SUFERA ANGELA MERKEL DE REUMATISM?

SUFERA ANGELA MERKEL DE REUMATISM?

0 242
Un studiu coordonat de profesorul Andreas Umland È™i publicat de prestigiosul site de inteligence È™i geopolitică www.strat-eu.org lansează un serios semnal de alarmă pentru țările aflate la vest de Rusia. La fel ca în 1939, o alianță, economică de această dată, între Moscova È™i Berlin, loveÈ™te  interesele României È™i Ucrainei.
Dar nivelul de apropiere si grija pe care le manifesta …presedintele Putin fata de posibilele… suferinte reumatismale ale mai varsticei "Mutti'',unora li se par semnificative.Sa nu uitam ca dna Merkel si-a trait copilaria si tineretea in fosta RDG, unde …grija fata de omul sarac nu era doar o poveste.
Apoi Dna Merkel si-a facut studiile superioare la Moscova ,fiind o sincera admiratoare a importantei cuturi ruse si a limbii ruse, pe care de altfel o vorbeste perfect!Ca si Putin germana…el fiind un marcant ofiter de informatii in fosta RFG! Dar "astea" au fost candva…
 
Noul pact dintre Germania și Rusia, tip Ribbentrop-Molotov, lovește România și Ucraina
 
Studiul realizat la Universitatea din Kiev,caci acest lucru ne intereseaza, atrage atenÈ›ia asupra cooperării apropiate dintre Germania È™i Rusia, care ar putea lua ostatice țările din zonă, prin È™antaj energetic. Ucrainienii remarcă toleranÈ›a nemÈ›ilor față de autoritarismul regimului Putin. Cabinetul Merkel a ignorat cu îndârjire atacurile constante la adresa libertăților cetățeneÈ™ti È™i abuzurile guvernelor conduse, direct sau prin intermediari, de către Vladimir Putin. Mai mult si inexplicabil, Germania se asociază neo-imperialismului rusesc, pe care îl sprijină economic.Căutarea profitului È™i mizele geopolitice merg mână în mână, susÈ›ine studiul citat.
Este tot mai limpede ca  Marea Rusie are ca obiectiv principal de politică externă refacerea Imperiului sovietic, prin includerea fostelor sale republici într-o uniune, condusă, evident, de la Moscova. Ucraina este cea mai importantă fostă republică È™i cel mai dificil de recuperat, aÈ™a că are parte de toată atenÈ›ia Moscovei. AsistenÈ›a pe care o oferă Germania este considerată imorală de către autorii studiului. Concret, Ucraina reproÈ™ează Germaniei sprijinul acordat Rusiei în proiectele North Stream È™i South Stream, care vor transforma într-un morman de fier vechi principalul atu strategic al țării, respectiv conducta de gaz care leagă Siberia de țările europene.
AÈ™a cum a È™i avertizat Alexander Miller, È™eful Gazprom. Costul celor două conducte, care ocolesc È›ara prin Marea Nordului È™i Marea Neagră, este de peste 40 de miliarde de euro, mult mai mare decât costul reparaÈ›iilor la conducta din Ucraina. Fără a lua în calcul È™i riscul de mediu, mai ridicat în cazul unor conducte subacvatice. Desigur, ca prin farmec, ecologiÈ™tii au ignorat pericolul, concentrându-se asupra altor È›inte.
Ucrainienii sunt cu atât mai frustraÈ›i de evoluÈ›ia proiectelor germano-ruse cu cât URSS a vândut, după 1945, mai întâi rezervele de gaz ale Ucrainei, acum epuizate, È™i a menÈ›inut intacte depozitele de gaz din Siberia. Tocmai gazul pe care îl vând, din 2012,  prin North Stream. Cu ajutor german, Rusia a reuÈ™it să evite dependenÈ›a de căile de transport ucrainiene, dar totodată È›ine captivă Ucraina care nu are alternativă la gazul rusesc.
 
Scenarii după inaugurarea South Stream.
După ce aminteÈ™te aceste fapte, prof. Umland nu poate avansa decât scenarii. Ucraina poate merge cu fermitate spre Vest, în condiÈ›iile în care reuÈ™eÈ™te să recapete independenÈ›a energetică. Singura soluÈ›ie pentru a urma acest traseu ar fi să exploateze gazele de È™ist, din bazinele petroliere acum epuizate. O altă variantă ar fi accentuarea crizei economice È™i escaladarea tensiunilor, cu dezgheÈ›area unor conflicte gen Abhazia sau Osetia. În fine, dacă Ucraina accepta statutul de subordonare față de Rusia, ar putea să caute salvarea în noul imperiu al lui Putin.
SituaÈ›ia României pare asemănătoare celei în care se află È›ara vecină. Parteneriatul dintre Rusia È™i Germania a sabotat proiectul Nabucco, făcându-ne …20% dependenÈ›i de gazul rusesc. Încercând să minimalizeze interesul Rusiei față de blocarea proiectului Chevron, Gazprom apreciaza ca  cota de gaze alocate Republicii Moldova ÅŸi României ce reprezintă 0,6% din totalul exportului anual de gaze al Gazprom,este nesimnificativ.
Practic, se spune că exportul de gaze spre România nu are valoare economică pentru Rusia, putând fi oprit dacă interesele politice o cer. Dacă rezervele de gaze de È™ist din România ar fi exploatabile, tot ar dura circa doi ani până ar putea asigura independenÈ›a energetică a țării fata de Rusia.In acest context se explica avertizarea ruseasca  că iarna anului 2013 se anunță deosebit de grea….(Sursa:d.c.news)
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.