Guvernul a anuntat noile taxe si impozite, dar si cresterile salariale in...

Guvernul a anuntat noile taxe si impozite, dar si cresterile salariale in 2014

0 223
Guvernul a finalizat luni seara negocierile cu FMI, obtinandu-se o majorare a deficitului la 2,2% din PIB, cresterea salariului minim in doua etape, pana la 900 lei, incepand cu 1 iulie si indexarea pensiilor cu 3,76%.
PNL nu a obtinut, asa cum isi dorea, o reducere a contributiilor de asigurari sociale de 3%, de la 1 ianuarie, dar Memorandumul contine un "angajament foarte clar" de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale, de la jumatatea anului viitor, in paralel cu identificarea resurselor necesare pentru a nu afecta bugetul de stat.
Toate redeventele, cu exceptia celor la petrol si gaze naturale, cresc cu 25%. Cifrele prezentate de cei doi oficiali romani nu prevad nicio masura pentru impulsionarea mediului de afaceri, cu exceptia promisei reduceri a CAS. "Am finalizat cu bine asta-seara negocierile cu institutiile internationale – FMI, CE si Banca Mondiala – referitoare la bugetul pe 2014", a anuntat, luni seara, premierul Victor Ponta.
"Evident, nu a fost vorba de niste discutii usoare sau facile, au fost abordate probleme extrem de dificile si alegeri dificile legate de prioritati", a precizat primul ministru.
"Am stabilit pentru anul viitor deficit de 2,2% din PIB, in scadere fata de 2013, la un PIB in crestere cu 2.2%", a mai spus premierul.
 
Care sunt principalele prevederi ale acordului:
  • Investitiile vor atinge 6% din PIB
  • Salariul minim creste la 850 lei de la 1 ianuarie si la 900 lei de la 1 iulie
  • Salariile nu vor creste pentru toti bugetarii, sunt vizati in primul rand profesorii debutanti si medicii rezidenti
  • 2 miliarde lei pentru continuarea investitiilor in infrastructura locala si 500 mil lei pentru continuare programe in investitii in infrastructura cu finantare externa.
  • Pensiile vor fi indexate cu 3,76%.
  • CAS ar urma sa scada cu 5% din iulie 2014"cu obligatia guvernului de a identifica (…) resursele necesare pentru un impact bugetar neutru".
Ce se scumpeste:
  • Accizele vor fi indexate cu inflatia
  • Impozit pentru constructiile speciale detinute de persoanele juridice (retele transport energie, stalpi, depozite, magazii)
  • Redeventele la resurse minerale cu exceptia petrolului si gazelor cresc cu 25%
  • Acciza de 0,07 euro la litrul de carburant
  • Restructurarea CFR incepand cu decembrie 2013 si privatizarea in 2015
Intr-o interventie telefonica la B1 Tv, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a precizat ca acciza de 0,07 euro pe carburanti nu va determina o majorare "semnificativa" a pretului, fiind vorba de o scumpire de circa "7-8%".
Cele mai importante declaratii facute de premierul Victor Ponta:
  • Investitii – peste 6% din PIB, cu posibilitatea de a continua cresterea economica si sa lansam anumite proiecte extrem de importante.
  • Salariul minim – crestere la 850 lei de la 1 ianuarie si 900 lei de la 1 iulie.
  • Fond de crestere a salariilor la bugetari – nu va fi o crestere egala, ci tintita pe anumite categorii.
  • Continuam negocierile pentru a stabili gradul de crestere a salariilor medici rezidenti, profesori debutanti, categorii unde trebuie sa luam clar decizii de crestere.
  • Vom avea alocate 2 miliarde lei pentru continuarea investitiilor in infrastructura locala si 500 mil lei pentru continuare programe in investitii in infrastructura cu finantare externa.
  • Toate pensiile vor fi indexate cu 3,76%.
  • Vom avea o crestere a plafonului de datorie pentru infrastructura la autoritati locale de 1,2 miliarde lei.
  • Cofinantarile pentru fonduri europene cresc cu 3%.
  • Avem un buffer pentru proiecte de infrastructura, in primul rand Comarnic Brasov, si Suplacu de Barcau – Bors.
Ca masuri de crestere a veniturilor:
  • Indexare accize cu inflatia. Din fericire, are o cota scazuta si influenta va fi mica.
  • Introducem impozit pentru constructii speciale. Nu e vorba de constructii de locuinte, ci despre persoane juridice.
  • Cresc redeventele la resurse minerale fara petrol si gaze cu 25%.
  • Acciza de 0,07 euro la litrul de carburant. Acesti bani vor merge in fondul special pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere.
  • Vom avea ca actiune prioritara adoptarea pana in decembrie a bugetului de venituri si cheltuieli pentru CFR Marfa, care intra intr-o noua procedura de privatizare.
  • Reducerea CAS. Tema cea mai intens discutata. Va exista in Memorandumul de intelegere cu FMI un angajament foarte clar de scadere semnificativa (corectat de Chitoiu), deci peste 3%.
  • Semnificativ este 5%, ar avea impact pe mediul de afaceri. O scadere de 5% din al doilea semestru, cu obligatia guvernului de a identifica pana la 1 iulie resursele necesare pentru un impact bugetar neutru. Este un angajament politic asumat de guvern si de USL si in mod sigur de la 1 iulie aceasta scadere semnificativa va opera si speram sa aiba efectele dorite.
Cele mai importante declaratii facute de ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu:
  • Am prevazut masuri pentru continuarea reducerii arieratelor, ne-am incadrat in tintele asumate in acordul din vara si Memorandumul incheiat cu CE.
  • O alta masura in reforma companiilor de stat – implementarea managementului profesionist la toate companiile de stat.
  • Sfarsit de noiembrie – manager profesionist la Hidroelectrica, tranzactionam toate contractele pe OPCOM.
  • Continuarea procesului de listare si vanzare pachete majoritare de actiuni.
  • Hidroelectrica – 15% , 51 prin majorare de capital a companiei Electrica  si listarea la complexul energetic Oltenia.
  • Ca termene, mai iunie 2014, la CEO trimestrul IV 2014.
  • S-au prevazut masuri de restructurare, avem obligatia sa aprobam buget si plan restructurare CFR Marfa in decembrie.
  • CFR Marfa va face parte dintr-un program comun de restructurare si imbunatatire management.
  • Pentru sustinerea cresterii economice. Am alocat o suma importanta  – peste 300 mil lei – cofinantare la fonduri rambursabile, BERD si BEI, pentru a rezolva infrastructura.
Intrebari pentru ministrul Finantelor:
S-a discutat despre grupa I de munca? Este in planul Guvernului pe 2014, dar nu s-a discutat cu FMI. Ce inseamna constructiile speciale?
E vorba de constructii speciale detinute de persoane juridice – retele transport energie, stalpi, depozite, magazii, scutite sau nesupuse impozitarii in prezent. Toate companiile care detin constructii speciale se vor impozita – Enel, Transgaz, Electrica. Vom stabili in perioada urmatoare cum le vom impozita.
Ati discutat despre scutirile de impozit pentru culte?
Nu am discutat despre aceste lucruri cu FMI.
Ce inflatie se ia in calcul la indexarea accizelor?
Este acciza din prezent in euro la cursul in lei, din 2012, la 1 octombrie, plus inflatia comunicata de Institutul de Statistica. Pe ESA deficitul e tot 2,2%. Aceasta crestere de deficit bugetar este destinata cofinantarii la fonduri europene, deci pentru investitii.
S-a luat in calcul insolventa CFR Marfa?
Nu. In acord am prevazut restructurarea in vederea privatizarii la jumatatea anului 2015. Procesul s-a reluat, dar va incepe cu restructurarea. Privatizarea CFR Marfa e in prima jumatate a anului 2015. Restructurarea incepe din decembrie, procedura demareaza si se finalizeaza in prima parte a lui 2015, in iunie 2015.
 
