Mahmuri in Schengen

Mahmuri in Schengen

0 230
E clar ca nu suntem pe ora Europei. Aici avem doua posibilitati: fie ne dam ceasul inainte-inapoi pana picam pe fusul orar corect, fie le furam europenilor ceasul. Cred ca de varianta a doua s-a temut Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, cand a anuntat ca Romania si Bulgaria nu vor intra in Schengen la 1 ianuarie 2014.
Acuma, nu e ca si cand am fi stat cu bagajele la intrarea in spatiul comunitar, gata sa pasim inautru cu catel, cu purcel dupa ce ne-am fi revenit din mahmurala de Revelion. Subiectul a incetat de ceva vreme sa ne mai preocupe, de cand viata in Romanika ne ocupa exclusiv timpul si de cand guvernantii au grija sa ne complice si mai mult traiul pe-aici.
Dar intrarea in Schengen ramane, nu-i asa, un deziderat frumos, la care un minister responsabil si harnic precum Externele nu poate sa renunte. De-aia MAE s-a si grabit sa dea o replica scrisa imediat dupa declaratia lui Barroso, ca sa bata fierul aderarii cat e cald. Titus Corlatean, ministrul de Externe, s-a simtit ca o nicovala dupa diagnosticul lui Barroso si invadat in spatiul de competenta dupa vestea cu Spatiul Schengen. Ca sa nu pice de incompetent si de data asta, Corlatean a emanat la repezeala un indreptar de citire a declaratiei lui Barroso. Care, potrivit grilei de lectura MAE, ar fi spus in subteran ca Romania si-a facut toate temele la materia Schengen si ar merita chiar premiata.
Barroso n-a spus nicio secunda asta. N-a spus nici ca n-ar fi asa. Omul a dat glas unor temeri europene tot mai accentuate in ultima vreme si a spus textual ca Romania si Bulgaria nu vor intra in Schengen la 1 ianuarie 2014 pentru a exista tari care se opun. In aceeasi declaratie facuta la un post de televiziune privat francez, Barroso a denuntat amalgamul incredibil intre Schengen, imigratie si Lampedusa, depanand astfel ghemul fricilor care ii bantuie pe europeni in privinta presupusului val de imigranti bulgari si romani care le vor lua vesticilor locurile de munca imediat dupa 1 ianuarie.
Si Traian Basescu s-a simtit dator sa interpreteze spusele sefului Comisiei Europene si sa declare ca „niciodata nu se poate intra în Schengen la 1ianuarie. Se poate intra numai din ziua in care se schimbă fusul orar: aprilie si octombrie”.
Deci, nu ne baga nimeni bete-n roate ci fuse in anvelope. Daca ma gandesc bine, nici aprilie nu-i vreo luna mai breaza de aderat la Schengen decat ianuarie. Daca suntem de acord ca nu-i bine sa intram in Spatiu cu capul si stomacul greu dupa Anul Nou, parca nici de Pasti nu suntem mai limpezi la minte si la intestine.
Nu-i mai bine s-o amanam spre toamna, cum zice Traian Basescu, expert in fuse orare? Desi, prin octombrie se face tulburelu …
Oricum, trebuie sa ne miscam dracului o data. La cate tentative esuate am avut de a intra mahmuri in Schengen, suntem deja cu un episod-doua inaintea celebrei francize comice Hangover. Si cum sa n-ai capul mare cand iti bate ala cu barroso-n creieri cat e fusul orar de lung!
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.