sustrase, furate, iar magistraÅ£ii noÅŸtri se uită consternaÅ£i ÅŸi dau mii de hectare ca ÅŸi cum ar da o cutie de chibrituri. Exemplul satului din Arad nu este singular (n.n. un sat întreg a fost retrocedat). Suntem într-o situaÅ£ie foarte gravă în această privinţă".
Dacă Ungaria refuză să predea arhivele disputate, să nu fie luate de bune actele din acea perioadă
,,După aceea, am mai propus ca să reluăm aide-memoire-ul cu Ungaria ÅŸi să le cerem ferm predarea arhivelor de la Trianon ÅŸi de la 1947 – iar dacă nu, sa nu luăm de bune actele de proprietate din acea perioadă. În fine,Am propus ÅŸi am transmis premierului: Oficiului NaÅ£ional de Cadastru, să inventarieze toate proprietăţile preluate în baza Reformei agrare din 1921!. Statul român, prin Oficiul NaÅ£ional de Cadastru, să inventarieze toate proprietăţile care au fost refăcute fals ÅŸi grosolan de dictatura horthystă în 1941-1944. După aceea, Oficiul de cadastru să transmită aceste date la Ministerul FinanÅ£elor ÅŸi Băncii NaÅ£ionale, care să aducă toate sumele băneÅŸti care au fost predate de statul român la fondul agrar, din FranÅ£a. E vorba de coroane aur: statul român a predat 3,2 tone de aur (n.r. – ca despăgubiri către ungurii desproprietăriÅ£i în baza Reformei agrare din 1921!!), plus… 10% pentru deranjurile de proprietate care le-ar fi adus România Mare, luând aceste proprietăţi".
       In Transilvania: ,,ne întoarcem la stările de lucru dinainte de răscoala lui Horea!"
,,La Tribunalul de Mare Instanţă din Paris, Arhivele NaÅ£ionale ale României, tot prin Guvernul României, să trimită persoane care să cerceteze cele 132 de volume care sunt acolo ÅŸi de la care nu s-a întors, până la ora actuală, o filă. Am un facsimil după documentul original: Ministerul JustiÅ£iei transmite în baza Arbitrajului de la Paris, unde a fost avocatul României Nicolae Titulescu, toate documentele legate ÅŸi trei acorduri privind înfiinÅ£area Fondului Agrar din Paris prin care România este scoasă din cauză. România predă sumele băneÅŸti pe rând. Cum aveam atunci bani. Este un tabel de la Ministerul FinanÅ£elor în care se spune: la 1 ianuarie 1932 – 168 de mii de dolari, 12 decembrie 1928… Am un asemenea tabel. Nimeni nu s-a ocupat de el!!! Am ÅŸi un document de mare simÅ£ire ÅŸi simÅ£ românesc. Aproape ne cerem scuze că nu le dăm banii respectivi ÅŸi este un tablou al tuturor optanÅ£ilor unguri. Mai este din acelaÅŸi timp o adresă care spune: Å¢inem să arătăm că pe ultima coloană a tabloului se instituie 10% care reprezintă surplusul de despăgubire pe care statul român l-a acordat prin Tribunal pentru daunele cauzate prin dezorganizarea moÅŸiilor".
Concluzia: ,,Noi, statul român, ne plângem astăzi de Pactul Ribentrop-Molotov, ne plângem de foarte multe lucruri unde nu am fost prezenÅ£i. Astăzi, cu prezenÅ£a noastră, pe mâna noastră, prin guverne trădătoare – toate "trădătoare" din 1990 până în prezent – asistăm la această fraudă, care deja depăşeÅŸte 70 de miliarde de euro". Prof. univ. dr. Sabău îÅŸi încheie prezentarea prin afirmaÅ£ia că dacă nu sunt revizuite aspectele amintite, ,,ne întoarcem la stările de lucru dinainte de răscoala lui Horea în Transilvania".
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.