Luati in calcul majorarea cotei unice pentru reducerea CAS?
Nu.Propunerile – am fost acuzati ca am asigurat confidentialitatea negocierilor, pe masa s-au pus multe variante, confidentialitatea a asigurat succesul negocierilor – nu ne-a cerut nimeni sa crestem cota unica, au fost diverse variante. Se impoziteaza si antenele de transmisie, GSM? Nu pot da toate detaliile, saptamana viitoare oferim toate categoriile.
 
Extinderea bazei de impozitare – ce s-a discutat?
Alte masuri nu am discutat in momentul de fata si nu am aprobat. Am majorat si plafonul imprumuturilor din Trezorerie la 4 miliarde lei pentru a face platile inainte pentru fondurile europene. Cati bani inseamna reducerea CAS cu 5%? Cifrele exacte le prezentam cand avem toate analizele. Evaluarile le avem facute, suma globala pentru 5 luni este 2 miliarde lei. Am luat in calcul sa majoram numai la anumite categorii salariile. Nu majoram salariile la toti bugetarii. Majoram salariul minim in doua transe. S-a discutat extinderea bazei impozitare pentru PFA si drepturi de autor? Nu.
PNL e multumit de compromisul la reducerea CAS?
E o prevedere clara in memorandum, este un obiectiv major pentru crearea de locuri de munca, e un angajament ferm. Din analizele facute e mult mai benefic si pentru angajator si pentru economie o reducere substantiala a CAS, impactul e mai mare in economie, se reduc evaziunea si frauda fiscala. Domnul Antonescu este multumit?
Da, l-am informat pe domnul presedinte si a fost de acord cu rezultatul negocierilor.
 
CAS se reduce la angajator.
Incasarile la sfarsitul lui octombrie au depasit nivelul programat si au fost mai mari cu aproape 8% fata de anul anterior. Reforma ANAF a luat sfarsit, a crescut colectarea in octombrie. Intra in functiune si Directia de antifrauda fiscala. Sper ca si in noiembrie si decembrie sa avem incasari suplimentare.
 
Estimarea FMI privind veniturile suplimentare a veniturilor pe care le-am obtine la buget ar fi de 400-500 milioane de lei, intr-un scenariu pesimist. In realitate vor fi mai multi
 
Decizia reducerii TVA va fi urmata de o evaluare la 6 luni dupa introducerea ei. In aprilie 2014 vom face aceasta evaluare Daca vom constata ca masura a fost benefica, vom analiza daca vom extinde reducerea TVA si la alte produse agroalimentare. In acest moment nu s-a luat nicio decizie cu privire la reducerea TVA la alte produse Oltchim nu mai face parte din pachetul de negociere. Nu am discutat nimic despre Oltchim. HotNews.ro
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.