AVALANSA …SUPORTABILA SAU COLAPS ?
DeÅŸi astăzi suntem încă obiÅŸnuiÅ£i cu ele, mai curând sau mai târziu ele vor fi altfel! Este bine să ne adaptăm! Să acceptăm ideea că ele sunt în curs de dispariÅ£ie / schimbare – poate nu la fel de repede în toate regiunile lumii.
Oficiile poÅŸtale
Trebuie să fim pregătiÅ£i pentru o lume fără oficii poÅŸtale… Firmele private, de genul "FedEx" ÅŸi "UPS", asigură transportul ÅŸi distribuirea coletelor pe plan naÅ£ional ÅŸi mondial, cu un profit uriaÅŸ, având fiecare mii de salariaÅ£i. Ele se vor dezvolta ÅŸi ramifica, utilizând cele mai moderne mijloace de difuzare. Deocamdată poÅŸta "de stat" are încă, în majoritatea statelor, un statut protejat. Prin lege, este garantată ÅŸi responsabilă pentru comunicaÅ£ia poÅŸtală. Bonul de trimitere/primire are valoare legală de dovadă, ÅŸi dacă trimiterea se pierde pe drum poÅŸta poate fi trasă legal la răspundere.
Cecul
Ţări avansate, ca de ex. Marea Britanie, se pregătesc deja să desfiinÅ£eze cecurile (ca formă de plată) în următorii câÅ£iva ani. Aceasta din cauza costurilor mari ale procesării cecurilor. Ele vor fi înlocuite în întregime de carduri din plastic ÅŸi de tranzacÅ£iile online.
Ziarele
Sub forma tipărită, tirajul ziarelor este într-o scădere dramatică. Deja câteva cotidiene mari au renunÅ£at la versiunea tipărită. TendinÅ£a este tot mai marcată. Tânăra generaÅ£ie pur ÅŸi simplu nu citeÅŸte ziarul – ei preferă (dacă mai citesc vreun ziar) versiunea online. Acum editorii de ziare ÅŸi reviste caută o alianţă cu Apple, Amazon ÅŸi cu companiile majore de telefonie mobilă pentru a dezvolta un model de abonamente cu plată care să le salveze profiturile.
Cartea
Probabil nu va renunÅ£a niciodată la cartea tipărită, la senzaÅ£ia de a Å£ine cartea în mână ÅŸi de a-i răsfoi paginile.Dar cei care acceseaza niÅŸte librării online (librării virtuale) au văzut că pot citi gratuit chiar un capitol întreg de previzualizare înainte de a cumpăra. Iar preÅ£ul era sub jumătate din cel al unei cărÅ£i tipărite! Åži, culmea, ne-am obiÅŸnuit foarte repede cu "e-book"-ul sau "rama digitală" ÅŸi practict că nu mai Å£in în mână o carte ci un "gadget".
Telefonul fix
DeÅŸi la acest capitol părerile sunt încă împărÅ£ite, multă lume a ajuns deja la concluzia că poate renunÅ£a la telefonul fix, păstrând numai unul sau două telefoane mobile. ExcepÅ£ie vor face, poate, familiile numeroase care efectuează zilnic un număr mare de convorbiri locale. Însă mulÅ£i păstrează telefonul fix doar din obiÅŸnuinţă.
Televiziunea
ReÅ£elele de TV prin cablu au venituri treptat mai mici,cei mai mulÅ£i tineri preferă să privească TV-ul ÅŸi filmele direct de pe computere. Pe de altă parte, companiile de televiziune – pentru a rămâne profitabile – îÅŸi scad cheltuielile, în dauna calităţii programelor difuzate ÅŸi crescând dincolo de limite cantitatea de publicitate. Răspunsul se pare că vine tot de la continentul american. AÅŸa cum în urmă cu o jumătate de secol americanii au lansat televiziunea prin cablu, acum tot ei propun înlocuirea (sau suplimentarea) ei cu ceea ce s-ar putea denumi "televiziune la comandă".
Exemplul tipic este "Netflix". Cum funcţionează? Un abonament de $10.15 lunar are două componente:
– (a) DVD-uri – care se trimit prin poÅŸtă
– (b) livrare de programe / filme – prin vizionare directă ("streaming"). Totul fără reclame, fără "rating", la calitate maximă.
Clientul are nevoie doar de un DVD-player pentru componenta (a) ÅŸi de un PC cu Windows instalat pentru componenta (b). Clientul cere ceea ce doreÅŸte, costul celor mai multe comenzi este inclus în abonament (suplimentar, contra cost, se pot comanda jocuri, programe speciale etc.). Sună bine?
Proprietatea (posesia)
Ideea de proprietate va suferi ÅŸi ea modificări. Astăzi suntem obiÅŸnuiÅ£i să fim posesorii unui PC cu hard-drive-ul lui pe care avem stocate documente, imagini, muzică, filme etc. Ele se află în proprietatea fiecăruia, pot fi accesate folosind un software adecvat ÅŸi copiate, stocate pe medii ca CD-uri, DVD-uri, HDD-uri sau memorii externe. Suntem "proprietarii" lor.
Dar ce ne propun Apple, Microsoft ÅŸi Google? Sunt în curs de finalizare ultimele "cloud services" (nu am găsit un termen potrivit în limba română). Asta înseamnă că sistemul Dv de operare va fi organic legat de internet.
Dacă daÅ£i clic pe o icoană, se va deschide ceva din "norul"imens al internetului. Iar dacă veÅ£i salva un fiÅŸier, acesta va fi stocat tot în acest "nor". Desigur, veÅ£i plăti un abonament lunar furnizorului de "cloud". În această lume virtuală, avantajul va fi că veÅ£i putea accesa cărÅ£ile sau muzica Dv de pe orice calculator, laptop sau dispozitiv mobil, oriunde v-aÅ£i afla. Aceasta este partea "bună" a lucrurilor.
Dar, pe de altă parte, întrebarea firească este: cât de stabil va fi acest întreg edificiu? Dacă, la un moment dat, totul va dispărea? Scepticii vor prefera să se deplaseze până la raftul cu albume foto, la biblioteca unde îÅŸi păstrează cărÅ£ile sau să insereze în calculator CD-ul dorit.
Intimitatea:Iată un concept în curs de dramatica dispariÅ£ie! Se înmulÅ£esc camerele de luat vederi pe străzi, în magazine, în clădiri ÅŸi chiar încorporate în calculatorul, laptop-ul sau mobilul Dv. Ca rezultat, veÅ£i putea fi sigur că 24 de ore din 24 "ei" (adică cei interesaÅ£i, cei care vă urmăresc…) vor ÅŸti cine sunteÅ£i, unde vă aflaÅ£i ÅŸi ce faceÅ£i. Vor fi ajutaÅ£i în mod decisiv de sistemul GPS ÅŸi de programul "Google Street View".
Una din consecinÅ£ele benefice (sau cel puÅ£in inofensive) ar fi că "ei" vă vor putea construi un "profil" cât mai fidel, care să reflecte obiceiurile Dv ÅŸi astfel să vă ofere…vrei,nu vrei , produse / servicii conforme acestui profil. În ce priveÅŸte alte consecinÅ£e posibile, puteÅ£i să le imaginaÅ£i singuri.
Pentru încheiere, aÅŸ menÅ£iona că singurul lucru care nu va putea fi schimbat sunt "Amintirile" Dv. Dar aici îÅŸi va spune cuvântul "Alzheimer"!