ROMANIA, UN ELDORADO PENTRU …BAIETII DESTEPTI !
Asa cum este prezentata de catre formidabila "structura"propagandistica ce promoveaza… GOLD CORPORATION, Romania nu este in stare sa-si gestioneze eficient propriile resurse. Si sute de familii de la Rosia Montana vor fi salvate de catre aceasta ciudata firma, demult listata pe o bursa din Canada. Destul de alambicat "corporatia" si-a recrutat cativa actionari "anonimi" avand sediul prin diverse casute postale din tari si insule exotice. Cineva ne crede idioti.Si dl. presedinte stie bine ce spunem. Pentru ca dumnealui era, pana nu de mult, principalul promotor public al afacerii… Este bine de precizat că mineritul, în societatea romaneasca trecuta, cu toate tarele ei, a beneficiat de foarte buni specialiÅŸti români, formaÅ£i la Institutul de Mine din PetroÅŸani, apreciat in Europa de Est , care au proiectat minele ÅŸi instalaÅ£iile miniere la parametri mondiali, dar,din pacate, la norme de producÅ£ie existente atunci in Ro.
Rigorile vremii au impus o cercetare riguroasă a zăcămintelor de aur din patrulaterul aurifer din Munţii Apuseni, cu maximum de focalizare la Roşia Montană, unde au fost angrenate mai multe echipe complexe de specialişti, formate din ingineri, tehnicieni, geologi, topografi, forjori pentru eşantioane, care au adunat cu mult profesionalism date necesare, concrete.Si foarte precise pentru acel timp.
La sfârÅŸitul cercetărilor concluziile au evaluat că la RoÅŸia Montană se găsesc cel putin 300 de tone de aur ÅŸi 1.600-1800 tone de argint, plus alte metale preÅ£ioase imperios necesare în tehnologiile actuale, moderne. Cum au pus mana Gold Corporation pe ele? Pe aceste date Consiliului de MiniÅŸtri al ROMANIEI condus de Ion Gh.Maurer, nu de un papagal comunist, au hotărât ca din 1970 să se înceapă si exploatarea minereului de aur de la suprafaţă, începându-se cu derocarea muntelui.
Tehnologia exploatării la suprafaţă, chiar dacă nu a fost la cel mai ridicat nivel tehnic, a reuşit să exploateze minereu din care se se extrăgea 340-350 Kg de aur şi 1.800 Kg de argint pe an.
Din 1974 exploatarea subterană s-a sistat ÅŸi galeriile au fost părăsite împreună cu o mare parte din utilajele. Unele justificat, altele nu… Care au si fost sigilate de "Odiosul regim".
DUPÄ‚ DECEMBRIE 1989, in industria mineritului, ruinarea se vede azi peste tot, dar RoÅŸia Montana este un caz special de urmărire ÅŸi vânare a bogăţiei unei zone milenare in exploatare, după o ruinare programată, ca apoi să fie vândută de zeci de ori sub adevărata ei valoare.
Fapte: în 1989 exploatarea la suprafaţă funcÅ£iona cu 1200 de angajaÅ£i ÅŸi inca era în limitele eficienÅ£ei, în anul 2000 mai erau 800 de angajaÅ£i cărora li se inducea ideea de ineficienţă, nerentabilitate, nesiguranţă ÅŸi în 2006 exploatarea de la RoÅŸia Montană s-a închis, punând în ÅŸomaj de mizerie 450 de angajaÅ£i.
Cifrele sunt din volumul ROSIA MONTANÄ‚ – AUR ÅŸi ARGINT, lucrare scrisă de inginerul miner Valentin Rus, fostul director al Societăţii "RoÅŸiamin". Astăzi autorul este ÅŸi ghid turistic ale galeriilor romane din RoÅŸia Montană ÅŸi nădăjduieÅŸte ca, odată ÅŸi odată, fostele galerii miniere să fie amenajate în cel mai mare muzeu minier al Europei. (Sursa; oglinda literara)