NICI O TARA NU POATE FI CUCERITA, FARA O COMPLICITATE DIN INTERIOR!

NICI O TARA NU POATE FI CUCERITA, FARA O COMPLICITATE DIN INTERIOR!

0 254
 
Cineva m-a intrebat despre cât de rău sîntem percepuÅ£i noi românii, în afară. A cui e vina? "Vina este a noastră. Avem niÅŸte trimiÅŸi ai diplomatiei culturale în afară care nu fac nici un fel de "propagandă" pentru istoria si cultura poporului român, pentru ca se ÅŸti macar că româna e o limbă de origine latină.
Eu am întîlnit o profesoară de franceză …din Franta, care absolvise la Sorbona ÅŸi care nu ÅŸtia că româna e o limbă romanică! M-am oferit să-i spun  care sînt cele 10 limbi romanice, dacă la Sorbona tot nu învăţase. S-a mirat: "Da, dar e atît de înrudită cu slava!" Atat a ramas pentru unii lozinca: "Slava lui Stalin!"… – "ÅžtiÅ£i cît e de înrudită cu slava? Tot atît cît o să fie ÅŸi franceza cu limba araba, cînd vă vor ocupa, in timp, islamicii!".
Alt caz: o fostă colegă, eminentă cunoscătoare a limbilor clasice, Lia LupaÅŸ, lucra la o bibliotecă din New York. Trebuia să fie avansată ÅŸi a completat un formular, în care spunea ce limbi cunoaÅŸte: printre altele, franceza, engleza, rusa. D-na care o examina a întrebat-o de ce a trecut ÅŸi rusa, doar limba ei maternă nu e slava? Ea a zis că nu, că româna e o limbă romanică. Motiv pentru care n-a mai fost avansată.
 
Alt om cu multă carte, Dan Grigorescu, aflat la New York într-un post oficial, se duce la Biblioteca Municipală ÅŸi găseÅŸte o singură carte în română, care era trecută la sectorul de limbi slave. I-a explicat directorului că româna e, o limbă romanică, s-o mute unde-i e locul. A doua zi, a găsit cartea tot la sectia "Slave". Deci, vina nu e numai a noastră, ci ÅŸi a încăpăţînării lor cretine, chiar dacă-s filologi.
 
O întâmplare văzută de mine la televizor: un ambasador al Germaniei la BucureÅŸti povestea cum vin gazetari din Germania , cu articole gata făcute despre România, de obicei denigratoare la adresa poporului român. I le dădeau să le citească ÅŸi el le spunea: "Nu e adevărat ce spuneÅ£i! Eu trăiesc aici ÅŸi ÅŸtiu că nu e aÅŸa!". Iar ei se duceau în Germania ÅŸi publicau articolele exact aÅŸa cum le scriseseră. Sa deducem că e o rea voinţă internaÅ£ională manifestă faţă de această Å£ară, cu sprijin ÅŸi din România ?  ÎnÅ£eleptul chinez Sun Tzu a spus, cu mult înainte de Hristos, "Nici o Å£ară nu poate fi cucerită fără o complicitate din interior". Or, la noi, complicitatea e mai mult decît binevoitoare faţă de tot ce se-ntîmplă din exterior. Nu ne pune nimeni în capul mesei ÅŸi nici alături de marile puteri, chiar dacă ne-am zbătut să intrăm în NATO, în Shengen.
Probabil că nu sîntem decît o Å£ară consumatoare, aÅŸa cum spunea primul trimis al FMI la noi, domnul Paul Thomson. Mă-ntreb cu ce? Producătoare nu mai sîntem, e limpede. Avem cu ce să ne mai lăudăm noi, românii?Am mai avea… Cu copiii care iau Olimpiade prin străinătate, cu oameni care fac o carieră strălucită tot în afară, pentru că dacă ar face-o aici, ar fi ÅŸanse f. puÅ£ine să se ÅŸtie despre ei.
Avem foarte buni specialiÅŸti în toate domeniile. Dar la televizor apar doar ÅŸtiri că românii au furat, au omorît, au escrocat,etc… Oare numai românii fac asta? Vuiesc agenÅ£iile de presă cînd un român face o nelegiuire, dar nelegiuiri se-ntâmplă în toată lumea, făcute de oricine. Sînt scoase în evidenţă insa cele făcute de Å£iganii plecaÅ£i din România, ca ÅŸi cînd n-ai putea să deosebeÅŸti un Å£igan de un român. Îmi spunea cineva avizat, că din satelit îÅ£i vede ÅŸi culoarea ÅŸireturilor de la pantofi,ca americanii pot asculta si telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel…
Daca este corecauti motivect politic sa crezi in valorile U.E. de ce apoi să-i poată expulza,pe toti, spunînd: "Uite ce-au făcut ticăloÅŸii de români!?".Desi tziganii sunt destui in majoritatea tarilor europene. E o demagogie de mult pornită. AÅŸa cum demagogia internaÅ£ională se practică ÅŸi în alte domenii, în funcÅ£ie de interes. Exită o campanie anti-drog, dar nu există una similară anti-tutun, în nici o Å£ară . Pentru că de pe urma comerÅ£ului cu tutun se scot averi imense. Ipocrizia e că pe pachetele de Å£igări Å£i se spune ca tutunul e dăunător sănătăţii, dar nu e scos în afara legii! Eu sînt absolut convinsă că ÅŸi comerÅ£ul ilicit cu drogurile e dirijat de foarte sus. De ce nu se poate stopa comerÅ£ul cu drogurile? N-au nici un interes, pentru că aduce beneficii uriaÅŸe.  Eu consider că omenirea e condusă cu o ipocrizie fără margini ÅŸi fără leac.  De cînd cu această notiune noua de "corectitudine politică", s-au găsit unii în SUA care să scoată ,pana si din scrierile lui Mark Twain cuvintele "negru, negrotei, cioroi", pentru că nu mai e "politic corect".Omul ăla a trăit într-o epocă. Cum să iei un clasic al literaturii mondiale ÅŸi să intervii în textul lui?  Tîmpenia din America , cu "cioroii" lui Mark Twain, transportată în România, ar deveni. "Romiada", în loc de "Å¢iganiada"? Dar  "Cînticele Å£igăneÅŸti" ale poetului Miron Radu Paraschivescu sînt "Cîntice rome ?" Ce-o zice ÅŸi săracu'  genial Garcia Lorca, cu ale sale "Cîntece Å£igăneÅŸti" ? Ce are insultător cuvîntul "Å£igan"? E doar numele unei naÅ£ionalitati. Care e deosebirea între rom ÅŸi Å£igan? Dar Gitan, bohemian, tzigan, tsigan…" Eu nu pot să dau explicaÅ£ia pentru apariÅ£ia acestor aberaÅ£ii decît că, poate, la început a spus cineva ceva în glumă ÅŸi pe urmă s-a luat în serios. Pe mine mă surprinde cîtă încredere au în ei aceÅŸti oameni ÅŸi cîtă lipsă de dubiu în ceea ce priveÅŸte limba română. AÅŸ retipări "Gramatica greÅŸelilor", de Iorgu Iordan. O carte de consultat, nu de Å£inut în casă, pe post de mobilă. Văd un dispreÅ£ faţă de cine mai vorbeÅŸte corect. O nepăsare de genul "lasă-i p-ăştia să vorbească. ne uităm în gura lor? Ce modele să mai aibă cei tineri? Cînd bordelul e o mînăstire faţă de politică. ÅŸi cînd la televizor ÅŸi prin gazete sînt aproape numai obscenităţi, cînd se cultivă doar incultura ?
 ILEANA VULPESCU

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.