Viviane Reding, vicepresedintele CE: In Romania, statul de drept este pus in pericol sau de-a dreptul incalcat
Vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, comisar pentru Justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, a mentionat Romania printre statele membre in care statul de drept este pus in pericol sau de-a dreptul incalcat.
Declaratia a fost data in timpul unui interviu acordat prestigiosului ziar german "Die Zeit", in care a vorbit despre masurile necesare de luat pentru depasirea crizei financiare, potrivit Digi 24.
"Ma numar printre cei care spun ca, dupa ce depasim criza financiara, trebuie sa mai facem si alte schimbari in UE", a explicat vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, in timpul unui interviu acordat publicatiei germane Die Zeit, publicat sambata, intitulat "Avem nevoie de forta germana".
Rugata sa detalieze schimbarile la care se refera, comisarul pentru Justitie, drepturi fundamentale si cetatenie a facut referire la respectarea statului de drept, capitol la care Romania nu a fost laudata. "Spre exemplu, la capitolul respectarea statului de drept. In momentul de fata, daca o tara incalca regulile statului de drept, avem o singura posibilitate de a o sanctiona. Este cea mai drastica pedeapsa (mot a mot ,"varianta bombei nucleare" – n.r.). Asta inseamna ca putem sa-i luam tarii respective dreptul de vot in Consiliu. Cred ca avem nevoie si de alte masuri diferentiate. Asta pentru ca avem state, in care statul de drept este pus in pericol, iar altele in care el este de-a dreptul incalcat", a spus Viviane Reding.
La intrebarea reporterului "Die Zeit", comisarul european a confirmat ca vorbeste despre Romania si Ungaria, dar nu doar despre ele. "Am face bine daca ne-am uita impreuna cu atentie cum functioneaza statul de drept in multe dintre tarile membre", a afirmat Viviane Reding.
Viviane Reding a fost primul oficial european care si-a exprimat ingrijorarea cu privire la criza politica din Romania de anul trecut, in contextul organizarii referendumului pentru demiterea presedintelui: "Sunt foarte preocupata de criza politica din Romania, la fel si intreaga Comisie si Consiliul Europei. Ati vazut niste reactii care au fost foarte clare. Democratia este un bun care trebuie aparat. Avem nevoie de instante independente. Nu putem desfiinta curti constitutionale. Si trebuie sa respectam ceea ce spun aceste curti."